Paikallisuutiset

Pohjanmaan hyvinvointialue tarjoaa maksuttomia influenssa-, pneumokokki- ja koronarokotteita riskiryhmäläisille

Ajanvaraus avataan 1. marraskuuta 2023. Kuva: Clas-Olav Slotte

Pohjanmaan hyvinvointialue tarjoaa maksuttomia influenssa- ja pneumokokkirokotteita sekä koronarokotteen tehosteannoksia riskiryhmiin kuuluville. Kaikki kolme rokotetta on mahdollista saada samalla käynnillä. Rokotuksia annetaan sitä mukaa, kun niitä tulee saataville, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialue tiedotteessa.

Influenssarokotuksen kohdalla riskiryhmään kuuluvat 65 vuotta täyttäneet, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat, raskaana olevat, lapset 6 kuukauden iästä 6-vuotiaaseen asti, varusmiespalveluksen ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat, vakavalle influenssalle erityisen alttiin henkilön lähipiiriläiset sekä henkilöt, joilla on kohonnut riski saada lintuinfluenssatartunta, kuten turkistarhaajat.

Mikäli et kuulu riskiryhmään, voit tiedustella omakustanteista rokotetta esimerkiksi opiskelija- tai työterveyshuollosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronarokotteen tehosteannokseen oikeutettuja ovat 65 vuotta täyttäneet, yli 18-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat sekä 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt.

Tehosterokote annetaan, kun edellisestä rokotusannoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Pneumokokkirokote antaa suojan pneumokokkibakteerin aiheuttamia vakavia tautimuotoja vastaan. Tällaisia tautimuotoja ovat esimerkiksi aivokalvontulehdus sekä verenmyrkytys. Se suojaa myös pneumokokin aiheuttamalta keuhkokuumeelta ja välikorvantulehdukselta.

Maksuttoman rokotteen voivat saada astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavat 65–84-vuotiaat, alle 75-vuotiaat munuaistautia sairastavat henkilöt, alle 75-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, kantasolusiirron saaneet sekä alle 5-vuotiaat lapset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitava yksikkö ohjeistaa tarkemmin kantasolusiirron saaneiden rokotuksia, ja alle 5-vuotiaat lapset rokotetaan neuvolassa erillisen aikataulun mukaisesti.

Ajanvaraus avataan 1. marraskuuta 2023. Aika varataan ensisijaisesti sähköisesti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä