Paikallisuutiset

Sydämistään syttyneille tunnustus yhteisöllisyydestä: Pietarsaaren Sydänyhdistys sai liiton järjestöpalkinnon

Pietarsaari

Sydänyhdistyksessä tehtävä yhteisöllinen toiminta ja yhteistyö äitienpäivän merkeissä on noteerattu Sydänliitossa asti. Liitto on myöntänyt Pietarsaaren sydänyhdistykselle yhden vuoden 2019 Kipinä-palkinnoista.

Tunnustus annetaan hyvistä hankkeista, joissa ihmisiä osallistetaan. Äitienpäivälounas Merilässä on sitä kaikkea. Sydänyhdistyksen yhdessä suomalaisen seurakunnan järjestämä äitienpäivälounas on ollut hyvin suosittu; viime vuonna osallistujia oli noin 150. Mukana oli niin ikäihmisiä kuin lapsiperheitäkin - ja molemmista kieliryhmistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sydänliiton Pietarsaaren Sydänyhdistykselle myöntämän järjestöpalkinto Kipinän käyvät noutamassa yhdistyksen pitkäaikaisimmat jäsenet, Seppo Aho ja Teuvo Uusitalo. Tunnustus jaetaan Sydänliiton kevätkokouksessa Helsingissä ensi viikon torstaina 16. toukokuuta ja sen arvo on 500 euroa.

Palkittu idea Merilän äitienpäivälounaasta syntyi kun sydänyhdistyksen miesväki kuuli, ettei Pietarsaaressa järjestetä minkäänlaista äitienpäiväjuhlaa.

– Lupasimme, että yhdistyksen miehet toimivat salimestareina eli avustavat tarjoilussa talkoilla - ja muutenkin - jos keittäminen ja tilat järjestyvät seurakunnan puolesta, kuvaaSeppo Aho.

– Tänä vuonna on toiveissa saada paikalle jo yli 200 vierasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kipinä on yhtä kuin uusi idea, joka innostaa ja voi sytyttää sydämeen suuremmankin palon.

Rytmihäiriö, läppävika, sepelvaltimotauti. Monenlaiset sydänsairaudet kokoavat väkeä yhteen lähinnä kaupungista, mutta jäseniä on pitkin seutukuntiakin. Moni myös viihtyy mukavassa porukassa muuten vaan, kuten opettajan työstään eläkelöitynytMerja Kaksonen, yhdistyksen uusi sihteeri.

– Löysin eläkepäivien iloksi yhden harrastuksen lisää ystävän vinkistä. Vesijumpassa olen viihtynyt. Odotan myös mm. kesäreissua ja tulevia teatterimatkoja. Uutena jäsenenä saan sihteerinä toimiessa hyvän näköalapaikan yhdistyksen toimintaan, hän kokee.

Puheenjohtajan nuija siirtyi Anita Salmelta sihteerin tehtäviä aiemmin hoitaneelleMaila Hägglundille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi puheenjohtaja asuu Pedersören Forsbyn kylässä ja hän on niin ikään tehnyt pitkän päivätyön opetustehtävien parissa. Aktiivisesta jäsenistöstä ja vankalla pohjalla olevasta yhdistystoiminnasta hän iloitsee. 70-vuotiaalla Hägglundilla onkin luotsattavanaan paitsi virkeä myös aikuiseen ikään päässyt yhdistys vuosimallia 1980. Ensi vuonna tulee siis täyteen 40 vuotta.

– Teen paljon - ja toiset tekevät vielä enemmän, Hägglund heläyttää.

Puheenjohtajan tehtävät ovat Maila Hägglundille tuttua puuhaa mm. Pietarsaaren Martoista. Sydänporukkaan veti kaksi vuotta sitten oma sydän, joka alkoi oireilla viitisentoista vuotta sitten.

– Jatkuva uneliaisuus vitamiinikuureista huolimatta sai minut käymään lääkärissä. Signaali viestittikin perinnöllisestä ahtaumasta, jota hoidetaan ennaltaehkäisevästi paikalle operoiduilla kanadalaisilla stenteillä. Ne pitävät putken auki, Hägglund kuvaa.

– Uneliaisuus jäi sille tielle ja olen voinut elää aivan normaalia elämää, hän iloitsee.

Jos sydän voisi puhua, se varmaan kehottaisi kantajaansa olla kasaamatta itselleen suuria suruja ja stressiä, ainakin liikkumaan terveyttä edistävällä tavalla, välttämään tupakkaa, runsasta alkoholin käyttöä ja kovaa rasvaa, joka yhdistetään kohonneeseen LDL-kolestroliin. Sitä taas pidetään yhtenä sydänsairauksien riskitekijöistä.

– Liikunnallinen olen ollut koko elämäni. Hiihto, luistelu ja uinti ovat maistuneet. Vesijumppa on pitkään ollut ykköslajina.

– Ruoan osalta pidän kiinni vanhan ajan lautasmallista. Kalaa syön, mutten paistettuja silakoita. Jokin happo niissä häiritsee sydämeni ja sitä kautta koko kehoni toimintaa. En syö myöskään kananmunan keltuaista, mutta kaikki muu menee - myös heinäsirkat, vakuuttaa Maila Hägglund hymyssä suin.

Lähes kuudellasadalla jäsenellään Pietarsaaren Sydänyhdistys on Etelä-Pohjanmaan piirin toiseksi suurin yhdistys.

– Tähtäimessä on jatkuva kasvu tarjoamalla monipuolista tekemistä yhdistyksen parissa. Se on mahdollista, sillä seudulla asuu paljon sydänpotilaita, Maila Hägglund huomauttaa.

Toimintaa johtavassa hallituksessa on puheenjohtajan lisäksi kaksitoista jäsentä. Aktiiveja on paljon, satakunta. Tekeviä käsipareja tarvitaankin, jotta jatkossakin voidaan toteuttaa toiminta-ajatus erilaisista sydänterveyttä edistävistä tilaisuuksista ja tapahtumista, virkistystoiminnasta ja vertaistuen tarjoamisesta. Suomalaisen seurakunnan kanssa tehdään vanhastaan tiivistä yhteistyötä.

– Toiminta keskittyy elämänlaadun nostamiseen ja ylläpitämiseen, yhdessä oloon ja tekemiseen, ilon, onnen ja onnistumisen kokemuksiin. Tapaamisissa ei jauheta sairauksia. Aihepiiriltään laajoja terveysluentoja on kerran kuukaudessa. Sydänsairauden yllättäessä voi kuitenkin olla hyvä saada ensin vertaistukea. Yksilöllinen tuki antaa usein vastauksia niihinkin kysymyksiin, joita itse ei edes huomaa esittää, tietää Maila Hägglund.

4-kymppiset ensi vuonna

Sydänliitto on myöntänyt Pietarsaaren Sydänyhdistykselle Kipinä-palkinnon uudesta ideasta, joka innostaa ja voi sytyttää sydämeen suuremmankin palon. Palkittuna ideana on Merilän äitienpäivälounas -tilaisuus. Järjestöpalkinnoissa on kolme kategoriaa: Soihtu, Liekki ja Kipinä. Sydänliiton kevätkokouksessa 16.5. Helsingissä jaetaan yksi Soihtu-, kaksi Liekki ja seitsemän Kipinä-palkintoa, joka on arvoltaan 500 euroa.

Pietarsaaren Sydänyhdistys aloitti toimintansa 1980. Jäseniä on tätä nykyä lähes 600, enemmistö naisia, keski-ikä 76 vuotta. Yhdistys kuuluu Etelä-Pohjanmaan piiriin.

Hallituksessa 12 jäsentä pj:n lisäksi; uutena puheenjohtajana on Maila Hägglund, varapuheenjohtajana Erkki Heiska, sihteerinä Merja Kaksonen ja jäsenenä Sirkka-Liisa Widjeskog.

Monenlaista toimintaa; mm. sydänkerho, käsityökerho (kudonnaisia hyväntekeväisyyteen), hengellinen kerho, vesi- ja kuntojumppa Östanlidissä, teatterireissuja, matkoja lähialueen kohteisiin ja ulkomaille, lauluiltoja yhteistyössä työväenopiston kanssa, luontoretkiä, satutuokioita kummikoulussa Länsinummella. Syksystä kevääseen sauvakävelyä Haminassa, keväästä syksyyn pyöräilyä. Pyöräilyvihkot löytyvät Isonhiekan, Luodon ja Edsevön laatikoista.

Ajankohtaista: Vauvasta vaariin -valtakunnallinen pyöräilytempaus lauantaina 11.5. Velo-Motolta PieHin majalle. Äitienpäivälounas Merilässä 12.5. kello 11-14.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä