Paikallisuutiset

Susi tallentui lähietäisyydeltä videolle kahdesti Pietarsaaren seudulla – Moottorikelkkailijan susivideo herätti paheksuntaa sosiaalisessa mediassa

Pietarsaaren seudulla liikkunut susi tallentui lähietäisyydeltä videolle kahdesti viime lauantaina, Edsevössä ja Vikarholmassa.

Yksi kuvaajista oli Emilia Björk, joka kuvasi suden Edsevössä puoli kymmenen aikaan aamulla, kun se tuli Kolpintien uudesta liittymästä ja kulki kohti Bredarholmin kylää.

Katso Emilia Björkin susivideo:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Samana päivänä moottorikelkalla Luodonjärvellä liikkunut henkilö tallensi videolle harvinaisen näyn, kun susi juoksi lähietäisyydellä moottorikelkan vieressä järven jäällä Luodon Vikarholman läheisyydessä.

Videon taustalla näkyy Luodonjärven rantaviivaa ja metsän takaa häämöttävät UPM:n tehtaan piiput. Videolla näkyy kuinka valkoisena hohtavalle jäälle lankeaa moottorikelkan varjo, ja kuvaajan karvahattu lepattaa vauhdissa.

Susi näyttää hätääntyneeltä osakseen saamasta huomiosta ja moottorikelkan pärinästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Video lähti kiertämään sosiaalisessa mediassa. Se julkaistiin muun muassa Facebookin Pietarsaaren Puskaradiossa.

– Aluksi videon julkaiseminen tuntui hyvältä ratkaisulta, koska harvoin pääsee todistamaan kaupungin läheisyydessä liikkuvaa sutta noin läheltä, kertoo Pietarsaaren Puskaradion ylläpitäjäAnne Kuutti.

Luodonjärven jäällä kuvattu video keräsi nopeasti suuren määrän palautetta Puskaradion kommenttiosioon.

– Osa kommentoijista halusi kuulan suden kalloon ja toiset huomauttivat, ettei susi ole tehnyt mitään pahaa. Se on vain ohikulkumatkalla, totesi Kuutti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet kommentoijista tunsivat sääliä sutta kohtaan ja paheksuivat moottorikelkkakuskin käyttäytymistä, koska susi näytti pakenevan hätääntyneenä moottorikelkkaa, joka kulki sen vierellä.

– Tajusin itsekin, ettei sudelle saa tehdä noin. Kun katsoin videota uudelleen, näin eläimen hädän, kertoo Kuutti.

Hän päätti poistaa videon ja keskusteluketjun kyseiseltä somekanavalta.

Puskaradiossa pari kommentoijaa lupasi tehdä tapauksesta rikosilmoituksen. Maanantaina aamupäivällä tavoitettu Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikköMikael Appel kertoo, ettei tapauksesta ole ainakaan vielä tehty rikosilmoitusta.

Entä syyllistyikö moottorikelkkakuski rikokseen kuvatessaan jäällä juoksevaa sutta lähietäisyydeltä moottorikelkasta?

– Vaikea sanoa, koska en ole nähnyt videota. Riippuu tilanteesta, onko kuvaajan tarkoituksena ajaa päälle vai onko hän ajanut vieressä vain kuvaamistarkoituksessa, Appel sanoo.

Appelin mukaan kuvaaja ei lähtökohtaisesti syyllisty rikokseen. Kuvataanhan susia autostakin.

– Toisaalta, jos kuvaajan tarkoituksena olisi ollut ajaa suden päälle, niin tuskin hän olisi halunnut julkaista videota Facebookissa, mutta mistä sitä koskaan tietää, pohtii Appel.

Pedersören riistanhoitoyhdistyksen SRVA- henkilönHenrik Ahlvikin mukaan samasta sudesta tehtiin lauantaina useita havaintoja Pedersöressä pihoilla ja teollisuusalueilla.

– Kyseessä on täysikasvuinen yksinäinen susi, joka etsii uutta reviiriä. Silloin sen on kuljettava asutuksen yli, sanoo Ahlvik.

Edsevöstä matka jatkui Luodonjärvelle, jossa se videoitiin Vikarholman läheisyydessä.

– Jäällä suden on helppo kulkea, Ahlvik perustelee suden reitinvalintaa.

Myöhemmin samana iltana sudesta tehtiin uusi havainto Pedersören rajojen sisällä, tällä kerralla Lepplaksissa.

Hänen tietojensa mukaan Pedersören seudulla asuu 3-4 sutta.

– Havainnot eivät varmaankaan jää tähän. Kevät on sellaista aikaa, ennakoi Ahlvik.

///27.2.2023 kello 16.24 juttua on päivitetty toisellakin susihavainnolla ja videolla///

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä