Mielipiteet

Simo Peltolan mielipide: Pietarsaaren kaupungin vuokraviljelypalstoista

Käväisin viime syksyllä katsomassa kaupungin vuokraviljelypalstoja Lysarholmassa ja Bonäsissä. Oli ajatus, että jos vuokraisi palstan perunan tms. viljelyyn alkuunsa yhdeksi kaudeksi. Olin saanut tietoa, että palstan voi vuokrata vuodeksi, siis satokaudeksi kerrallaan.

Näkymät palstoilla ei olleet kovin innostavat uuden palstapalan alkumuokkaukseen. Ensin kävin Lysarholmassa jossa oli lähes pajukkoa umpeen kasvanut kivikkoinen palstoille johtava polku, totesin että taitaa olla vaikea ainakaan raskaampia säkkejä kottikärryillä sinne rahdata. Alueella oleva kuivakäymälä oli melko epäsiisti, ehkä pitkäänkin ollut siivousta vailla?

Itse palsta-alueella myös pajut olivat alkaneet valtaamaan aluetta, jokunen ehkä useamman vuoden ollut palstakaistale oli pitkän kasvillisuuden seassa. Oli sentään ainakin pari vesipistettä kasteluvettä varten. Joitakin marjapuskia ja tyrnipensaita näkyi olevan, mahdollisesti jo vuosia kasvaneita. Alkuraivaus uudispalstassa ehkä veisi pitemmän osan kasvukaudesta, joten ajattelin käydä toisessa vuokraviljelypaikassa katsomassa, mikä siellä olisi tilanne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuva Bonäsin vuokraviljelypalstoilta. Kuva: Simo Peltola / Lukijan kuva

Siirryin siis Bonäsin viljelypalstoille. Bonäsissä ensinäkymä oli joka puolella kasvavaa pajukkoa. Alueen jätepiste oli korkean nokkospuskan peitossa, ohjetaulu pilkotti jossain kasvillisuuden seasta. Melko hoitamattoman näköistä. Muu alue kasvoi pitkää horsmaa ym. Joitakin palstoja oli viljeltyinä kaiken kasvillisuuden seassa. Ehkä sielläkin useamman vuoden samoilla viljelijöillä olleita? Alueella oli jokunen vesipiste kasteluveden saamiseksi kasveille, tosin itse joutuisi vesiletkuja ostamaan.

Lähdin pois ja soitin kaupungin vuokraviljelypalstojen vuokrauksesta vastaavalle. Kyselin, että eikö kaupungin olisi tarpeellista raivata alueita pajukoista, ja muusta tarpeettomasta? Sain vastauksen, että kaupungilla ei olisi määrärahoja palstojen kunnostukseen.

Eivätkö kaupungin vuokraviljelypalstat ole yleishyödyllistä toimintaa, johon olisi tarpeen osoittaa määrärahoja? Onhan kaupungilla traktoreita ym. koneita, jos koko palsta-alueen syksyisin kääntää traktoriauralla ja tasoittaa hankmolla lopuksi, ehkä työ päivässä tapahtuisi? Ei kovin paljon määrärahoja siihen tarvitse. Ylläpito vuosittain pitäisi aluetta koko alalta viljelykelpoisena ja siistimpänä.

Sain kuulla, että Seinäjoella kaupungin viljelypalstat käännettäisiin koneilla kaupungin toimesta vuosittain, ja ilmoittavat sivuillaan että kaikki ylimääräinen on palstan ylläpitäjän toimesta poistettava kauden lopussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet kerrostaloasukkaat ehkä ovat halukkaita kasvattamaan omat perunat ja porkkanat, kun olisi maata missä viljellä. Pajukkojen raivaus ehkä onnistuu kaupungin metsänhoito-osaston työntekijöilta, ja heidän opastuksellaan työllistämistuella palkatuilta.

Näin kevättalvellla ei ole metsäpalovaaraa risujen ja pajujen polttamisessa. Mitä kaupungin valtuuston päättäjät ja kaupungin rahakirstun hoitajat sanovat, löytyykö määrärahoja yleishyödyllisten vuokrapalstojen kunnostamiseen?