Paikallisuutiset

Ratagolfia vuorokauden ympäri

Pietarsaaren ratagolfseura C-94 järjestää maratongolfin jo 13. kerran.

Pietarsaari

Vielä perjantaina aamupäivällä ratagolf-alue oli autio, mutta se on vain tyyntä myrskyn edellä. Huomenna lauantaina kello 12 alkaa C-94:n järjestämä maratongolf, joka nimensä mukaan juuri sitä on. Pelaajat kilpailevat pareittain ja lyövät 18-rataisen kierroksen vuorotellen ja tauotta täydet 24 tuntia.

– Pelaajat voivat toki keskenään sopia, kuinka monta kierrosta he vuorotellen pelaavat, jotta pari pääsee tauolle, kertoo Pietarsaaren ratagolfin ”äiti”,Monica Suonperä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuorokauden turnauksia pelattiin jo aiemmin Kokkolassa, mutta toiminta alkoi hiipua ja lopulta loppui. Silloin C-94 tarttui puikkoihin ja osti silloisen Centersin radat Pietarsaaressa.

”Sanotaan, että huono pelaaja ja hyvä pallo on parempi yhdistelmä kuin hyvä pelaaja ja huono pallo.” Bengt Nord

Olosuhteet vaikuttavat peliin oleellisesti, koska lajia pelataan taivasalla.

– Kerran Kokkolan kilpailussa oli ilma sakenaan mäkäräisiä ja niitä pyöri jalkojen ympärillä massoittain. Täytyy sanoa, että se haittasi keskittymistä ja lyöntiä, Suonperä naurahtaa.

Maratongolfissa parien ei tarvitse olla samasta seurasta ja Monican pari saapuu Helsingistä. Kilpailun ajankohtakin on valittava tarkkaan juhannuksen tienoille, ettei pimeys haittaa. Pietarsaareen on tulossa pelaajia Turusta, Helsingistä, Porista sekä lähikunnista ja -kaupungeista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myöskin ratagolfin veteraaneja olevaBengt Nord osallistuu kilpailuun. Hän laskee, että vuorokauden aikana yksi pelaaja kiertää radan kymmenisen kertaa.

– 18-reikäisen radan kiertämiseen keskivertopelaaja käyttää noin 40 lyöntiä, huippupelaajat 34-35 lyöntiä.

Nord sanoo, että 24 tunnin urakka on vaativa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kahvilasta voi ostaa evästä, vaikka useimmilla on omat eväät matkassa. Lepohetket ovat vähissä.

– Kun oma pari kiertää rataa, voi itsellä olla parinkin tunnin tauko. Silloin syödä ja levähtää kukin missäkin. Nukuttua ei kuitenkaan saa, joten vuorokausi on rankka. Sunnuntaina iltapäivällä keskustassa varmaan hortoilee joukko zombeja, Bengt hymähtää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ratagolfpalloja on tuhansia erilaisia. Huopa- ja betoniradoille on omat pallonsa ja kaikki vaihtelevat koon, pompun, kovuuden ja painon mukaan. Pelaajan on osattava valita eri radoille hänen lyöntiinsä sopiva pallo.­ Kolmella pallolla pärjää, mutta monet käyttävät 8-10 palloa.

– Sanotaan, että huono pelaaja ja hyvä pallo on parempi yhdistelmä kuin hyvä pelaaja ja huono pallo, Nord veistelee.

C-94:n jäsenistö on ikääntynyt, eikä nuoria ole saatu pelaamaan tai liittymään seuraan.

– Ikäihmiset täällä vain pelaavat ja nuoret istuvat mieluummin tietokoneen ääressä, Nord harmittelee.

– Ja harrastaminen on edullista. Mailan, mailapussin ja viisi palloa maksaa 95 euroa ja vuoden jäsenmaksu on vain 10 euroa. Kyllä täällä käy yksittäisiä nuoria pelaamassa ja maksavat siitä kuusi euroa kerralta, kun 10 jäsenmaksulla saisi pelata ilmaiseksi, Suonperä lisää.

Kimmo Rudnäs

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä