Paikallisuutiset

Pohjanmaan merenkulkuhistoriaa saatettu kartalle

Pietarsaarella on omaa merihistoriaa Jacobstads Wapenin muodossa. Kuva: Pirkko Högkulla

Pohjanmaan merenkulun historiaa ja merkitystä on vuosina 2022–23 nostettu esille Den österbottniska sjöfartens betydelse – ett projekt med förankring i historien -nimisessä kehityshankkeessa.

Hankkeen lähtökohta oli yksinkertaisesti se, että alueen jännittävä ja värikäs merenkulkuhistoria on monille nykyään tuntematon. Asian muuttamiseksi tarvittiin yhteisiä kehittämistoimia. Syntyi kaksivuotinen hanke, joka toteutettiin KulturÖsterbottenin johdolla yhteistyössä merenkulkuhistorian parissa toimivien museoiden kanssa.

Yhteistyötahot olivat Kristiinankaupungin merenkulkumuseo, Lebellin kauppiaantalo (Kristiinankaupunki), Kaskisten kotiseutumuseo, Vaasan merimuseo, Pietarsaaren museo, Pietarsaaren Vanha Satama / Vegasäätiö sekä K.H. Renlundin museo (Kokkola).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeen aikana tuotettiin museoille muun muassa yhteistä markkinointiaineistoa sekä Pohjanmaan merenkulkuhistoriasta kertova yhteinen verkkosivusto. Museot ovat myös saaneet käyttöönsä esittelyaineistoa, jota ne voivat käyttää esim. museo-oppaiden perehdytyksessä.

Kesällä 2023 alueella kiersi Suolaisia pärskeitä ja tervantuoksua -niminen pop up -näyttely. Eri tapahtumien yhteyteen järjestetty näyttely vieraili kaikissa hankkeeseen osallistuvissa seitsemässä museossa, viidessä eri kaupungissa. Näyttely houkutteli kolmen kesäkuukauden aikana lähes 1 200 kävijää.

Hanke on tuottanut seitsemän Pohjanmaan merenkulkuhistoriasta kertovaa lyhytelokuvaa suomeksi ja ruotsiksi (tekstitys myös englanniksi). Elokuvat kertovat mm. salakuljetuksesta, merimiesten elämästä, porvareiden ja laivanvarustajien elämästä sekä haaksirikoista ja havereista.

Hanke toteutettiin 1.1.2022–31.12.2023. Rahoitus saatiin EU:lta alueen Leader-ohjelman kautta. Hanketta olivat mukana rahoittamassa myös Svenska kulturfonden, Konstsamfundet ja Vaasan Aktiasäätiö.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä