Paikallisuutiset

Rintamalla ja sen takana tarvitaan lämpimiä vaatteita – Ukrainassa on edessä kauhea talvi

Ukraina-keskus muutti TT-hallilta Pohjanlahdentielle. Ensimmäisenä oikealla yhdistyksen puheenjohtaja Juliia Bondarchuk.
Ukraina-keskus muutti TT-hallilta Pohjanlahdentielle. Ensimmäisenä oikealla yhdistyksen puheenjohtaja Juliia Bondarchuk. Kuva: Kristian Sundqvist

Tämän artikkelin kuvituksena olevassa kuvassa hymyillään, koska niin on ryhmäkuvissa tapana. Muuten ei Pietarsaaren Ukraina-keskuksessa lehtijuttua tehtäessä ketään juuri hymyilyttänyt, eikä ole syytäkään.

– Venäjän miehittämillä alueilla ei voi puhua ukrainaa, siellä ei ole ihmisillä mitään oikeuksia ja ihmisiä venäläistetään. Jos sanoo vastaan, niin tapetaan, kuvaa Ukrainan yhdistys Pietarsaaressa ry:n aktiiveihin kuuluvaNataliia Tsebrenko.

– Ukraina ei tällä hetkellä puolusta vain itseään, vaan koko Eurooppaa, Tsebrenko lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän sanoo ukrainalaisten olevan tietoisia Suomen talvisodasta.

– Se on esimerkki siitä, miten pienempi kansa voi sodassa puolustautua, kun kansa on yhtenäinen.

Ilman kunnollisia aseita ja varusteita ei puolustustaistelu kuitenkaan kovin kauaa voi jatkua, kuten talvisotakin opetti. Tämän lehden ilmestyessä on Ukrainassa käynnissä Venäjän hyökkäyksen 259. päivä.

Ukraina on kyennyt valtaamaan alueitaan takaisinkin, mutta maalla on edessä kauhea talvi. Venäjä tuhoaa määrätietoisesti Ukrainan energiainfrastruktuuria ja päivittäin on miljoonia kansalaisia ilman sähköä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lämpimille vaatteille, lääkkeille ja esimerkiksi makuupusseille ja makuualustoille on suuri tarve, Tsebrenko kertoo.

Vaatteiden ja makuutarvikkeiden on syytä olla mahdollisimman huomaamattoman värisiä, jotta niitä voidaan käyttää myös rintamalla.

Tsebrenko ja muut yhdistyksen aktiivit muistuttavatkin siitä tosiasiasta, että Ukrainan ja laajemmin Euroopan tulevaisuudesta kamppaillaan nyt nimenomaan taistelukentillä.

Kesäkuussa yhdistysrekisteriin liitetty Ukrainan yhdistys Pietarsaaressa on jo onnistunut lähettämään Ukrainaan mojovan määrän apua. Kaiken lisäksi ovat yhdistyksen aktiivit kaikessa kiireessään onnistuneet pitämään tarkkaa kirjanpitoa siitä, mitä on kaikkea on kerätty ja lähetetty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kiitämme Suomea ja suomalaisia, sanoo puheenjohtajaJuliia Bondarchuk.

Sodan ja pitkin laajaa Ukrainaa osuvien ohjus- ja lennokki-iskujen alati jatkuessa on täsmäapu entistä tärkeämpää.

Parhaiten apua voidaan kohdistaa silkan rahan kautta. Ukrainan yhdistys Pietarsaaressa ry:llä on keräyslupa eli yhdistykselle voi lahjoittaa sen kautta suoraan Ukrainan auttamiseen menevää rahaa.

Yhdistys myös samassa tarkoituksessa myy monenlaista Ukraina-tavaraa ja pikkukäsityötä. Auttamisen tapoja on pelkästään tämän yhden yhdistyksen kautta monia, jos siis auttamiseen löytyy halua.

Mitä kerätyllä rahalla hankitaan?

Ukrainalaiset kertovat, että esimerkiksi ambulanssien tarve on suuri. Ambulansseilla ei tosin tässä yhteydessä tarkoiteta sitä, miten asia syvässä rauhantilassa elävässä hyvinvointi-Suomessa ymmärretään.

– Suomalaiseen ambulanssiin mahtuu yksi tai korkeintaan kaksi ihmistä eikä se pysty kulkemaan kuin hyvillä teillä. Tarvitaan autoja, joilla haavoittuneita saa nopeasti suojaan, yhdistyksen väki kuvailee.

Sellaista on eurooppalainen todellisuus talvella 2022-2023.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä