Paikallisuutiset

Soitessa varmistui viikonloppuna kahdeksan uutta koronatartuntaa – Vahva maskisuositus julkisiin tiloihin, kauppoihin ja muualla kodin ulkopuolella asioitaessa

Soiten alueella koronarokotuspisteitä otetaan käyttöön Kälviän terveysasemalla, Kaustisella ja Vetelissä Tunkkarin Terveyskeskuksessa ja Pajalan perhekeskuksessa, Perhossa terveysasemalla, Kannuksessa seurakuntatalolla, Toholammilla seurakuntatalolla, Kruunupyyssä terveysasemalla ja Teerijärvellä terveysasemalla.Massarokotuspistettä valmistellaan Kokkolassa entisen Halpa-Hallin tiloihin.
Soiten alueella koronarokotuspisteitä otetaan käyttöön Kälviän terveysasemalla, Kaustisella ja Vetelissä Tunkkarin Terveyskeskuksessa ja Pajalan perhekeskuksessa, Perhossa terveysasemalla, Kannuksessa seurakuntatalolla, Toholammilla seurakuntatalolla, Kruunupyyssä terveysasemalla ja Teerijärvellä terveysasemalla.Massarokotuspistettä valmistellaan Kokkolassa entisen Halpa-Hallin tiloihin. Kuva: Clas-Olav Slotte

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten alueella on diagnosoitu viikonlopun aikana yhteensä kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Viiden tartunnan saaneen kotikunta on Soiten alueella, Soitesta kerrotaan maanantaina aamupäivällä.

Valtaosa tartunnoista liittyy Vaasan laajaan tartuntaketjuun. Tartuntaketjut ovat Soiten mukaan selvillä ja altistuneita kartoitetaan edelleen.

Karanteenissa on nyt noin pari sataa henkilöä. Kaikilla tartunnan saaneilla oireet ovat lieviä ja he ovat kotihoidossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Altistuneiden joukossa on myös Soiten henkilöstöä. Heidät on laitettu karanteeniin. Asiakastilanteissa henkilösuojaimet ovat olleet käytössä.

Kuluneen kahden viikon aikana Soiten alueella on todettu yhteensä 14 koronavirustartuntaa. Yhteensä koko pandemian aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 55 koronavirustartuntaa.

Maanantaina iltapäivällä kokoontui alueellinen viranomaisryhmä, jossa ovat mukana Soiten lisäksi aluehallintovirasto (AVI), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY).

Ryhmä arvioi Keski-Pohjanmaan koronaepidemian tilannekuvaa. Ryhmä linjasi, että Soiten alueella ollaan nousseista tautitapauksista huolimatta edelleen epidemian perustasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana Soiten alueella on tällä hetkellä 17,9 100 000 asukasta kohden. Epidemian kiihtymisvaiheessa tautitapausten ilmaantuvuusluku on 10–25 kahden viikon aikana.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on vähemmän kuin yksi prosentti. Tartuntaketjut on jäljitetty lähes kokonaan.

Soite suosittelee vahvasti kasvomaskin laajaa käyttöä julkisissa tiloissa, kaupoissa sekä muissa paikoissa kodin ulkopuolella asioidessa. Maskisuositus koskee myös alueen toisen asteen oppilaitoksia eli ammattikouluja ja lukioita, samoin korkeakouluja ja yliopistoja.

Soite pitää tärkeänä kohdentaa henkilöstöresurssejaan infektioiden torjuntatyöhön. Siksi muutoksia Soiten toimintoihin on odotettavissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan kaupunki tiedotti iltapäivällä, miten se reagoi maskisuositukseen. Kokkolan lukioissa opiskeleville maskien käyttöä suositellaan tiistaista 6.10. alkaen.

Lukiot ovat varautuneet jakamaan opiskelijoille rajoitetusti kertakäyttömaskeja ensitarpeeseen. Opiskelijoita ja huoltajia kannustetaan varautumaan omin maskihankinnoin. Kertakäyttömaskien lisäksi voi käyttää kankaisia, uudelleenkäytettäviä kasvomaskeja. Työnantajana kaupunki on valmistautunut henkilökunnan maski- ja suojavarustetarpeeseen.

Soitesta muistutetaan, että testaukseen tulee hakeutua lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Oireilevia neuvotaan soittamaan Soiten koronaneuvontanumeroon 06 828 7499, jossa ammattilainen arvioi hoidontarpeen. Oireileva henkilö kutsutaan tarvittaessa vastaanotolle ja koronavirustestaukseen.

//Uutista täydennetty 5.10. kello 11.05 ylilääkärin kommenteilla ja epidemian vaiheiden kriteeristöllä

//Uutista täydennetty 5.10. kello 15.16. Muokattu kauttaaltaan jutun rakennetta.

//Uutista täydennetty 5.10. kello 16.01. Kokkolan kaupungin tiedot lisätty juttuun.

//Uutista muokattu 5.10. kello 16.50.

Lue myös:Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen vastasi korona-aiheisiin kysymyksiin Keskipohjanmaan suorassa lähetyksessä – Katso haastattelutallenne tästä jutusta

Vaasan sairaanhoitopiirissä vuorokaudessa 112 uutta koronatartuntaa – Viikon aikana enemmän koronatapauksia kuin koko alkuvuonna yhteensä

Nuorisokeskus Villa Elba Kokkolassa muokkaa palvelujaan koronatartunnan vuoksi

Fakta

STM:n määrittelyt koronaepidemiatilanteille

1. Perustaso (vastaa Suomen tilannetta keskikesällä 2020)

a. tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen

b. kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni.

2. Kiihtymisvaihe

a. tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on noussut: 7 vrk:ssa tapauksia > 6-15/100 000 asukasta ja 14 vrk:ssa tautitapauksia > 10-25/100000 asukasta

b. positiivisten näytteiden osuus on > 1%

c. ajoittain esiintyy paikallisia ja alueellisia tartuntaketjuja

d. tartunnanlähteet ovat kuitenkin pääsääntöisesti jäljitettävissä

e. sairaalahoidon tarpeeseen pystytään vastaamaan ilman erityistoimia

3. Leviämisvaihe

a. tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin: 7 vrk:ssa tautitapauksia> 12-25/100 000 asukasta ja 14 vrk

tapauksia > 18-50 /100000 asukasta

b. tapausten päivittäinen kasvunopeus on > 10%

c. positiivisten näytteiden osuus on > 2%

d. alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä

e. sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti

Lähde: STM,Toimintasuunnitelma hybridistrategian mukaisten suositusten ja rajoitusten toteuttamiseen covid-19-epidemian ensimmäisen vaiheen jälkeen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä