Paikallisuutiset

Riskienhallinta ja palvelun laajentaminen työntävät pienet pankit yhteen – Botnia Osuuspankki käyntiin vuoden kuluttua

Pietarsaaren seudun, Purmon ja Kruunupyyn Osuuspankit yhdistyvät. Asiasta tiedottivat keskiviikkona vas. toimitusjohtaja Tony Hellman, hallituksen puheenjohtaja Ole Lillqvist ja hallintoneuvoston puheenjohtaja Berndt Nylund (OP Purmo), hallintoneuvoston puheenjohtaja Ann-Cathrine Engström-Käld, hallituksen puheenjohtaja Johan Byggmästar ja toimitusjohtaja Kaj Nylund (OP Kruunupyy) sekä hallintoneuvoston puheenjohtaja Elin Härmälä, hallituksen puheenjohtaja Sune Sjölund ja toimitusjohtaja Agneta Ström-Hakala OP Pietarsaaren Seutu. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren Seudun, Purmon ja Kruunupyyn Osuuspankkien fuusion taustalla vaikuttavat sekä veto- että työntövoimat. Hanketta vauhdittaa vahvasti Euroopan Keskuspankin riskienhallintaa koskeva määräys, joka astuu siirtymäkauden jälkeen koko tehollaan voimaan vuonna 2027.

– On laskettu, että jokainen pankki tarvitsee 8–10 riskienhallinnan parissa työskentelevää henkilöä. Esimerkiksi Kruunupyyssä meitä on kaikkiaan 11, joten se matematiikka muodostaa mahdottoman yhtälön, Kruunupyyn Osuuspankin toimitusjohtaja Kaj Nylund taustoittaa.

Uudessa, Botnia Osuuspankiksi jo nimetyssä alueellisessa pankissa on töissä reilut 50 henkilöä, mikä auttaa ratkaisemaan EKP:n vaateen näiltä osin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uusi pankki on tarpeeksi suuri siihen.

Muodosteilla olevalla Botnia Osuuspankilla on yhteensä seitsemän konttoria Pietarsaaressa, Luodossa, Purmolla, Ähtävällä, Kruunupyyssä, Alavetelissä ja Teerijärvellä.

Pankkien johto toteaa lähtökohtana olevan, että kaikki konttorit jatkavat toimintaansa. Monin paikoin aukioloaikoja on jo rajoitettu, mutta ajanvarauksella pääsee asioimaan paikan päälle.

– Fuusio itsessään ei muuta konttoriverkostoa, mutta mihin maailma meidät vie, on tulevaisuuden asia, Pietarsaaren seudun OP:n toimitusjohtaja Agneta Ström-Hakala sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa yhdistyminen helpottaa palvelun ylläpitämistä eri toimipisteissä esimerkiksi loma-aikoina. Henkilöstöä voidaan liikuttaa tarpeen vaatiessa.

– Tarkoitus ei ole myöskään saneerata henkilöstöä pois. Pikemminkin jossain vaiheessa tulee tarpeita uusrekrytoinneille, OP Purmon hallituksen puheenjohtaja Ole Lillqvist kertoo.

Henkilöstö on johdon mukaan ottanut yhdistymishankkeen myönteisesti vastaan.

– Tällä tavalla voimme varmistaa, että säilymme paikallisena ja alueellisena toimijana ja voimme palvella asiakkaita kahdella kielellä, OP Purmon toimitusjohtaja Tony Hellman sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fakta

Kolmen Osuuspankin fuusio

OP Kruunupyy, OP Purmo ja OP Pietarsaaren Seutu yhdistyvät OP Botniaksi vuoden 2025 alusta.

Konttorit sijaitsevat Pietarsaaressa, Luodossa, Purmolla, Ähtävällä, Kruunupyyssä, Alavetelissä ja Teerijärvellä.

Henkilötyövuosia kolmessa pankissa tehdään nyt 53,6.

Uuden pankin taseen loppusumma on 818,6 miljoonaa euroa.

Asiakasliikevaihto on 1,362 miljardia euroa.

Asiakkaita on 32 388, joista omistaja-asiakkaita 16 450.

Operaatiolla tavoitellaan toiminnan ja palvelun tehostamista ja laajentamista koko alueella.

Paikallisosuuspankkien ydinasiakkaita ovat yksityishenkilöt ja pienet ja keskisuuret yritykset.

Prosessi etenee niin, että jäsenistöllä on nyt aikaa avoimelle keskustelulle. Yhdistymispäätökset tehdään pankkien hallintoelimissä ensi toukokuussa ja uusi Botnia Osuuspankki aloittaa toimintansa vuoden 2025 alusta.

Sitä ennen Pietarsaaren Seudun Osuuspankki muuttaa torin laidan tiloistaan kulman taakse, uuteen Seppälän kortteliin vuokralle. Muutto tapahtuu ensi vuoden kesän aikana. Vanha toimitila, jossa on pinta-alaa kaikkiaan noin 1 000 neliömetriä, on myynnissä.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä