Paikallisuutiset

Puu näkyväksi kerrostalorakentamisessa - Visasmäelle suunniteltava nelikerroksinen asuintalo edustaa uutta ajattelua Pietarsaaren katukuvassa

Pietarsaari

Pietarsaaren keskikaupungin katukuva muuttuu myös Visasmäellä, kun entisen Mattssonin liikekiinteistön paikalle aletaan rakentaa uutta asuinkerrostaloa.

Nelikerroksinen asuntoyhtiö Concordiapuisto pitää sisällään suunnittelun tässä vaiheessa 28 huoneistoa, mutta niiden määrä ja koko saattavat vielä muuttua, Jake Rakennus Oy:n toimitusjohtajaJohan Asplund kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Taloon on tulossa pienehköjä noin 30 neliömetrin, keskikokoisia 50–65 neliömetrin ja muutamia 80–110 neliömetrin asuntoja. Tarkat koot ja määrät selviävät siinä vaiheessa, kun haemme rakennuslupaa, Asplund sanoo.

”Pyrimme suunnittelemaan rakennuksen, joka on ympäristönsä arvoinen.” Rabbe Tiainen Arkkitehti

Mukana hankkeessa ovat Jake Rakennuksen lisäksi tontin omistaja Caj-Anders Skog (Purmo Autic Ab) sekä kiinteistönvälittäjä Jan Riska yhtiönsä C.J. Riska Oy:n kautta.

Rakentamisessa tullaan käyttämään puuta näkyvästi, mikä on uutta pietarsaarelaisella kerrostalokartalla.

Vielä ei kuitenkaan olla lopullisesti ratkaistu sitä, käytetäänkö esimerkiksi CLT-puurakennetta talon runkomateriaalina vai päädytäänkö julkisivun vuoraamiseen puulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tätä tutkitaan vielä. Kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja on tarkoitus sisällyttää tähän rakennukseen ja löytää sellainen toteutus, joka nivoutuu myös hyvin Pietarsaaren kaupunkikuvaan. Pyrimme suunnittelemaan rakennuksen, joka on ympäristönsä arvoinen. Se on meille erittäin tärkeää, talon suunnittelija, arkkitehtiRabbe Tiainen kertoo.

Helst Arkkitehdit Oy on helsinkiläinen arkkitehtitoimisto, joka on profiloitunut erityisesti puurakentamisen edistämiseen. Aivan hiljattain toimisto muun muassa voitti arkkitehtikilpailun mittavasta Helsingin Kuninkaantammeen nousevasta puukerrostalokokonaisuudesta.

Ristiinlaminoidun puun eli CLT:n tai muun puisen runkorakenteen käyttämiselle ei sinänsä ole teknisiä esteitä tai rajoitteita.

– Puun käytöstä yleisellä tasolla voi sanoa, että se on täysin verrattavissa perinteiseen kiveen tai mihin tahansa muuhun rakennusmateriaaliin. Se täyttää samat vaatimukset ja määräykset, ja puulla saavutetaan sama asumismukavuus ja turvallisuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rabbe Tiaisen mukaan tämän hetken haasteena on maailmanlaajuinen hintatilanne: puun korkea hinta vaikuttaa koko rakennusalaan.

– Mutta se on todennäköisesti väliaikaista, eikä sillä ole tässä suurta merkitystä.

Kaupunkikuvan vaaliminen nousee Tiaisen mukaan etusijalle suunnittelun yhteydessä. Rakennuksen ympäristöä tutkitaan tarkoin.

– Skata on hyvä esimerkki puuarkkitehtuurista, ja lähistöllä on kirkko sekä paljon muutakin arvokasta rakennuskantaa. Tupakkatehdas ja paloasema taas edustavat kiviarkkitehtuuria. Tästä rakennuksesta tulee jonkinlainen synteesi.

Viime kevättalvella julkistettu hanke on herättänyt suurta kiinnostusta, Johan Asplund kertoo.

– Kauppoja ei tietenkään vielä ole voitu tehdä, piirustukset on ensin saatava valmiiksi. Esimarkkinointi alkaa kevättalvella 2022. Kiinnostuneiden määrä on jopa yllättänyt meidät, ja olemme saaneet todella hyvää palautetta hankkeesta.

Asplundin mukaan pysäköinnin järjestämisessä on ollut haastetta, mutta ratkaisut on löydetty.

– Jokaista asuntoa kohden on järjestynyt pysäköintipaikka. Osa menee talon alle rakennettavaan kellariin, osa pihaan, ja myös lähialueilta on saatu varattua paikkoja.

Hanketta varten kortteliin tarvittava kaavamuutosehdotus on valmistumassa ja parhaillaan lausuntokierroksella.

Asplund arvioi, että itse rakennustöihin päästään jo keväällä 2022 jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Muuttovalmista tontilla olisi tuossa tapauksessa vuoden 2023 keväällä tai kesään mennessä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä