Paikallisuutiset

Porrastreeni voi alkaa: Odotetut kuntoportaat otetaan käyttöön Pietarsaaren vanhalla kaatopaikalla

Pietarsaari

Pietarsaaressakin pääsee nyt vauhdilla kasvavan liikuntamuodon imuun kun 54 metriä pitkät kuntoportaat vihitään käyttöön vanhalla kaatopaikalla. Etelärinteessä sijaitsevat portaat avataan yleisölle keskiviikkona 16.12. klo 14 pidettävässä tilaisuudessa.

Portaiden runko on rakennettu elementteinä Alerten verstaalla, itse askelmat paikan päällä. Rakentamisesta vastaavat alertelaiset Kari Viinikka, Johan Skog, Aarre Puura ja Sten Wahlberg.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakennusmateriaali on sahattua, painekyllästettyä puutavaraa, jonka on lahjoittanut UPM.

"Kaltevuus on 21 astetta alussa, noin kymmenen metrin osuudella, kun maastokin on jyrkempi. Ylemmäksi tultaessa kaltevuus muuttuu 19-asteiseksi mäen loivetessa". Frank Bäcksholm Rakennuttajainsinööri

Askelmia on yhteensä 96, vaikka opastetaulu erheellisesti kertookin niitä olevan 93. Askelman korkeus on noin 17 senttiä ja syvyys 40 senttiä. Kaksi metriä leveät portaat nousevat yhtä putkea koko 54 metrin pituudelta, välillä ei siis ole tasannetta. Korkeusero on tarkalleen ottaen 18,35 metriä. Kaide löytyy yhdeltä puolelta, ylös oikeaa sivua mentäessä.

– Portaat on rakennettu maaston mukaan. Ensitöiksi alta kaivettiin pois noin kolmekymmentä senttiä täyttömaata, joka korvattiin murskepedillä tukevamman pohjan saamiseksi, kertoo rakennuttajainsinööriFrank Bäcksholm.

– Kaltevuus on 21 astetta alussa, noin kymmenen metrin osuudella, kun maastokin on jyrkempi. Ylemmäksi tultaessa kaltevuus muuttuu 19-asteiseksi mäen loivetessa. Portaat sijoitettiin kyseiselle paikalle juuri siksi, että mittausten mukaan tämä oli alueen jyrkin kohta. Tutkimme kymmenen muutakin vaihtoehtoa, Bäcksholm huomauttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alerten osuus kustannuksista on kaikkiaan noin 10 000 euroa.

Kuntoportaat löytyvät Ohikulkutien varrelta käytöstä poistetulta kaatopaikalta. Ohikulkutieltä Pikku Mörvikintielle tultaessa käännytään vasemmalle heti romuliikkeen jälkeen.

PS:n suorittamassa pikatestissä kuntoportaiden askelväli on riittävä ja syvyys kohdallaan. Rytmiin oli helppo päästä ja siinä pysyä. Jyrkempi lähtö otti sykkeestä heti mukavasti mittaa ja ylätasanteelle tultaessa tiesi spurtanneensa nuo 96 askelmaa. Alastulo oli hieman hankalampaa, sillä keskipäivänkin hämärässä oli vaikea nähdä missä yksi askelma loppuu ja seuraava alkaa. Askelmat kun ovat vihreänsävyiset ja niillä oli lisäksi hento lumipeite. Heijastava maali tai tarra voisikin olla paikallaan - valaistus on luvassa ensi vuodeksi.

Tosin portaat on tarkoitettu vain kesäkäyttöön. Talvikunnossapitoa ei ole kuten opastetaulusta portaiden juurelta selviää. Opastetaulusta löytyy muun tiedon lisäksi portaiden käyttöohjeet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kaatopaikka avattiin 1958 ja suljettiin 1993, jolloin se myös siirtyi Ekoroskin hallintaan. Jätettä ja lietettä kaatopaikalle sai viedä vuoteen 2001 asti. Kaikkiaan paikalle vietiin vuosikymmenten mittaan 640 000 tonnia yhdyskunta- ja teollisuusjätettä. Kaatopaikan maisemointi aloitettiin 2005. Kaatopaikan huipulle on tuotu tonneittain kumirouhetta tai vanhoja autonrenkaita, joista on tehty eristekerros.

Vuosien mittaan on alueelle rakennettu suotovesien kuivatuslinja, joka johtaa vedet Pietarsaaren Veden jätevesijohtoon. Myös kaasunkeräyskaivot on rakennettu.

Kuntoa portaista

Pietarsaaren kuntoportaat vihitään käyttöön 16.12. kello 14. Ne sijaitsevat vanhalla kaatopaikalla, Pikku Mörvikintielle tultaessa käännytään vasemmalle.

Rakentamisesta on vastannut Alerte, puutavaran on lahjoittanut UPM.

Pituutta portailla on 54 metriä ja korkeusero on 18,35 metriä. Askelmia yhteensä 96. Yksi askelma on aina 17 senttiä korkea , 40 senttiä syvä ja 2 metriä leveä.

Portaat on tarkoitettu kesäkeleille, talvikunnossapitoa ei ole.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä