Paikallisuutiset

Poliisi tutkii: Pohjanmaalla asuvan keski-ikäisen miehen epäillään syyllistyneen törkeään eläinsuojelurikokseen, osallisina liki kymmenen lammastilallista – Lampaista laskettu veret ilman tainnutusta

Laittomia teurastuksia epäillään tehdyksi useilla lammastiloilla.

 Tietoja laittomasta lampaiden teurastuksesta voi laittaa osoitteeseen: talousrikostutkinta.pohjanmaa@poliisi.fi
Tietoja laittomasta lampaiden teurastuksesta voi laittaa osoitteeseen: talousrikostutkinta.pohjanmaa@poliisi.fi Kuva: Jukka Lehojärvi

Pohjanmaan poliisi tutkii törkeää vuosia jatkunutta eläinsuojelurikosta, jonka pääepäiltynä on Pohjanmaalla asuva keski-ikäinen mies.

Eläinsuojeluviranomaisen tarkastuksella havaittujen epäkohtien takia on käynnistynyt esitutkinta, jossa Pohjanmaalla asuvan keski-ikäisen miehen epäillään syyllistyneen törkeään eläinsuojelurikokseen.

Miehen epäillään teurastaneen lampaita siten, että kuolemaan johtava verenlasku on tehty elävälle eläimelle leikkaamalla kurkku auki ilman tainnutusta. Tämän tyyppinen lopettamistapa on eläimelle raakaa ja julmaa ja aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä ja tuskaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aktiivinen esitutkinta käynnistyi yli puoli vuotta sitten ja kestää vielä kuukausia. Vakuustakavarikkoon on otettu rikoksella saatua omaisuutta ja epäillyn päätekijän lisäksi pidätettynä on ollut neljä muuta henkilöä, kertoo rikoskomisarioSakari Palomäki.

Esitutkinnan aikana poliisi on tehnyt tiivistä yhteistyötä Ruokaviraston kanssa.

Avunannosta törkeään eläinsuojelurikokseen epäillään lisäksi lähes kymmentä lammastilan pitäjää. Heidän epäillään mahdollistaneen laittoman teurastuksen muun muassa myymällä pääepäillylle lampaita ja antamalla tilat lainvastaiseen teurastamiseen.

Osittain teurastukset ovat tapahtuneet muuallakin kuin lammastiloilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esitutkinta kohdistuu vuosien 2016–2020 aikana teurastettuun yli 1300 lampaaseen ja niiden teurastustapaan. Laittomasti teurastetun lihan epäillään tulleen myydyksi pääasiassa yksityisille käyttäjille ympäri Suomea, lähinnä länsirannikon alueelle. Lampaan lihan käsittelyprosessin osalta epäillään myös terveysrikosta ja eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamista sekä eläintunnistamisjärjestelmästä annetun lain rikkomisia. Teurasjätteiden hävittämisen osalta epäillään ympäristön turmelemista. Lampaiden teurasjätteet olisi tullut toimittaa hävitettäväksi käsittelylaitokseen, joka on hyväksytty niiden hävittämiseen, mutta näin ei ole tehty.

Ruokaviraston lammasrekisterin mukaan lampaat on merkitty pääasiassa myydyiksi elävinä henkilölle, jolla ei ole enää vuosikausiin ollut lampaita ja joka ei rekisterin mukaan ole enää eläintenpitäjä. Pääepäilty on käyttänyt kyseisen tilan tilatunnusta lampaiden ostamiseen.

Laillinen eläimen teurastaminen omaan käyttöön edellyttää, että eläin tainnutetaan ja että teurastus tapahtuu kotitilalla eläintenpitopaikassa. Pääepäillyllä ei ole eläintenpitopaikkaa.

Pohjanmaan poliisilaitos on asettanut epäiltyjen omaisuutta väliaikaiseen takavarikkoon. Pohjanmaan käräjäoikeus päättää tänään kahden epäillyn omaisuuden asettamisesta vakuustakavarikkoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuulusteluissa pääepäilty on kertonut oman näkemyksensä, joka poikkeaa merkittäviltä osin todistusaineistosta.

Rikoskomisario Sakari Palomäki vinkkaa, että edelleen otetaan vastaan vihjeitä ja havaintoja asiaan liittyen.

Mikäli sinulla on tietoja laittomasta lampaiden teurastuksesta, niin tiedot voi laittaa osoitteeseen: talousrikostutkinta.pohjanmaa@poliisi.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä