Paikallisuutiset

Rivitalon runko päivässä pystyyn Kilisaaressa: "Sisätiloihin näkyvästä puumateriaalista ja sen tuoksusta saadaan luonnonläheinen ja rentouttava tunne".

Pirkko Högkulla

Rivitalon runko nousi lähes silmissä kun massiivipuuelementtejä siirrettiin ja asennettiin paikoilleen rakennustyömaalla Kilisaaressa torstaina. Harvinaiseen operaatioon varattiin yksi pitkä työpäivä, jonka päätteeksi kuusiasuntoinen pytinki oli saanut myös katon.

Erikoisen tapauksesta tekee sen, että kyse on Pietarsaaren seudun ensimmäisestä rakennuksesta, jossa käytetään runkomateriaalina paksua, ristiinliimattua umpipuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sisätiloihin näkyvästä puumateriaalista ja sen tuoksusta saadaan luonnonläheinen ja rentouttava tunne, kuvailee myyntipäällikköJonny Asplund Jake Rakennus Bygg Oy:stä.

"Nyt on hyvä veto päällä". Jonny Asplund MyyntipäällikköJake Rakennus Bygg Oy

– Tämä on hiukan kalliimpi ratkaisu, mutta se säästää työaikaa ja pienentää mm. hiilijalanjälkeä. Haluamme toimia pitkäjänteisesti, edistää sekä ihmisten että ympäristön hyvinvointia rakentamalla taloja, jotka kestävät myös tuleville sukupolville. Visionamme ovat terveet talot ja älykkäämmät ratkaisut. Täällä pohjoisessahan ihmiset viettävät sisätiloissa suuren osan ajastaan minkä vuoksi sisäilmaympäristöllä on suuri vaikutus viihtyvyyteen ja hyvinvointiin, Asplund pohdiskelee.

Hän kertoo, että rivitalon ulkoseinät ovat kuhmolaisia clt-elementtejä, paksuudeltaan 240 mm. Ulkoseiniin asennetaan tuulensuojalevyt, päälle lautaverhoilu. Lisäeristystä ei tarvita.

– Clt-levyt liimataan yksikomponenttisilla formaldehydittömillä polyuretaaniliimoilla. Liimat ovat vähäpäästöisiä eikä niistä haihdu epäpuhtauksia sisäilmaan. Liimoilla on itseasiassa tiukin M1-päästöluokitus. Samoja liimoja käytetään lamellihirsissä. Useimmat lamellihirsitalot ovat käyttäneet samantyyppistä liimaa jo yli 30 vuotta ja liimapuupalkeissa sitä on käytetty yli 40 vuotta, Jonny Asplund kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Solkullan kupeeseen, kiinteistön viereiselle tontille tulee kaikkiaan 18 asuntoa käsittävä rivitalokokonaisuus nimeltä Päiväkummunkuja. Solkulla on entinen palvelutalo, jossa toimii tätänykyä useita hoiva- ja hyvinvointialan yrityksiä sekä mm. ravintola.

Työn alla oleva ensimmäinen kolmesta rivitalosta on muuttovalmis lokakuussa.

– Kaikki kuusi asuntoa on myyty ja seuraavaankin rivitaloon on saatu jo useampi varaus. Nyt on hyvä veto päällä, iloitsee Asplund.

Valmistuvaan Päiväkummunkuja 1:een liittyy Pietarsaaren seudulla uusi konsepti itsenäisestä asumisesta hoiva- ja virkistyspalvelujen vieressä. Esteettömät asunnot on näet ostanut Solkullasta käsin toimiva pietarsaarelainen kotipalvelu- ja hoiva-alan yritys Medipunkt, joka vuokraa asuntoja edelleen ikäihmisille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Medipunktin ja Jake Rakennus Bygg Oy:n yhteishankkeen ideana on tarjota luonnonläheistä ja esteetöntä asumista aivan palvelujen vieressä. Medipunkt tarjoaa vanhuksille ja vammaisille suunnattua kotipalvelua henkilökohtaisesta avustamisesta siivoukseen ja ruokapalveluun sekä erilaisiin hoitoihin.

Päiväkummunkuja 3 ja 5 on tarkoitus saada käyntiin niin, että ne ovat valmiita keväällä 2021. Asunnon voi ostaa omaksi tai vuokrata.

– Ajatuksena on tarjota joustavaa asumista. Markkinat saavat päättää onko tämä sekä nuorempien että vanhempien mieleen.

– Kävelyetäisyydellä löytyy luonto ja monipuoliset palvelut kuten kauppa, lounaspaikka sekä monenlaiset terveyshuoltopalvelut, Jonny Asplund esittelee.

Päiväkummunkujan rivitalot

Kilisaareen Solkullan kupeeseen, kiinteistön viereiselle tontille nousee kaikkiaan 18 asuntoa käsittävä rivitalokokonaisuus. Ensimmäinen kolmesta rivitalosta valmistuu loppuvuodesta ja sen asunnot on myyty.

Rivitalojen runko tehdään ristiinliimatusta umpipuuelementeistä, paksuudeltaan 240 mm.

Asuntotuotannosta vastaa pietarsaarelainen Jake Rakennus Bygg Oy, joka keskittyy isompiin mm. avaimet käteen -tyyppisiin urakointiprojekteihin. Yrityksen liikevaihto oli 2019 noin 9 miljoona. Vakituisia työntekijöitä on 14, lisäksi yritys työllistää noin 30 henkilöä yhteistyökumppaneiden kautta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä