Paikallisuutiset

Suomen vanhin kultasepänliike lopettaa, toiminut Pietarsaaressa vuodesta 1854: ”Tein kaikkeni”

Yrittäjä Mika Vacker laittaa lapun Kecklundin kultasepänliikkeen luukulle lokakuussa.

– Pitää nyt vaan yrittää hyväksyä tilanne, toteaa pietarsaarelainen yrittäjä Mika Vacker. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari menettää yhden neljästä kultasepänliikkeistään kun kaupungin, ja samalla koko Suomen, vanhin Kecklundin kultasepänliike lopettaa toimintansa.

Mika Vacker on ilmoittanut sulkevansa kaupan lokakuun aikana. Päätöstään 41-vuotias yrittäjä kertoo miettineensä viimeisen vuoden ajan ja tehneensä kaiken ikonisen kelloliikkeen hengissä pitämiseksi.

– Tein kaikkeni ja olen siitä ylpeä. Pitää nyt vaan yrittää hyväksyä tilanne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei minulla ole mitään hävettävää, vaikka taloudellisesti onkin mennyt alaspäin jo jonkin aikaa. On kuitenkin vakavan fundeerauksen paikka myös kun ilo kokonaan katoaa töihin lähtemisestä. Rahaa säästääkseni olen työskennellyt yksin viimeisen vuoden ja tehnyt melkein kuutta päivää viikossa. Se ei riittänyt. Ongelmat ovat muualla. Ala on muuttunut hirveästi, Mika Vacker näkee.

Liikkeen myyminen ei hänestä ole realistinen vaihtoehto.

– Pankit sen enempää kuin vakuutuslaitokset eivät rahoita näin riskaabelia alaa näinä aikoina.

”Tavaran toimittajat ja valmistajat myyvät tuotteitaan suoraan netissä ja useimmiten alennettuun hintaan”.

Suurin syy siihen, että liikkeen ovi on käynyt harvakseltaan on Mika Vackerin mukaan se, että tavaran toimittajat ja valmistajat myyvät tuotteitaan suoraan netissä ja useimmiten alennettuun hintaan. Kellokauppa on hänen huomionsa mukaan mennyt enemmän nettiin kuin korut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kivijalkamyymälä on vain näyteikkuna. En näe näillä liikkeillä itseasiassa ollenkaan tulevaisuutta.

– On melkeinpä arkipäivää, että asiakas ottaa kännykällään kuvan hintalapusta, menee saman tien täällä nettiin ja näkee siellä saman tuotteen kolmekymmentä prosenttia halvemmalla, lähtee ulos kahville ja tilaa kyseisen tuotteen netistä.

Kecklundin suku oli kultasepänliikkeensä omistajana viiden sukupolven ajan. Liikkeen seinältä katselevat maailman menoa potreteissaan Simon, Nils, Edgar, Elsa ja Doris Kecklund. Kuva: Pirkko Högkulla

Vacker muistelee myös miten koronapandemian aikana ei ollut kahteen vuoteen rippijuhlia, ylioppilasjuhlia, häitä eikä synttäreitä.

– Pandemian jälkeen tilanne kuitenkin tasaantui ja odotimme suhteellisen normaaleja aikoja. Sitten tuli Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota. Elämisen kustannukset nousivat. Kun pitää säästää tilataan edullisemmin netistä kotisohvalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjä huomauttaa myös panneensa merkille miten nuoret vaihtavat vaatteita korujen mukaan. Enää ei osteta niin kestävää.

”Tänä vuonna en ainakaan lumitöitä tee”.

Kecklundin kelloliike perustettiin vuonna 1854. Omistajana oli Kecklundin suku peräti viiden sukupolven ajan. Mika Vacker osti toiminnan ja liiketilat vuonna 2007. Sisätilat kokivat täydellisen muodonmuutoksen ja ikkunoihin asennettiin panssarilasit.

Vacker kertoilee lähteneensä alalle kun on itse aina tykännyt koruista ja kelloista - ja perheellä on yrittäminen veressä.

– Takana on monta hienoa vuotta ja onnistumisia. Enimmillään meitä oli kolme ihmistä töissä samalla kertaa.

Mika Vacker palvelemassa asiakasta. Liikkeessä on menossa loppuunmyynti ja yrittäjällä edessä kaikesta muustakin yritystoiminnasta luopuminen. - Jatkosuunnitelmani eivät liity millään tavalla Pietarsaareen. Kuva: Pirkko Högkulla

Nyt on loppuunmyynnin aika ja edessä kaikesta yritystoiminnasta luopuminen.

– Myyn pikkuhiljaa kaiken yritystoiminnan pois, käytännössä alihankintatyöt.

– Muilta osin voin tulevaisuudesta sanoa, että tänä vuonna en ainakaan lumitöitä tee. Tekevälle löytyy aina töitä eivätkä jatkosuunnitelmani liity millään tavalla Pietarsaareen, Mika Vacker toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä