Paikallisuutiset

Surullisia hymyjä kyläkaupan loppuessa – Öja-Market on ollut tuttu monille pietarsaarelaisillekin

Meri velloo harmaana kuin taivas, joka tiputtaa räntää Öjan kyläkaupan pihaan. Tuuleekin tuntuvasti, mutta sisällä kaupassa on monessa mielessä lämmintä.

KauppiasHeli Maunula juttelee kanta-asiakasRolf Kullan kanssa ja aihe ei yllätä: kauppa lakkaa. Eletään keskiviikkoa 21. lokakuuta ja käynnissä on loppuunmyynti.

­– Naapureita ollaan ja onhan oma lähikauppa ollut todella tärkeä asia, Kulla sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korona ja Aila-myrskyn aiheuttamat vahingot - jotka vakuutus korvasi vain osittain - koituivat kaupan lopulliseksi kohtaloksi.

Todella moni on halunnut kertoa kuulumisiaan. Tämä ollut sosiaalisen kohtaamisen paikka. Heli Maunula

Kaiken tämän valossa olisi luullut kaupassa vallitsevan likimain hautajaistunnelma. Ilmassa väreili sen sijaan kaihoa ja haikeutta, kun toisilleen ja kauppiaalle tuttuja asiakkaita lampsi sisään tipotellen ja kiirettä vailla.

– Täällä on kuultu kylän asiat ja todella moni on halunnut kertoa kuulumisiaan. Tämä ollut sosiaalisen kohtaamisen paikka, tuumii Maunula.

Kokonaisuuteen kuului myös kahvilan puoli, se sulkeutui koronan myötä jo aiemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa oli vielä vuosituhannen vaihteessa noin 800 kyläkauppaa, nyt parisataa. Monet jo kylmenneistä kaupoista tarjosivat Öja-Marketin tapaan paitsi päivittäitavaroita ja muuta myytävää niin myös jotain vähemmän aineellista. Jopa turvaa.

Maunula pohtii, että julkinen valta ei ole ymmärtänyt kyläkauppojen todellista merkitystä.

– Valtion kyläkauppatukikin meni kohteisiin, jotka eivät ole kyläkauppoja.

Yrittäjähenkeä Heli Maunulalla yhä riittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pihvejä ja kalaa aion jatkossakin myydä keinolla millä hyvänsä, hän lupaa ja tarkentaa keinoksi ainakin verkkokaupan.

Perinteisemmän kaupan jatkamista jossain muodossa hän on harkinnut kaikilta kanteilta, mutta kannattavaa muotoa ei löydy.

– Myymäläautoakaan ei voi laittaa, tulisi liian kalliiksi.

Pietarsaarelaisille Öja-Marketilla on kulttuurihistoriallistakin merkitystä ainakin, jos juomakulttuuri huomioidaan. Kerran kun oli aika, jolloin keskiolutta ei ruokakaupoista Öjaa lähempää saanut.

Keskiolut palautettiin Pietarsaaressa kauppoihin vuonna 1993, mutta jeppisläisiä on käynyt Öja-Marketissa sen jälkeenkin.

– Pietarsaaresta on ollut paljonkin asiakkaita ja haluan lähettää heillekin kiitokset, Heli Maunula toivottaa.

On aika kierrellä tässä putiikissa viimeistä kertaa. Kaikki on puhdasta ja siistiä; itse talo on omistajan eli Maunulan mukaan kuntotarkastettu ja täysin terve.

Jäljellä on lähinnä kuivatuotteita ja sekalaisia tavaroita. Mukaan tarttuu 50 prosentin alennuksella näkkäriä, pari juuriharjaa, karkkeja ja sipsipussi.

Ja halsteri, hinta nyt neljä euroa.

– Halstereita tekee eräs iäkäs herra, joka kiertää kaupoilla, Maunula tietää.

Tätä halsteria ei takuulla löydä keskusliikkeiden automarketeista. Entisaikojen Suomi menee mailleen kyläkauppa kerrallaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä