Paikallisuutiset

Sadankymmenen vuoden perinteeseen paussi: työväen vappu jää välistä Pietarsaaressakin

Kertaalleen jo hiipunut työväen vappukulkue elvytettiin uudelleen kymmenkunta vuotta sitten Pietarsaaressa. Tässä vuoden 2016 marssissa joukkoa johtaa Vuokko Piippolainen.
Kertaalleen jo hiipunut työväen vappukulkue elvytettiin uudelleen kymmenkunta vuotta sitten Pietarsaaressa. Tässä vuoden 2016 marssissa joukkoa johtaa Vuokko Piippolainen. Kuva: Pentti Höri

Vappu on peruttu, ainakin jos puhutaan työväen perinteisestä vappujuhlinnasta marsseineen ja puheineen.

Koko maan kattava kokoontumiskielto katkaisee perinteen yhtä vääjäämättömästi myös Pietarsaaressa, jossa on totta vie totuttu vappua marssimaan.

Mikäli juhla olisi järjestetty, se olisi ollut 111. laatuaan kaupungissa. Sataakymmentä työväen vappua ei toki Pietarsaaressakaan ole peräkkäin nähty, siitä ovat pitäneet sodat (1918, 1939–44) ja Lapuan liike (1930–31) huolen – 75 kappaletta sentään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sotien jälkeen on kyllä ollut vapputapahtuma joka vuosi, paikallisen SAK:laisen ammatillisen paikallisjärjestön APJ:n pitkäaikainen aktiiviVuokko Piippolainen vahvistaa.

Traditio on elänyt jonkin verran Pietarsaaressakin. Vuosina 1995–2008 ei esimerkiksi järjestetty vappumarssia, tai -kulkuetta, ollenkaan.

Syynä oli harvalukuiseksi huvennut osallistujamäärä. Yleisötapahtuma puhujineen ja makkaratarjoiluineen sen sijaan on pysytellyt hengissä noidenkin vuosien yli.

Tänä vuonna Koulupuistossa ei vapunpäivänä kuulla sanaa. Oman arvionsa mukaan ainakin pariakymmentä vappujuhlaa järjestämässä ollut Piippolainen on hämmentynyt tilanteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suunnitelmat olivat jo alkuvuodesta pitkällä. Olimme varanneet pomppulinnan lapsille, ja puhujasta oli laitettu kyselyjä. Eipä olisi tuolloin tullut mieleenkään, että tilaisuutta ei tulekaan.

SAK järjestää oman virtuaalivappunsa netin kautta.

– En tiedä, tuleeko siitä samaa fiilistä ja moniko siihen sitten osallistuu. Tämän kanssa vain pitää elää. Ei voi sanoa, että vappu olisi peruttu – onhan se sentään vielä vapaapäivä, Vuokko Piippolainen muistaa.

– Ei muuta kuin lippu salkoon vain ja pihaa haravoimaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vappupuheisiin olisi hänen mukaansa hyvinkin riittänyt aiheita.

– Tottakai. Nämä liittokierroksethan menivät ihan pyllylleen joka paikassa. Tämä korona on sekoittanut ja pysäyttänyt kaiken.

– Emme tiedä vielä, kuka nämä laskut maksaa. Jatkossa ollaan aika tiukilla. Mutta nyt meidän pitää vain suosia kotimaista, että tästä noustaan.

Työväen vappu on liikuttanut pietarsaarelaisia vuosien saatossa vaihtelevalla tiheydellä. Aivan muutaman viime vuoden aikana jalkeilla on ollut, hieman säästä riippuen, jälleen enemmän porukkaa, pari-kolmekin sataa.

Vuokko Piippolainen aprikoi hieman sitä, mahtaako koronapaussilla olla vaikutusta tulevien vappujen dramaturgiaan.

Ammattiyhdistystoiminnassa on meneillään jonkinlainen sukupolvenvaihdos.

– Voi olla, että tämä digiloikkakin synnyttää jotain uutta. Kivaahan tuollainen kokoontuminen on, mutta vappupuheet eivät tunnu ihmisiä oikein enää kiinnostavan. Tarjoilu vetää enemmän. En ole mikään ennustaja, mutta monilla pienemmillä paikkakunnilla näitä työväen vappuja ei enää pidetä.

– Aika muuttuu, eikä tämäkään varmaan mikään ikuinen perinne ole, Piippolainen pohtii.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä