Paikallisuutiset

Risön esikoulun rehtori tuhkarokkotapauksesta: "Järjestelmä toimii, pidämme vain arkea pystyssä"

Tuhkarokkoon sairastunut lapsi käy luotolaista Risön esikoulua, joka pidettiin normaalisti auki perjantaina. Tuhkarokkotapaus varmistui torstaina.

– Itse sain kuulla asiasta eilen (torstaina) iltapäivällä. Terveysviranomaisilta tuli tieto, että tällainen tautitapaus on havaittu ja todettu tuhkarokoksi. Sitten tuli ohjeistusta, että miten toimitaan. Tiedote tuli opetushenkilöstölle, päivähoitotoimelle ja muille jotka tässä toimivat, Risön esikoulun ja alakoulun rehtori Kari Rönnqvist kertoo.

Alakoulu ja esikoulun ja päiväkodin käsittävä kiinteistö toimivat toisistaan noin kilometrin etäisyydellä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rönnqvist sanoo suoraan, ettei laske mediaa esikoulun tiloihin. Jäämme pihalle ja portin taakse.

– Vanhemmilta pitäisi kysyä lupa, ja sitä ei ole ehditty tässä hässäkässä tehdä.

Rakennuksessa käy esikoulua 24 lasta. Perjantaina toiminta on käynnistynyt normaalisti, joskin osa lapsista on jäänyt kotiin.

– Rokotetuillahan tässä ei ole sinänsä mitään erikoisempaa riskiä. Ihan normi esikoulu- ja koulupäivä on vietetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mutta tämä nyt sattui samaan kierteeseen, jossa on vatsatautia ja nuhakuumetta liikkeellä. En pysty vielä sanomaan, millainen osuus poissaolijoista liittyy tähän tuhkarokkotapaukseen. Poissaoloilmoituksia on tullut jonkin verran.

Rehtorilla on käsitys siitä, kuinka monelta lapsista rokotussuoja puuttuu, mutta hän ei halua lausua siitä mitään.

– Tämä asia on johtavan lääkärin puikoissa.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström kertoi torstaina, että rokottamattomia tartunnalle altistuneita esikoulun ja päivähoidon piirissä on kymmenkunta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luodon kunnassa rokotuskattavuus tuhkarokkoa vastaan on maan heikoimpia, noin 75 prosentin vaiheilla, kun se maassa keskimäärin on 95 prosentin luokkaa.

Kari Rönnqvist ei käy rehtorina kommentoimaan kunnan tilannetta.

– Näin virkamiehenä voin sanoa, että pidämme vain arkea pystyssä. Olen ilokseni todennut, että valmiussuunnitelmat toimivat ihan käytännössä.

Rönnqvist on itse aktiivinen reserviläinen, ja hän on saanut sitä kautta hyvin tietoa terveyspuolen toiminnasta ja valmiussuunnitelmista poikkeustilanteiden varalta. Hän pitää järjestelmän toimia toistaiseksi riittävinä.

– Luulisin ja uskoisin näin. Mahdollisesti tietenkin näitä tapauksia voi tulla lisää, mutta elämme hetkessä ja toimimme sen mukaan.

Risön koululta ja esikoululta lähti perjantaina aamupäivällä tiedote kaikkiin koteihin. Se sisälsi Kari Rönnqvistin mukaan tietoa tartuntatapauksesta ja siitä, missä yhteyksissä tartunnan saanut on ollut viime päivinä. Myös kuvaus tuhkarokon ensioireista ja ohjeistus toimenpiteistä sisältyi tiedotteeseen.

Lapsissa rehtori ei ole havainnut mainittavaa huolestumista.

– He tietävät kyllä tämän tapauksen, ja näköjään aika avoimia on oltu kotosallakin. Lapset ovat ottaneet tämän asian vastaan hyvinkin tyynesti ja rauhallisesti, Rönnqvist toteaa.

Hän ei ole poikkeavassa tilanteessa suinkaan ensimmäistä kertaa.

– Vuonna 2010 meidän koulunpihaamme tuli noin 100-kiloinen, kaksivuotias karhunpentu. Tilanne oli erilainen, mutta toimenpiteet saman tyyppisiä koulun turvallisuuden kannalta. Silloin pidettiin ovet lukossa, nyt ei.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä