Paikallisuutiset

Soiten alueella on todettu toista sataa uutta koronavirustartuntaa viikoittain – Keskussairaalassa on hoidossa ennätykselliset 13 koronapotilasta, joista noin puolet koronan takia

Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella.
Koronavirustilanne jatkuu vakavana Soiten alueella. Kuva: Markku Jokela

Koronatilanne jatkuu vakavana Soiten alueella. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 13 koronaviruspotilasta, joista noin puolet koronan takia.

– Sairaalahoidossa olevien määrä näyttää ennätyksellisen korkealta, koska psykiatrian osastolla on koronaryvästymä. Nämä henkilöt lasketaan sairaalassahoidossa oleviksi, vaikka koronan takia he eivät tarvitse sairaalahoitoa, infektioylilääkäriMarko Rahkonen tarkentaa.

Koronaa sairastavat on eristetty ja heitä hoidetaan erillään muista sairaalan potilaista. Vaikka sairaalahoidontarve on kasvanut, selvitään tilanteesta sopeuttamatta muuta sairaalan toimintaa eli muu sairaalan toiminta jatkuu normaalisti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pandemian alusta lähtien koronavirustautiin liittyviä kuolemia Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on ilmoitettu viisi.

Viime viikon aikana Soiten alueella todettiin yhteensä 107 uutta koronavirustartuntaa. Puolet tartunnan saaneista olivat jo valmiiksi karanteenissa.

Koronatartunnat leviää pääasiassa rokottamattomien tai vasta vajaan rokotussarjan saaneiden nuorten aikuisten joukossa, tartunnan saaneiden keski-ikä on 28 vuotta. Tartunnoista on pystytty jäljittämään 84 prosenttia.

Koronavirusnäytteitä otettiin viime viikolla liki 2000 kappaletta, otetuista testeistä positiivisten näytteiden osuus oli 5,5 prosenttia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartuntojen lukumäärä viimeisen 14 vuorokauden aikana oli 237 todettua tartuntaa, edellisviikolla todettiin 242 tartuntaa. Ilmaantuvuus viimeisen 14 vuorokauden aikana sataatuhatta asukasta kohden 306.

– Vielä rokottamattomien tulisi hakeutua koronatestaukseen viipymättä hyvin lievissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa. Koronatestitulosta tulisi jäädä odottamaan kotikaranteeniin, jotta ei mahdollisesti altista muita koronavirukselle esimerkiksi työpaikalla, muistutellaan Soitelta.

Kahden rokotusannoksen saaneiden tulee hakeutua testiin, jos on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle ja saa oireita tai mikäli kärsii hengitystieinfektion oireista ja kuuluu riskiryhmään tai työskentelee sote-alalla.

Infektioylilääkäri Marko Rahkosen mukaan ensimmäisen ja toisen rokotusannoksen ottaminen on hiipunut viime viikkoina Soitessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rokotuskattavuuden saaminen vieläkin koreammalle tasolle olisi parempi vaihtoehto kuin rajoitukset, hän sanoo.

Rahkosen mukaan aluehallintoviraston viime viikolla antamat rajoitukset ovat niin selkeät kuin ne yleensä voivat olla.

– Kaikista rajoituksista tulee koko ajan kysymyksiä, hän toteaa.

Vaikka rajoitukset eivät vie tautia pois, ne pienentävät isojen joukkoaltistumisten riskiä.

– Ongelmana on täsmärajoitusten löytäminen tilanteessa, jolloin tarunnat leviävät perhepiireissä ja vapaamuotoisissa lähipiirin tapaamisissa. Sen enempää aluehallintoviranomainen kuin sairaanhoitopiirikään ei pysty löytämään hyvin kohdennettuja rajoituksia, Rahkonen toteaa.

Soiten alueella on kiristetty määräyksiä ja suosituksia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella, paitsi Reisjärvellä, kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli sata henkilöä ja joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja, tai on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhteislaulutilaisuuksista.

Määräys on voimassa kolme viikkoa ajalla 15.11.–5.12.2021.

Soiten koronasivustolta löytyy ohjeet tapahtumajärjestäjille:https://korona.soite.fi/ohjeet-tapahtumajarjestajille/

Soiten koronarokotusmittarin mukaan alueen yli 12-vuotiaasta väestöstä on rokotettu nyt ensimmäisellä annoksella 88,3 prosenttia, toisen rokotusannoksen on saanut 81,9 prosenttia . Koko väestön osalta on alueelta rokotettu ensimmäisellä annoksella 75,5 prosenttia väestöstä ja toisella annoksella 70 prosenttia. Kolmansien annosten rokotukset ovat käynnissä ja niitä on annettu tähän mennessä 2 392 kappaletta.

Rokotusten painopiste on ajanvarauksettomissa walk-in-rokotuspäivissä, jolloin rokotukseen pääsee itselle parhaiten sopivalla hetkellä.

//Juttua on päivietty infektioylilääkäri Rahkosen kommenteilla ja tarkennettu koronan vuoksi sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrää 15.11.2021 kello 16:00//

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä