Paikallisuutiset

Snellman ponnistaa juhlavuoteen hyvistä asemista – pietarsaarelaiselle lihatalolle tulee vuonna 2021 pyöreät 70 täyteen

Ensi vuonna pyöreät 70 täyttävällä lihatalo Snellmanilla on takana hyvä vuosi. ToimitusjohtajaRoland Snellman määrittelee, että taloudellisten tunnuslukujen trendeissä tapahtuu vuonna 2020 selkeä liikahdus ylöspäin.

– Tämä oli sellainen trendinmurros. Meillä oli monta vuotta liikevaihto aika tasaista ja myös tulos ollut aika heikko, mutta nyt molemmat kääntyivät oikeaan suuntaan. Tavoitteena on parantaa lisää ensi vuoden puolella.

Kansalaiset kotimaahan ja koteihinsa liimannut pandemia saattoi pelata Snellmanin pussiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vuosi oikeastaan alkoi hyvin heti tammi- helmikuussa ilmankin koronan vaikutusta. Jo helmikuun puolivälissä meillä oli infoa koronan osalta Aasiasta ja sitten maaliskuussa viikolla 12 se asia ikään kuin räjähti, kuten tiedetään.

"Liikevaihto ja tulos kääntyivät oikeaan suuntaan." Roland Snellman Snellmanin Lihanjalostus Oy:n toimitusjohtaja

Ravintolat korona hiljensi, mutta isku ei pahasti osunut Snellmaniin.

– Myynnin rakenteemme oli hyvä, koska ei ollut niin isoa osuutta horeca-puolella [hotellit, ravintolat ja catering]. Se puoli oli todella hiljainen keväällä, teki vähän paluuta kesällä mutta kesän jälkeen meni taas alas. Mutta mitä tuolla on menetetty niin on paikattu vähittäiskauppapuolella.

Päättyvän kalenterivuoden menestys ei tipahtanut taivaista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän eteen on tehty työtä 2-3 vuotta.

Tuotantosuunnitelmia on alalla laadittava vuosien aikajänteellä.

– Sikaa ei voi tilata tänään niin, että sen saa huomenna myyntiin. Se on pitkäjänteistä työtä, jossa on pitkä arvoketju. Kun meillä oli hyvä kasvu alkutuotannossa, niin saatiin riittävästi tavaraa myös sisään.

Kysyntään pystyttiin vastaamaan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oikein hyvin, eli tämä osui todella kohdalleen.

Kaupungin suurimman työnantajan hyvät uutiset ovat yleensä hyviä uutisia koko Pietarsaarelle.

– Meillä on täällä iso tehdas, joka vaatii investointeja jo pyöriäkseen. On tietysti tärkeää, että pystymme myös tekemään tulosta.

Snellmanilta päättyvänä vuonna kantautuneisiin uutisiin kuuluvat tiedot pyrkimyksistä Ruotsin markkinoilla. Markkinaosuudet ovat länsinaapurissa vielä vaatimattomia, mutta alhaalta yritetään ponnistaa.

– Sekin on mennyt tänä vuonna hyvin, jopa paremmin kuin odotettiin. Toki pohjaluvut ovat pieniä, mutta suunnitelmien mukaan edetään.

Familjen Snellman -tuotteiden paketeissa on myös Jakobstad näyttävästi esillä. Snellman haluaa yrityksen juurien ja kotipesän näkyvän kuluttajille jopa ulkomailla.

Tasavuotisbileitä aiotaan viettää näkyvästi ja paikallisesti.

– Kyllä aika isoa juhlaa ollaan mietitty Pietarsaari ja tämä seutu huomioiden. Pohdimme, miten voisimme maksaa yhteiskunnalle takaisin sitä, mitä olemme saaneet. Ja muistamme tietysti hyviä työntekijöitämme.

– Olemme olleet Pietarsaaressa 70 vuotta ja isoin yksikkömme on täällä, niinpä pohdimme, että mitä voisimme antaa. Ja perinteinen juhla henkilökunnalle tietenkin on suunnitteilla.

Mikäli rokote- ja muut koronaan liittyvät asiat pyrähtävät mallilleen voivat suunnitelmat vielä toteutua.

– Juhlallisuuksia on kaavailtu syksyn puolelle, toivottavasti korona on siihen mennessä saatu aisoihin niin, että juhlia päästään kunnolla viettämään. Nythän joulujuhlia ei voitu viettää ollenkaan.

Päättyvältä vuodelta jäävät pietarsaarelaisten kollektiiviseen muistiin huhtikuun suuret lihamarkkinat eli -karnevaalit.

Horeca-käyttöön tarkoitettujen, mutta koronan vuoksi myymättä jääneiden kokolihatuotteiden drive in -myynti tukotti Kolpintien pisimmillään Permon liikennevaloille saakka. Tuntikausiakin jonottaneista asiakkaista osa otti aurinkoisen karnevaalipäivän jopa seikkailuna, joillain oli hermo kireällä.

– Sen tapahtuman suosio yllätti meidät kyllä aivan täysin, Roland Snellman muistelee.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä