Paikallisuutiset

Sokkeleita yksi kerrallaan: BCE päätti erikoistua talojen perustuksiin

– Tilauskanta on tällä hetkellä hyvä, suhdanteet ovat keskinkertaiset.

Siinäpä kommentti rakennusalan tilanteesta Pohjanmaalla. Kommentin esitti BCE Perustus alkuviikosta.

BCE perustettiin 2002 rakennusyritykseksi. Vuonna 2014 päätettiin, että vastedes yritys keskittyy rakennusten perustuksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kilpailu rakennusalalla oli varsin tiukkaa, varatoimitusjohtajaMartin Östman kertoo.

”Tottahan perustusten tekeminen on sujuvaa, kun firma keskittyy juuri siihen.” Martin Östman toimitusjohtaja

– Tuntui, että oli aika erikoistua. Talojen perustukset erikoistumisalueena ei ehkä ollut aivan tavallinen ratkaisu rakennusalalla tuolloin.

Erikoistuminen on johtanut siihen, että ainakin ajoittain entiset kilpailijat ovat nyt BCE:n asiakkaita. Taloyhtiöt eivät välttämättä tee tilatun talon perustuksia, vaan saattavat suositella BCE:n palveluksia.

– Tottahan perustusten tekeminen on sujuvaa, kun firma keskittyy juuri siihen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuntuu olevan. Alkuviikosta oli työn alla kohde Ala-Ähtävällä, lähellä Åsbackantietä. Työryhmä tuli paikalle maanantaiaamuna ja tiistaina puolilta päivin olivat 130 neliön talon ja autotallin perustukset valmiina ja valumuotit oli ehditty korjata pois.

– Meillä on viisi työporukkaa, päätoiminta-alueemme on Pohjanmaa Kristiinankaupungista Kalajoelle, myyjäRoy Tupeli kertoo.

– Valut tehdään paikan päällä, räätälöidysti yksi kerrallaan. Tosin katospilarit ja terassipilarit valetaan etukäteen toimitiloissamme Luodossa.

Vaikka toiminnan painopiste on Pohjanmaalla, on BCE saanut tehtäviä muualtakin Suomesta, lähinnä eri talotehtaiden tilausten kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luodon toimitilat ovat myynnissä. Ei niissä sinänsä vikaa ole, mutta BCE kaavailee muuttoa Lepplaxiin.

– Osin on kysymys siitä, että Luodon tilat ovat käymässä ahtaiksi, Martin Östman sanoo.

– Toisaalta Lepplax on valtatie 8:n tuntumassa, mikä on käytännöllistä ajatellen liikkumista pääasiallisella toimialueellamme. Lisäksi betonitehdas on lähellä.

BCE:n konttorissa ei yleensä näy Martin Östmanin ja Roy Tupelin lisäksi muuta väkeä. Toimitilassa kuitenkin valmistetaan myös katos- ja terassipilareita. Kevyempiin rakennelmiin ei ole tarpeen valaa kokonaista sokkelia.

Betonivalu kuulostaa työltä, joka vaatii jonkin verran fyysistä voimaa tekijöiltään ja BCE:n väki onkin enimmäkseen kaukana eläkeiästä.

Martin Östman ja Roy Tupeli arvioivat kuitenkin, että merkittävä osa BCE:n kilpailukykyä liittyy tietotekniikkaan, tarkemmin sanoen ERP-ohjelmaan.

– Meille sopivaa tiedonkäsittelyohjelmaa ei löytynyt valmiina, joten teetimme sellaisen, Martin Östman kertoo.

– Vuonna 2015 oli tavoitteena löytää keino tehdä tarjousten laatimisesta helpompaa. Eihän tarjouksen tekeminen saa vaatia liian kauan aikaa, kun kaikki tarjoukset eivät kuitenkaan tärppää.

Kävi kuitenkin niin, että tietokoneohjelma kasvoi huomattavasti alkuperäistä tavoitetta laajemmaksi.

– Nykyisin ERP ohjaa kaikkea toimintaamme, betonin tai kuljetusten tilaamisesta loppuraportointiin.

Talon tai hallin perustusten rakentamiseen liittyy enemmän vaiheita kuin äkkiseltään luulisi. Tarjouksen jättäminen, tilausvahvistus, asiakkaan piirustusten muuntaminen muottipiirustuksiksi, työsuunnitelman laatiminen, lastausluottelon laatiminen ja ties mitä.

– Työn valmistuttua tehdään laatupöytäkirja, Roy Tupeli kertoo.

– Perustuksen laatupöytäkirjaan merkitään muun muassa tarkistusmittaukset, betonilaatu, sääolosuhteet ja valupäivämäärä. Laatupöytäkirja lähetetään asiakkaalle automaattisesti laskun mukana. Projektivalokuvat ja muut dokumentit arkivoidaan erp-ohjelmaan.

BCE

Perustettu 2002

Toimiala rakennusten perustukset

Henkilökunta 15–20

Liikevaihto +3 me

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä