Paikallisuutiset

Rentoutunut hiusmuoti ilostuttaa pitkän linjan pietarsaarelaiskampaajaa, räväytti Spotlightissa: ”On vapaampaa, väljempää, luovempaa”

Pietarsaarelainen kampaaja-parturi Kirsi Viitiö loihtimassa fantasiakampausta Åsa Wiikille Spotlight-tapahtuman hengessä. - Moniväri on tässä se juttu: sekoitetaan reippaasti kylmiä ja lämpimiä sävyjä lilasta oranssiin. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaarelainen Kirsi Viitiö lähti opiskelemaan hiusalaa 40 vuotta sitten. Omaan parturi-kampaamoliikkeeseen on edelleen ilo tulla töihin.

Elokuussa 1983 Kirsi Viitiö suuntasi monen pietarsaarelaisnuoren tavoin ammatin hakuun Kokkolaan. Kahden vuoden puurtamisen jälkeen taskussa oli parturin perustutkinto ammattikoulusta. Sittemmin hän syvensi osaamistaan suorittamalla oppisopimuksella ylemmän kampaajatutkinnon ja valmistumalla työn ohessa myöhemmin vielä kampaajamestariksi ja parturimestariksi.

– On edelleen ilo tulla töihin ja toimia yrittäjänä luovalla ja taiteellisella alalla, Viitiö kuvaa.

Hiusmuoti on hänen ilokseen rentoutunut vuosien varrella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nykyään on sallittua poiketa. Vapaampaa, väljempää ja luovempaa alkoi tulla milleniumin jälkeen.

Taas on takatukkaa, on pitkää, lyhyttä, suoraa, kiharaa, moniväriä.

– Monivärjäykset ovat tulleet kovasti mukaan. Värjäyksessä voidaan käyttää jopa kuutta seitsemää väriä.

Permanentti seuraa mukana, mutta nyt puhutaan rakennekäsittelystä. Aineet ovat alkuajoista miedontuneet ja kiharat voidaan tehdä isoilla rullilla. Tyvikohotus tapahtuu geelillä ja vaikutus pysyy yleensä kuudesta kahdeksaan viikkoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parturi-kampaamoliike Salon Hennaa Kirsi Viitiö on pyörittänyt koko ajan samassa rakennuksessa ns. pyöreässä kulmassa Pietarsaaressa. Vain kerros on välillä vaihtunut.

– Ensin pidettiin liikettä yhdessä koulukaverin kanssa, siitä jatkoin yksinyrittäjänä.

Lukuisat opiskelijat ovat saaneet koulutussopimuksen kautta oppia Salon Hennassa useiden vuosien ajan.

– En ota enää koulutussopimuslaisia eikä aikomuksena ole palkata työntekijääkään. Olen toiminut koronan jälkeen yksin ja niin on tarkoitus myös jatkaa, Kirsi Viitiö suunnittelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rentoutunut hiusmuoti ilostuttaa pitkän linjan ammattilaista.

Yrittäjän suruista päällimmäiseksi mieleen nousevat alv ja korona.

– Arvonlisäverokuviot veivät yhdessä vaiheessa voimat. Korona-aikana taas itkin sitä, että jos joudun laittamaan liikkeen kiinni. Asiakkaita oli vähän ja vähäiset työt tehtiin maskit kasvoilla. Liike olikin kolmisen kuukautta suht kiinni. Onneksi sain koronatukea kahdelta kuukaudelta, vuokraisäntä tuli vuokranmaksussa vastaan ja firmoissa joustettiin maksuissa, hän muistelee.

Luovuudellaan 58-vuotias hiusalan ammattilainen räväytti viime viikolla hemmottelupäivällä Pietarsaaren kulttuurin ja kaupan yössä, Spotlight-tapahtumassa, yhteistyössä maskeeraaja Arja Aution kanssa.

– Haastoin omia asiakkaita ja porukka lähtikin hyvin mukaan fantasian maailmaan. Samalla juhlistin sitä kun alalle lähtemisestäni on tullut kuluneeksi 40 vuotta.

– Mallit valokuvattiin ja lopputulos on nähtävillä somessa kuvagalleriassa, Kirsi Viitiö vinkkaa.

Yrittäjällä on tarkoituksena jatkossakin pitää asiakkaille suunnattuja kampaustreenipäiviä kerran kuukaudessa.

– Saan mahdollisuuden esimerkiksi kokeilla jotain uutta.

Fantasiatyöt ovat tuttua juttua parivaljakolle, joka on yhdistänyt taitonsa ja voimansa aiemminkin. Satuteemalla Viitiö & Autio sijoittuivat aikoinaan neljänneksi SM-kisoissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä