Paikallisuutiset

Rottasodan saaliina sata raatoa Skatassa: Jahti jatkuu vuoden viemäriansoilla

Digitaalinen ja automaattinen loukko aktivoituu kun sen anturit tunnistavat jyrsijän liikkeet tai kehon lämmön. Kuollut rotta huuhtoutuu pois viemärin virtauksen mukana kohti Alhedan jätevedenpuhdistamoa.

Pietarsaari

Rottajahti jatkuu Skatassa vielä vuoden. Saalista on riittänyt tähän asti, sillä saldo yli kahdelta ensimmäiseltä kuukaudelta on sata rottaa. Ne on saatu lähes yksinomaan maan alta viemäristöstä. Siimahäntien torjunnassa ollaankin siirtymässä toiseen vaiheeseen. Jatkossa niitä pyydystetään pelkästään viemäriansoilla.

– Rottaongelma näyttää olevan maan alla, joten torjunnassa keskitytään sinne. Liekö hanki tarjonnut paljon suojaisia piilopaikkoja, sillä maahan sijoitettuihin sähköansoihin on tullut vain muutama rotta. Käytössä olevat kymmenkunta maanpäällistä ansaa poistetaan viikon, kolmen kuluessa, kertoo palvelupäällikkö Jukka Tietäväinen tuholaistorjuntayritys Anticimex Oy:stä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torjuntaoperaation tarkoituksena on puhdistaa Skatan viemärit rotista ja ehkäistä nopeasti lisääntyvän tuholaiskannan leviäminen.

Loukun sisällä olevat anturit raportoivat meille jatkuvasti tietoa loukun toiminnasta ja pyydystetyistä jyrsijöistä. Palvelupäällikkö Jukka Tietäväinen Anticimex Oy

Eri puolille Skatan viemäriputkistoa on sijoitettu 5 kappaletta Anticimex Smart Trap -viemäriansaa. Iskujen vähentyessä ansan paikkaa siirretään.

Kyse on digitaalisesta ja automaattisesta yötä päivää toimivasta loukosta, jossa on 24/7 hallinta ja seuranta. Loukko on siis yhteydessä nettiin ja siinä on sirukortti.

Suoraan viemärijärjestelmään asennettava loukko aktivoituu kun sen anturit tunnistavat jyrsijän liikkeet tai kehon lämmön. Loukko tappaa jyrsijän välittömästi seivästämällä sen. Tämän jälkeen loukko nollaa itsensä automaattisesti ja on taas valmiina ottamaan vastaan lisää uteliaita jyrsijöitä. Kuollut rotta huuhtoutuu pois viemärin virtauksen mukana kohti Alhedan jätevedenpuhdistamoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loukku sopii kaikkiin viemäreihin, joiden sisähalkaisija on 100 mm – 250 mm. Loukossa ei käytetä myrkkyä eikä syöttejä eikä menetelmällä ole vaikutusta viemärin normaaliin virtaukseen.

– Loukun sisällä olevat anturit raportoivat meille jatkuvasti tietoa loukun toiminnasta ja pyydystetyistä jyrsijöistä, Jukka Tietäväinen esittelee.

Rottaliikenne on ollut vilkasta erityisesti Alholminkadun pohjoispäässä.

– Kyseinen paikka onkin usean viemärin risteyskohta, Tietäväinen huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alhedan jätevedenpuhdistamolle asti rotan raadot eivät ole huuhtoutuneet - ainakaan kokonaisina. Ne näkyisivät laitoksella ns. välpällä, joka kerää kaikki wc-pyttyyn heitetyt isommat roskat legopalikoista lähtien.

– Olin odottanut, että välpällä näkyisi useita raatoja, mutta tänne asti ei ole kulkeutunut ainuttakaan. Ehkä raadot ovat jääneet koloihin viemäriin ja/tai joutuneet lajitoveriensa syömiksi. Todennäköisesti matkaansa eteenpäin jatkaneet raadot ovat jauhautuneet pieniksi paloiksi viimeistään laitoksen vahvoissa pumpuissa, arvelee käyttöinsinööriLeif Nyberg Pietarsaaren Vedestä.

– Normaalistikin kuolleita rottia näkyy tosin harvoin ja niissäkin tapauksissa puhdistamolle asti tullessa raato on karvaton ja paisunut muodottomaksi.

Rottasota alkoi joulukuussa kun päiväkodin alapohjasta löytyi rottayhdyskunta. Myös alueen asukkaat tekivät useita havaintoja siimahännistä pihoilla. Varmistus vilkkaasta jyrsijäliikenteestä viemärijärjestelmässä saatiin kuvaamalla putkistoa.

Jukka Tietäväinen muistuttaa siitä, ettei ruoanjämiä saa laittaa laittaa wc-pyttyyn, mistä ne kulkeutuvat viemäriverkostoon.

– Ruoantähteet viemäriputkissa ovat siellä asuville kaikkiruokaisille rotille seisova pöytä. Myös kompostit ja roskikset ylipäätään kannattaa laittaa kuntoon, niin etteivät jyrsijät pääse niihin. Mielessä on hyvä pitää sekin, että lintulaudalta maahan putoavat jyvät ja siemenet maistuvat rotillekin.

Hyvästit siimahännille

Skatan jyrsijäjahdissa tähänastinen saalismäärä on sata rottaa.

Viikon, kolmen päästä poistetaan maanpäälliset ansat ja torjunnassa keskitytään viemärin puolelle.

Viemäriansa aktivoituu kun sen anturit tunnistavat jyrsijän liikkeet tai kehon lämmön. Loukko tappaa jyrsijän välittömästi seivästämällä sen. Kuollut rotta huuhtoutuu viemärin virtauksen mukana kohti Alhedan jätevedenpuhdistamoa.

Torjunta kestää ensi vuoden kevääseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä