Paikallisuutiset

Sisälukua sähköttömässä koulussa: Länsinummen koululla harjoiteltiin tunnin läpivientiä, mikäli sähköt katkeaisivat

LuokanopettajaHanna Alaräisänen aloittaa uskonnon tunnin Länsinummen koululla. ViidesluokkalainenEvelin Renlund saa tehtäväkseen lukea oppikirjasta kappaleen kesäisistä kristinuskon juhlapyhistä.

– Johannes Kastajan syntymää juhlitaan juhannuksena. Suomalaisille juhannus on myös keskikesän juhla, jolloin nimipäiväänsä viettävät Johannes, Juhani ja Juha, Eve tekee työtä käskettyä.

Vaan ihan vielä ei vietetä juhannusta, ja jos vietettäisiin, valoa olisi yllin kyllin vuorokauden ympäri. Nyt Eve lukee pimeässä luokassa kännykän lampun valossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Länsinummen perjantaiaamu alkoi valojen sammuttamisella koko koulusta. Kyseessä oli harjoitus mahdollisen sähkökatkon varalta.

"Kun sähköistä materiaalia ei voi käyttää, on suunniteltava käytännön opetus toisin." Keijo Paananen Rehtori

Juttu jatkuu videon jälkeen.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

– Opetushallitus ohjeisti sekä varhaiskasvatusta että kouluja syksyllä, että kuntien pitää varautua sähkökatkoihin tänä talvena, rehtoriKeijo Paananen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulujen oli tehtävä oma valmiussuunnitelma ja tiedotettava huoltajia siitä, miten koulussa toimitaan jos tilanne yllättää.

Yllättämään sen ei sinänsä pitäisi päästä, sillä Paanasen mukaan paikallinen sähkönjakeluyhtiö Herrfors on luvannut ennakkoilmoituksen lyhyistä suunnitelluista katkoista. Virta voi katketa toki muistakin syistä.

Pimeässä toimimisen harjoittelemista suositellaan, ja tätä Pietarsaaren kouluilla on juuri tehty.

Koulutyö ei mene tauolle sähkökatkon ajaksi, puhumattakaan mistään evakuoinnista. Tuntien jatkamiseen on varustauduttu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koulut ja päiväkodit toimivat normaalisti. Opetus tapahtuu luokissa lukujärjestyksen mukaan. Mutta kun sähköistä materiaalia ei voi käyttää, on suunniteltava käytännön opetus toisin, Paananen kertoo.

Tarvitaan vanhoja kunnon oppikirjoja, vihkoja, kyniä ja valmiiksi tehtyjä materiaaleja käsitöihin ja askarteluun. Opettajilla on nyt suunnitelma bee työkalupakissaan.

Länsinummelle on hankittu paristovalaisimia ja taskulamppuja. Oppilaita on kehotettu tuomaan valonlähteitä mukanaan. Luokat pimentyvät kokonaan, mutta käytävillä näkee hyvin kulkea varavalojärjestelmän avulla.

On edetty kauas vihreän taulun liitukaudelta. Opetuksessa käytetään nyt voittopuolisesti elektroniikkaa ja digitekniikkaa kopiokoneineen, netteineen, videotykkeineen ja dokumenttikameroineen. Sähkön loppuessa turvaudutaan vanhoihin konsteihin ja tussitauluihin.

Koulussa on lopulta vähän toimintoja, joita ei voisi hoitaa ilman sähköä. Tärkeimpänä Keijo Paananen näkee wc:n ja vedenkäytön rajoitukset. Viemärijärjestelmä toimii sähköpumpuilla.

– Liikuntasalin käyttö voi olla haasteellista. Suositus on, että jos on liikuntatunti, käytetään ulkotiloja.

– Länsinummen koulun keittiö valmistaa 1 300 ruoka-annosta päivittäin. Saattaa olla, että ruokatunti viivästyy, tai sitten tarjoilemme kylmää ruokaa kuten sämpylöitä ja mehua. Kouluruokaa saadaan, mutta ei välttämättä lämmintä.

Oppilaita simuloitu sähkökatkos ei pahemmin tuntunut hetkauttavan. Muutamille oli pettymys, että koulun käytävät eivät olleetkaan täysin pimeänä. Ainakin viidennen luokan tunti sujui kuin mikä tahansa täysvalaistuksessa istuttu.

– Tuntuuko hämärä ikävältä silmissä, Hanna Alaräisänen kysyy ja saa vastaukseksi poikkeuksettoman "eeeiiiin".

Evelin Renlundin mielestä tunnilla oli vähän jännittävää, mutta kivaa. Oma valaisin oli matkassa.

– Otin mukaan puhelimeni kuten aina. Saamme käyttää niitä tunnilla, jos pitää etsiä jotain netistä tai ottaa kuvia läksyistä meidän luokan ryhmään.

Mitenkään hankalana Eve ei tuntia kokenut. Kännykän pitäminen aina täydessä latingissa oli hänelle myös selvä juttu.

Rehtori Paananen teki tunnin aikana kierroksen luokissa.

– Mahdolliset puutteet ja ongelmat kootaan, ja pyritään niitä sitten korjaamaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä