Paikallisuutiset

Rauhalan uusi johtaja on Marianne Invenius: Vahdinvaihto palvelukodissa tapahtuu kevään korvalla

”Saan astua pitkäaikaisen johtajan saappaisiin”.

Pietarsaari

Valmistautuminen Rauhalan palvelukodissa kevään korvalla tapahtuvaan vahdinvaihtoon alkoi 1. helmikuuta. Uudeksi johtajaksi valittu pietarsaarelainenMarianne Invenius aloitti tuolloin Lisbet Adler-Miettisen parina perehtymisen tulevaan työhönsä.

Lähes 43 vuotta Rauhalan johtajana työskennellyt Adler-Miettinen siirtyy huhtikuun alussa lomien kautta ansaituille eläkepäiville.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusi johtaja iloitsee valinnastaan.

– Minulle on iso arvo sillä, että saan astua pitkäaikaisen johtajan saappaisiin ja jatkaa työtä vanhusten perinteikkäässä suomenkielisessä palvelukodissa.

Invenius kuvailee, että kun hän näki paikkailmoituksen ja katsoi, mitä tehtävään vaaditaan, tuli vahva tunne, että tässähän yhdistyy kaikki se mitä on saanut aiemmista työtehtävistä.

– Aivan kuin minua olisi valmisteltu tätä varten koko työelämän ajan, hän kokee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marianne Invenius pistäytyi katsomassa Rauhalan ikkunaremontin sujumista; vaihtoon menevät kaikki paitsi ruokasalin ikkunat.  - Päivässä saadaan noin kahdeksan ikkunaa valmiiksi sisältä, arveli Esa Pöyhtäri himankalaisesta Rakennus-Saneeraus Nikula & Pöyhtäristä.
Marianne Invenius pistäytyi katsomassa Rauhalan ikkunaremontin sujumista; vaihtoon menevät kaikki paitsi ruokasalin ikkunat. - Päivässä saadaan noin kahdeksan ikkunaa valmiiksi sisältä, arveli Esa Pöyhtäri himankalaisesta Rakennus-Saneeraus Nikula & Pöyhtäristä. Kuva: Pirkko Högkulla

Parhaillaan Invenius tutustuu talon tavoille.

– Käymme läpi hallintoon ja eri toimintoihin liittyviä asioita. Ohessa kartoitan tulevaa ja muodostan omaa käsitystä. Visioinnin aika on myöhemmin.

Jo nähdyn perusteella on selvää, että johdettavaksi tulee iso paketti, valmis, hyvin toimiva ja monipuolisesti asumispalveluja tarjoava yksikkö.

– Vaihtelu ja erilaiset tehtävät sopivat mainiosti persoonalleni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Läsnäolo kuuluu ensimmäisenä kohtana omaa työskentelytapaa ohjaavaan huoneentauluun.

– Avaimia onnelliseen yhteisöön ovat tyytyväiset asukkaat, hyvä hoito ja henkilökunnan hyvinvointi. Toisen aito kohtaaminen on jokaisessa käänteessä ensiarvoisen tärkeää.

Rauhalaa Marianne Invenius kuvaa uniikiksi ja kodikkaaksi paikaksi keskustan tuntumassa, vanhan Skatan kupeessa.

– Sillä, että toimintaa ylläpitää yksityinen kannatusyhdistys, on oma suuri merkityksensä.

Jos elämä olisi mennyt oman käsikirjoituksen mukaan, ammattina oli kätilö ja työpaikkana synnytyssali.

Kätilöksi Marianne Invenius valmistuikin, mutta työura rakentuu kaikista muista tehtävistä. Vuosiin mahtuu yrittäjyys Pentikin Pietarsaaren liikkeessä, työskentely ensiavussa ja lastensuojelussa, yrittäjyys Alina-hoivaketjussa Pietarsaaren toimipisteessä ja ennen Rauhalaa vielä kotihoidon optimointikeskuksen tiiminvetäjän pesti.

– Ainakin yrittämisen lupaviidakko on käyty läpi mennen tullen, Invenius naurahtaa.

Kätilön työ oli suuri haave, joka kaatui 1990-luvun lamaan. Kätilön koulutuksella Invenius kokee kuitenkin saaneensa kuljettavakseen toisenlaisen tien, jolla on pystynyt synnyttämään paljon muuta. Taivalta on viitoittanut ja rohkeutta kasvattanut itselle aikoinaan pidetyn tsemppipuheen jälkeen soitto ensin numerotiedusteluun ja sieltä saadusta numerosta puhelu Anu Pentikille: täällä on työtön kätilö ja Pentik-fani, joka haluaa avata liikkeen Pietarsaareen...

Kotoisia remontin ääniä kuuluu Rauhalan käytäviltä. Käynnissä on pari kolme viikkoa kestävä ikkunaremontti. Maanantaina aloitetussa urakassa vaihdetaan kaikki muut paitsi ruokasalin ikkunat. Seuraavaksi uusitaan keittiön lattia jossain vaiheessa.

Asukkaita Rauhalassa on 31 ja työntekijöitä päälle kaksikymmentä.

Toiminta alkoi vuonna 1969 Kristiinankadulla ”vanhassa paikassa”. Uuteen eli nykyisiin tiloihin Loveretille muutettiin 1985. Uudet tilat rakensi Pietarsaaren kaupunki ja Rauhala osti ne sittemmin perintörahoilla omaksi.

Marianne Invenius

Kuka: Palvelukoti Rauhalan uusi johtaja, 48 vuotta.

Mitä: Seuraa tehtävässä Lisbet Adler-Miettistä, joka aloitti johtajana 21-vuotiaana 1.3.1979 ja siirtyy huhtikuun alussa lomien kautta eläkepäiville.

Ajankohtaista: On 1. helmikuuta lukien ollut perehtymässä työtehtäviin Adler-Miettisen parina.

Ura: Pietarsaaren Pentik, ensiapu, lastensuojeluyksikkö, Alina-hoivaketju Pietarsaari, kotihoidon optimointikeskus.

Koulutus: Helsingin kätilöopisto, lpg-hoitaja, lymfaterapeutti, johtamisen ja yritysjohtamisen erityisammattitutkinto.

Perhe: Aviomies, kaksi aikuista lasta, kaksi koiraa ja kissa.

Harrastukset: ulkoilu koirien kanssa, kuntosali.

Muuta tärkeää: mielenrauha, itsensä kehittäminen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä