Paikallisuutiset

Puutarhaunelmia metsän reunassa: "Tietenkin kaikki tämä vaatii aikaa, mutta ei se tunnu työltä. Se on kuin terapiaa"

PEDERSÖRE

Ihan Pietarsaaren laitamilla, Markusholmantiellä, sijaitsee yksi tämän vuoden Avoimet puutarhat -kohteista. Se on lähes metsän keskelle muovattu, rehevä ja monimuotoinen paratiisi, jossa on paljon katseltavaa.

– Muutimme tänne vuonna 1990 ja silloin täällä ei ollut mitään. Vähitellen olemme istuttaneet pihaan puita, pensaita ja kukkia, Annika Krook toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän on sairaanhoitaja, mutta toinen mieluinen ammatti oli puutarhuri. Molempiin hän on kouluttautunut, puutarhanhoito on nyt mieluisa harrastus.

– Ei minulla ole tähän ollut mitään erityistä suunnitelmaa, hän sanoo luoden silmäyksen vehreään, kukkivaan ja lukuisia yksityiskohtia sisältävään puutarhaan. Vähitellen istutuksia ja rakennelmia on tehty. Koko ajan puutarha täydentyy.

– Pidän kukista eli niitä täällä on paljon. Pieni kasvihuone, perunaa ja porkkanaa on myös. Ne ovat mieheni harrastus.

Kukkivat pensaat ovat niin ikään mieluisia. Alppiruusujen aika on lähes ohi, azaleat vielä ovat kukassa. Samoin on minisyreenejä, maqnolia, mustaselja ja muita harvinaisempia pieniä puita tai pensaita. Eräs erikoisuus on pahkaleppä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Piha on jaettu erilaisiin saarekkeisiin. Siellä on myös pieni lampi, johon laskee itse muotoiltu puro. Lampea reunustavat veden äärelle luontaiset kasvit. Sen pohja on vuorattu erilaisin kivin. Pieni kaarisilta johtaa lammen yli.

Alueella on pieni huvimaja. Sen taakse, metsänreunaan, on levittäytynyt puutarhasta osa kukkivista kasveista. Muutoinkin ne saattavat siirtyä penkistä toiseen.

Keväällä puutarhassa on eniten puuhaa. Muutoinkin sen parissa kuluu tunteja ja taas tunteja.

– Tietenkin kaikki tämä vaatii aikaa, mutta ei se tunnu työltä. Se on kuin terapiaa, Annika Krook kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusia ideoita hän kertoo hakevansa esimerkiksi puutarhamatkoilta.

– Niin äitini kuin sisareni sekä veljeni vaimo ovat innostuneet samasta harrastuksesta. Meillä on tapana yhdessä käydä tutustumassa puutarhoihin, samalla niistä saa ideoita.

Mitään erityistä reseptiä hänellä ei ole puutarhan hoidossa. Hän lannoittaa kasveja keväisin ja syksyisin, kanankakalla. Vettä kasvit myös kaipaavat, varsinkin kuivina aikoina. Vesitynnyrit ovat tärkeitä.

– Muovitynnyrit eivät näytä kivoilta, joten mieheni on tehnyt niiden ympärille puiset kehikot. Hän on käsistään kätevä ja on toteuttanut puutarhassa muitakin esittämiäni ideoita.

Puutarha on avoinna yleisölle sunnuntaina 1. heinäkuuta klo 12 - 17. Kadun varteen tulee opastuskyltti, jotta paikka on helpompi löytää.

– Meillä on vähän muutakin ohjelmaa. Tyttäreni Daniela laulaa terassilla muutamaan otteeseen. Hän on opiskellut laulua, Annika Krook mainitsee.

Anita Salmi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä