Paikallisuutiset

Siivoojapulaan haetaan helpotusta täsmäkurssilla: KP:n ammattikoulu ja Alerte kouluttavat yhdessä Pietarsaaressa – vähintäänkin kesätöitä tarjolla

Palveluohjaaja Marja Karjalainen tuurailee usein Alerten siivouskohteissa, tällä kertaa päiväkoti Almassa. Alertella on kaikkiaan noin 130 siivojaa, ja uusia alasta kiinnostuneita tarvitaan nyt ja jatkossa.
Palveluohjaaja Marja Karjalainen tuurailee usein Alerten siivouskohteissa, tällä kertaa päiväkoti Almassa. Alertella on kaikkiaan noin 130 siivojaa, ja uusia alasta kiinnostuneita tarvitaan nyt ja jatkossa. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaressa koulutetaan kevään mittaan siivousalasta kiinnostuneita työttömiä työnhakijoita tai nuoria, joille kurssin myötä on jo vähintään kesätyöpaikka tiedossa.

Kyse on uudentyyppisestä yhteistyöstä, jossa Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä KPedu kurssittaa ja Pietarsaaren kaupungin tukipalveluyhtiö Alerte Oy työllistää. Projektin rahoittaa työvoimaviranomainen.

– Lähdimme viime vuoden loppupuolella keskustelemaan Alerten kanssa mahdollisuudesta kouluttaa heille kesätyöntekijöitä. Työnantaja on mukana hankkeessa sekä haastatteluvaiheessa että koulutuksessa. Tavoitteena on, että opiskelijat saisivat ainakin kesätöitä ja työllistyisivät mahdollisesti pitempäänkin, lehtori ja tutkintovastaavaPirkko Rahkonen KPedulta kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulutus on tiivistahtinen alkaen huhtikuun alussa ja päättyen toukokuun lopussa.

”Kun työhön tutustuu, huomaa, ettei tämä ehkä olekaan niin tylsää ja huonosti palkattua.” Sari Aho Alerte

– Olemme pyrkineet ottamaan huomioon myös muun muassa ylioppilaskirjoituksista vapautuvat abiturientit, vaikka pääsääntöisesti koulutus on tarkoitettu työttömille tai työttömyysuhan alla oleville, Rahkonen sanoo.

– Meidän pitäis saada myös nuoria kiinnostumaan alasta. Mahdollisuudet jatko-opintoihin, kuten ammattikorkeakouluun, ovat todella hyvät. Jos suorittaa esimerkiksi tutkintoon valmistavan koulutuksen, työpaikka on lähes taattu. Lähes kaikki työllistyvät.

Alerten siivouspalvelujen osastopäällikköSari Aho toivoo kovasti, että alalle saataisiin lisää kiinnostunutta väkeä. KPedun kanssa järjestettävä pikakoulutus voisi olla yksi ponnahduslauta, jonka kautta pääsee tutustumaan tämän päivän siivoustyöhön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Varsinkin koulutettua työvoimaa on ollut vaikeaa saada, se on ollut tosi ison kiven takana. Olemme ottaneet innokkaita, kouluttamattomia ihmisiä, joille on järjestetty oppisopimuskoulutusta, Aho kertoo.

Alerte on tehnyt oppisopimusyhteistyötä koulutettavien kielestä riippuen paitsi KPedun, myös Optiman kanssa.

Alertella on palkkalistoillaan noin 130 siivoustyöntekijää. Isossa joukossa eletään parhaillaan sukupolvenvaihdosta.

– Työntekijöiden keski-ikä on melko korkea, eläköityneitä on parin vuoden aikana ollut paljon. Tällä hetkellä tilanne on melko hyvä, mutta asiaa on ennakoitava eteenpäin, Sari Aho sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän arvioi, että siivousalan huono vetovoima pohjautuu osittain vanhentuneisiin ennakkokäsityksiin. Työ on uusien menetelmien ja välineiden avulla keventynyt entisestä.

– Kun työhön tutustuu, huomaa, ettei tämä ehkä olekaan niin tylsää ja huonosti palkattua. Tottakai olemme matalapalkka-alalla, mutta kokeilemalla voivat käsitykset muuttua.

Alan yleisimagoa saattavat hänen mukaansa laskea myös yksityispuolella joissakin firmoissa ilmenneet ongelmat työehtosopimusrikkomuksista ja liian kireistä mitoituksista.

– Kunnallisella puolella asiat ovat olleet perinteisesti hyvin, Aho sanoo.

Kurssia ei ole tarkoitettu yksinomaan Alerten tarpeisiin, vaan sen käynyt voi sijoittua muunkin työnantajan palvelukseen, esimerkiksi kotipaikkakunnalleen.

Haku koulutukseen tapahtuu työvoimatoimiston kautta. Siellä myös määritellään, millaista etuutta koulutettava voi nauttia tältä ajalta.

Käytännössä koulutuksen lähiopetus tapahtuu Pietarsaaren satamassa sijaitsevissa KPedun tiloissa, joissa koulutetaan jo muun muassa rakentajia.

Työelämään tutustuminen tapahtuu Alerten toimipisteissä.

Pietarsaaressa kunnallisia kohteita siivoavan Alerten suurin asiakas on sosiaali- ja terveysvirasto, joka vastaa yli puolesta tilauksista.

Koulut, päiväkodit, uimahalli ja liikuntapaikat sekä kirjasto ja muutamat muut pienemmät kohteet tulevat listalla seuraavina.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä