Paikallisuutiset

Seudun työttömyys nopeassa nousussa – huipputyöllisyys hiipuu myös Pedersöressä ja Luodossa

Erityisesti palvelu- ja myyntialoilla työttömyys kasvaa nyt nopeasti.
Erityisesti palvelu- ja myyntialoilla työttömyys kasvaa nyt nopeasti. Kuva: Pirkko Högkulla

Kahden prosentin työttömyyslukemat ovat taakse jäänyttä elämää Pietarsaaren seudulla. Pedersören ja Luodon työttömyysaste kohosi koronaviikkojen aikana yli 3 prosentin rajan maaliskuun loppuun mennessä.

Pietarsaaressa työttömyysaste on nyt 8,2 % ja Uudessakaarlepyyssä 5,1 %.

Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna työttömiä tuli 330 lisää Pietarsaaren seudun kuntiin. Lomautettuna oli maaliskuun lopussa alueella 267 henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaan Ely-keskusalueen tuoreen maaliskuun työllisyyskatsauksen mukaan alueella oli maaliskuun lopussa yhteensä 9 318 työtöntä työnhakijaa. Se on 2 182 hakijaa (+30,6%) enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Määrä nousi edellisestä kuukaudesta 1 632:lla. Työttömyyden äkillistä kasvua selittää koronavirus ja sen leviämistä ehkäisevät rajoitustoimet, jotka ovat iskeneet rajusti erityisesti yrityksiin. Pohjanmaan Ely-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on silti edelleen manner-Suomen alhaisin, 8,1 prosenttia, kun koko maassa osuus on 11,8 prosenttia.

Koronaviruksen aiheuttamat rajoitustoimet heijastuvat vahvasti myös lomautusmääriin. Maaliskuun lopussa lomautettuja oli yhteensä 2 014 henkilöä. Se on 1 442 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+252,1%).

Pohjanmaan TE-toimiston alueella lomautusuhan alla on tällä hetkellä 23 000 henkilöä. Pitkäaikaistyöttömien määrä on myös kasvussa. Yhtäjaksoisesti yli vuoden työttöminä olleita oli maaliskuun lopussa 1 756 henkilöä, mikä on 159 enemmän kuin vuosi sitten.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös nuorten työttömyyteen. Alle 25-vuotiaita oli työttömänä maaliskuun lopussa 317 enemmän kuin vuosi sitten (+32,2%). Nuoria ja lomautettuja houkutellaan poikkeustilan aikana mm. kausityöhön maatiloille korvaamaan ulkomaista työvoimaa.

Työttömien määrä kasvoi useimmissa ammattiryhmissä, mutta eniten työttömien määrä nousi palvelu- ja myyntityöntekijöiden ammattiryhmässä 687:llä henkilöllä viime vuoteen verrattuna.

Lisäksi rakennus- ja korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmässä työttömyys on kasvussa (+389 henkilöä).

Yli tuhat yrittäjää on ilmoittautunut työnhakijoiksi Pohjanmaan TE-toimiston alueella ja he hakevat työttömyysturvaa, useimmat määräaikaista työmarkkinatukea koronaviruspandemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näiden hakemusten käsittelyä varten on perustettu Pohjanmaan TE-toimistossa oma asiantuntijatiimi, joka tekee työvoimapoliittiset lausunnot Kelalle mahdollisimman nopeasti. Työ on kuitenkin hidasta, sillä yrittäjiä joudutaan useasti kontaktoimaan erikseen ja tarkistaman asioita.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä