Paikallisuutiset

Suomalainen seurakunta juhlii ovet auki elämään - päätapahtuma helatorstaina

Pietarsaaren suomalaisella seurakunnalla on tuplasti aihetta juhlaan kun seurakunta täyttää 60 ja Merilän toimintakeskus 40 vuotta. Juhlavuoden päätapahtumaa vietetään helatorstaina.

Kirkkokuoro on vanhempi kuin seurakunta. Kirkkokuoro täytti 70 vuotta viime vuonna. Kuva: Pietarsaaren suomalainen seurakunta

Pietarsaaren suomalaisella seurakunnalla on tuplasti aihetta juhlaan tänä vuonna. Itse seurakunta täyttää 60 vuotta ja Merilän toimintakeskus 40 vuotta. Merilä on yksi seurakunnan toiminnan ydinpaikoista, joka ympäri vuoden kokoaa lapsia suosituille leireille ja aikuisia sauna- ja raamattupiireihin.

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Lotta Endtbacka yhdessä seurakuntaneuvoston ja kirkkovaltuuston jäsenten Ritva Karhulan ja Pentti Silvennoisen kanssa Pietarsaaren kirkossa. Kuva: Pirkko Högkulla

Kirkkoherra Lotta Endtbackan mukaan yhteisöllisyys, yhdessäolo ja yksinäisyyden torjunta suomenkielisen väestön keskuudessa ovat suomalaiselle seurakunnalle sydämen ja strategian asioita. Ne kiteytyvät muun muassa juhlavuoden teemoissakin: “seuraa selvästi suomeksi” ja “seuraa tarjolla jo vuodesta ‘63”. Seurakunnan logo rakentuu uskon, toivon ja rakkauden symboleista.

– Mietimme muun muassa miten toiminnassamme voimme eri tavoin palvella seurakuntalaisia, miten ihminen tulee kohdatuksi eri elämäntilanteissa ja onko jotain, mikä estää osallistumista, Endtbacka kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seurakunnan strategia valmistui kesällä 2021 ja sen mukaisesti seurakunta juhlii ovet auki elämään.

Juhlavuoden tapahtumat on pyritty luomaan sellaisiksi, että kaikenikäiset ja eri asioista kiinnostuneet seurakuntalaiset kukin löytäisivät oman tapansa juhlia.

Äitienpäivälounaalla äitienpäiväkokkeineen on pitkät perinteet. Kuva: Pietarsaaren suomalainen seurakunta

Juhlavuoden päätapahtumaa vietetään helatorstaina 18. toukokuuta. Juhlapäivä alkaa piispanmessulla Pietarsaaren kaupunginkirkossa kello 10, minkä jälkeen nautitaan kirkkokahvit seurakuntakeskuksessa. Silmänruokaa tarjoaa samalla seurakunnan oman ikonipiirin näyttely, johon voi tutustua kahvittelun lomassa.

Iltapäivä kello 14 alkaen vietetään Fäbodan rannoilla Merilässä vaihtelevan ohjelman merkeissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Piispanmessun kaupunginkirkossa toimittaa Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäki avustajinaan Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Paikalle saavutaan juhlallisena kulkueena. Tilaisuuden juhlavuutta lisää myös se, että messussa esiintyy kaksi kuoroa, Cocomusa ja Lumino.

Vuodesta 2022 Lapuan hiippakunnan piispana toiminut Salomäki vierailee nyt ensimmäistä kertaa Pietarsaaressa.

Merilässä on tarjolla yhteislaulua, makkaraa, ulkoilua ja puuhaa kaikenikäisille.

– Vähän kylmän kevään jännityksessä on eletty tapahtumia suunniteltaessa, mutta helatorstaiksi on tilattu aurinkoa ja lämmintä säätä, kuvaa Lotta Endtbacka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi Merilässä on näytteillä vanhoja valokuvia Kesäkodilta ja Merilästä. Lotta Endtbacka kertoo, ettei kaikkia kuvissa esiintyviä henkilöitä ole voitu nimetä ja seurakunta ottaakin mieluusti apua vastaan kuvassa esiintyvien henkilöiden tunnistamisessa.

Monipuolisesti iskelmiä, gospelia ja virsiä sisältävä yhteislauluhetki alkaa kello 16 Tuhlaajapojat -yhtyeen säestyksellä. Pääpaino on iskelmien puolella. Laulettavien kappaleiden listalta löytyy muun muassa Satumaa -tango.

Merilän yhteislaulutilaisuudessa paino on iskelmien puolella.

Tuhlaajapojat on koottu vartavasten Merilän yhteislaulutilaisuutta varten. Yhtyeeseen kuuluvat Kenneth Huumarsalo, Johannes Ahlvik, Osmo Samanen, Jari Niemelä, Heikki Laurila ja Miika Huumarsalo.

Piispantarkastus vuonna 1968 Pietarsaaren suomalaisessa seurakunnassa, joka oli tuolloin toiminut viisi vuotta. Kuva: Pietarsaaren suomalainen seurakunta

Vuonna 1963 perustettu Pietarsaaren suomalainen seurakunta on yksi Suomen nuorimmista seurakunnista. Työntekijöitä on yhteensä yhdeksän. Jäsenmäärä on enimmillään ollut noin 7 000. Tällä hetkellä jäseniä on noin 4 500.

– Suomalaisessa seurakunnassa kastetaan vuodessa noin 30 lasta ja hautaan siunauksia on satakunta. Kastettujen määrä on moninkertaisesti vähentynyt seurakunnan alkutaipaleelta. Vuoden 1963 tammikuun aikana oli kastettu yhtä paljon lapsia kuin nyt kastetaan koko vuotena, Lotta Endtbacka vertailee.

Työ tuntuu palkitsevalta seurakunnassa, jonka tekemä lapsi- ja perhetyö on erittäin suosittua.

– Esimerkiksi perhekerhoissa 40 osallistujaa ei ole mikään harvinaisuus. Paikkaa Merilän lastenleireille odotetaan puolestaan jopa varasijoilla.

Sydänyhdistys on seurakunnan pitkäaikainen yhteistyökumppani.

– Sydänyhdistyksen kanssa on toteutettu monia tapahtumia laidasta laitaan, laulajaisista retkiin ja suosittuun äitienpäivälounaaseen, Endtbacka kiittää.

Perhekerhoissa 40 osallistujaa ei ole mikään harvinaisuus.

Pitkän linjan seurakuntavaltuutettu Pentti Silvennoinen muistuttaa, että suomalainen seurakunta muodostaa suuren suomenkielisen yhteisön.

– Monen suomenkielisen yhdistyksen toiminta on hiipunut ja yhteisöllisyys järjestössä pienentynyt. Seurakunta on stabiili, Silvennoinen toteaa.

Suomalainen seurakunta kuuluu ainoana suomenkielisenä seurakuntana Pietarsaarenseudun seurakuntayhtymään, joka hoitaa jäsenseurakunnilleen tukipalvelut kuten kiinteistöhuollon. Muut seurakunnat ovat Pietarsaaren ruotsalainen seurakunta ja Pedersören seurakunta.

Kirkkoherroja on ennen Lotta Endtbackaa ollut suomalaisessa seurakunnassa kolme; ensimmäisenä kirkkoherrana toimi Alf Karsten, jota seurasivat Heikki Peltola ja Juha Isosomppi.

Pietarsaaren suomalaisen seurakunnan juhlatoimikuntaan kuuluvat Lotta Endtbacka, Ritva Karhula, Pentti Silvennoinen, Tutta Koskela ja Taina Niinimäki.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä