Paikallisuutiset

Pohjanmaan hyvinvointialue leikkaa 30 miljoonan euron edestä palveluverkkoa: ”Vuoden 2024 säästöt tulevat olemaan vaikeampia kuin nyt tehdyt”

Pohjanmaan hyvinvointialue tiedottaa vuoden 2024 leikkaustarpeen olevan 30 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä palveluihin käytetään tuon verran enemmän, kuin mitä rahaa on käytettävissä.

Näin suurta säästöä ei voida saada aikaan ilman tuntuvia muutoksia palveluverkossa, hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan. Samaan aikaan halutaan satsata ennaltaehkäisevään toimintaan, lähipalveluihin, digitaalisiin palveluihin ja lasten, nuorten ja perheiden palveluihin.

Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen povaa vaikeita säästöjä ja toiminnan leikkauksia ensi vuodelle. Kuva: Tapio Lehtinen

Vuoden 2023 sopeutukset olivat suuruudeltaan 10 miljoonaa euroa. Ne näkyvät konkreettisesti muun muassa pienimpien toimipisteiden sulkemisena, ja yksiköiden yhdistämisinä sekä hallinnon, johdon ja esihenkilörakenteen yhteistoimintaneuvotteluina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Helppoja säästöjä ei ole olemassa, mutta vuoden 2024 säästöt tulevat olemaan vaikeampia kuin nyt tehdyt, sanoo hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen tiedotteessa.

– Pidemmällä aikavälillä toiminnan tehostaminen säästää, minkä vuoksi tarvitsemme nykyistä enemmän digitaalisia palveluita ja etäpalveluita. Ne ovat kuitenkin osa isompaa toiminnan muutosta, minkä vuoksi myös leikkaukset ovat välttämättömiä, Kinnunen kertoo.

Tällä hetkellä hyvinvointialueella arvioidaan erilaisia mahdollisia tapoja supistaa toimintaa, että palvelut pystytään antamaan lainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Niitä esitellään hyvinvointialueen valtuutetuille seminaarissa 27.10. Varsinaiset päätökset tehdään hyvinvointialueen aluehallituksessa 20.11. ja aluevaltuustossa 27.11.2023.

Hyvinvointialue järjestää erityisesti kunnille, järjestöille ja muille yhteistyökumppaneille infotilaisuuden maanantaina 30.10. etäyhteydellä. Tilaisuus on avoin kaikille. Infotilaisuudessa kerrotaan, millaisia ehdotuksia palveluiden ja palveluverkon muutoksista valmistellaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilaisuus on ruotsiksi klo 17–17.30 ja suomeksi klo 17.30–18. Liittymislinkit löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä