Paikallisuutiset

Sade ei keskeyttänyt kauppaa Wanhanajan torilla – "Torille on tultava, oli keli sitten mikä tahansa”

Tyynelän tonttulan esineet siirtyivät Eija Porkolan huomasta uusille omistajille. Kun kauppa solmittiin, meklari Mika Lehtinen kopautti nuijallansa raatihuoneen puupylvästä. Kuva: Viivi Helin

Sadesää ei estänyt pietarsaarelaisia eikä turistejakaan kokoontumasta perinteiselle Wanhanajan torille Jaakon Päivien lauantaina 22. heinäkuuta.

Tori oli tänä vuonna poikkeuksellinen, sillä sen yhteydessä järjestettiin huutokauppa ensimmäistä kertaa vuosiin. Huudettavana oli Tyynelän tonttulan antiikkiesineistöä. Historiallisen tunnelman rikkoivat ainoastaan valtavat kaiuttimet, joista kaikui meklari Mika Lehtisen ääni.

Kirjansitoja Jorma Niemitalo aikoi vielä etsiä rouvalleen leivonnaisia. Kuva: Viivi Helin

Torille saapunut kirjansitoja ja entinen kirjastoaineiden opettaja Jorma Niemitalo korjaili katoksensa alla vuoden 1913 kirjaa nimeltään Pyhät esi-isämme ja Ekyptin ihmeet. Teos on poikkeuksellisen tuore Niemitalolle, joka kertoo harrastavansa nimenomaan vanhoja kirjoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– 1850-luvulta taaksepäin, hän täsmentää.

Oululainen Niemitalo ei keksinyt itse tulla Wanhanajan torille, vaan päätyi paikalle sattumusten kautta.

– Olin Oulaisten Weteraanikonepäivillä, ja siellä eräs pietarsaarelainen pariskunta sanoi, että sopisin tänne hyvin.

Pariskunta oli oikeassa: mikä sopisikaan torille paremmin, kuin koju täynnä vanhoja kirjoja sekä kirjansidontaan käytettäviä tarvikkeita, joiden täsmällisestä käyttötarkoituksesta ei maallikolla ole pienintäkään aavistusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjansitoja itse ei ollut vielä ehtinyt kiertelemään toria. Pieni kierros on ainakin tehtävä – kotona odottava rouva oli nimittäin tilannut leivonnaisia.

Marjo Pikkumäki ja Tindra Karlsson tekivät sukkakaupat Ragni Pitkärannan kanssa. Kuva: Viivi Helin

Kummityttönsä Tindra Karlssonin kanssa liikkeellä ollut Pedersöreläinen Marjo Pikkumäki osti juuri vaaleanpunaiset, helavyökuvioidut villasukat.

– Olen Seinäjoelta kotoisin, niin eteläpohjalainen kuvio houkutti, hän nauraa.

Sukkien myyjälle, kortesjärveläiselle Ragni Pitkärannalle käsityöt ovat ennen kaikkea harrastus. Hän kertoo tulevansa usein Jaakon Päiville myymään töitänsä. Pitkäranta paljastaa jo melkein palanneensa kotiin kehnon sään takia, mutta päätti kuitenkin jäädä. Onneksi, sillä kauppa on käynyt hyvin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pikkumäki taas ei harkinnutkaan kotiin jäämistä.

– Wanhanajan torille on tultava, oli keli sitten mikä tahansa.

Urheiluseura JKG innostui tanssahtelemaan paraatissa. Tanssia säesti Jepuan nuoriso-orkesteri. Kuva: Viivi Helin

Torilta Raatihuoneen edestä lähti myös Jaakon Päivien paraati, jonka etunenässä heti lipunkantajan jälkeen marssi vuoden 2023 Laiska-Jaakko Dennis Rönngård. Paraatissa olivat mukana myös Jepuan nuoriso-orkesteri sekä urheiluseura JKG.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä