Paikallisuutiset

Pursisalmi palaa keskusteluun: sittenkin uusi alakoulu Pietarsaaren suomenkielisille?

Pursisalmen koulu elää tätä nykyä vain muistoissa. Tontilla saattaa kuitenkin olla oma roolinsa, kun pitkänsitkeää kouluverkkopalapeliä ratkotaan Pietarsaaressa.
Pursisalmen koulu elää tätä nykyä vain muistoissa. Tontilla saattaa kuitenkin olla oma roolinsa, kun pitkänsitkeää kouluverkkopalapeliä ratkotaan Pietarsaaressa. Kuva: Arkisto

Pietarsaaren kaupunki on lähestynyt suomenkielisten lasten huoltajia uudella kouluverkkokyselyllä. Nyt vanhempien kantaa kysytään myös uusiin ratkaisuihin, kun tähän saakka valmistelussa on ollut vain kaksi erilaista vaihtoehtoa.

Entisen Pursisalmen koulun tontti nousee myös keskusteluun yhtenä ratkaisun osana.

Tällä kertaa vaihtoehtoja on kolme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ykkösvaihtoehdossa Etelänummen nykyinen yläkoulu puretaan ja sen tilalle rakennetaan kokonaan uusi yhtenäiskoulu 0–9-luokkalaisille suomenkielisille oppilaille. Itälän ja Länsinummen koulut poistuisivat suomenkielisestä käytöstä, ja Länsinummi siirtyisi ruotsinkieliselle koulutoimelle.

– Meille on tullut kritiikkiä siitä, että nykyinen Etelänummen koulu ei sovi tähän tarkoitukseen. Sen takia tehtiin sellainen muutos, että mitä jos poistetaan kokonaan tämä nykyinen koulurakennus ja rakennetaan kokonaan uusi yhtenäiskoulua varten Etelänummen tontille, sivistysjohtajaJan Levander sanoo.

Kakkosvaihtoehto on vanha tuttu, eli Länsinummi jatkaisi 0–5-luokkien suomenkielisenä kouluna. Itälän koulu poistuisi käytöstä.

Kolmosvaihtoehdossa rakennettaisiin uusi koulu suomenkielisille 0–5-luokille uuteen paikkaan. Etelänummi säilyisi yläkouluna. Tätä vaihtoehtoa ei ole tuotu aiemmin esille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä tarkoittaa sitä, että Länsinummen koulu siirtyisi ruotsinkieliselle koulutoimelle. Edellisessä kyselyssähän oli vaihtoehtona, että rakennetaan uusi ruotsinkielinen alakoulu kaupungin länsiosiin, Levander selventää.

Viikonlopun yli avoinna olleeseen kyselyyn on tullut jo noin 250 vastausta huoltajilta. Jan Levander sanoo huomanneensa vanhempien kommentoineen muun muassa, että on vaikea ottaa uuden suomenkielisen alakoulun paikkaan kantaa, kun kyselyssä ei ole esitetty vaihtoehtoja tontiksi.

Hän myöntää näin olevan, mutta toisaalta tämänkertaisessa kyselyssä huoltajilla on tilaisuus kommentoida asiaa ja perustella kantojaan myös omin sanoin – tämänkin mahdollisuuden puutteesta edellistä, voin kolmen viikon takaista kyselyä kritisoitiin.

– On tottakai hankalaa ottaa kantaa, kun kaupungissa ei pääse rakentamaan mihin tahansa. Esimerkiksi Pursisalmi on valmiiksi koulutontti. Monta kertaa aiemminkin on keskusteltu, olisiko mahdollista että se tontti vielä käytettäisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ja Pursisalmesta kun puhutaan, liikennejärjestelyt tuntuvat paremmilta kuin Etelänummella.

Pursisalmen koulu purettiin muutama vuosi sitten huonokuntoisena.

Se oli alunperin suomenkielinen yläkoulu, mutta palveli myöhäisinä vuosinaan vielä muun muassa päiväkotina ja kielikylpykouluna.

Tontti on edelleen rakentamaton.

Uusi kysely suunnattiin nyt vain suomenkielisten lasten huoltajille. Levanderin mukaan suomenkielisten mielipiteet yhtenäiskoulun ajatuksesta ylipäätään halutaan selvittää tarkemmin ilman, että puhutaan Etelänummen vanhasta kiinteistöstä.

Huoltajat voivat vastata kyselyyn sunnuntaihin, vapunpäivään saakka. Sama kysely on nyt lähetetty myös suomenkielisen koulutoimen henkilökunnalle. Heidän vastauksensa käsitellään Jan Levanderin mukaan erikseen, jotta nähdään, eroavatko mielipiteet huoltajien vastaavista.

Vain muutaman viikon takaisessa huoltajakyselyssä yhtenäiskoulua Etelänummelle kannatti suomenkielisistä selvä vähemmistö, ainoastaan 17,6 prosenttia.