Paikallisuutiset

Pohjanmaalla poliisitilanne on toistaiseksi hyvä – ruotsinkieliset alueet tuottavat vaikeuksia

Pohjanmaan poliisilaitoksella poliisipula ei ole vielä äitynyt pahaksi.
Pohjanmaan poliisilaitoksella poliisipula ei ole vielä äitynyt pahaksi. Kuva: Usva Torkki

Laura Läspä

Suomen poliisipula on muuttunut valtakunnalliseksi ongelmaksi. ApulaispoliisipäällikköKari Keski-Opas Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, ettei työttömiä poliiseja, jotka työtä voisivat ja haluaisivat tehdä, yksinkertaisesti ole. Pohjanmaan poliisilaitoksen tilanne ei ole valtakunnallisella tasolla kuitenkaan huonoimmasta päästä. Viimeksi haussa olleet paikat saatiin täytettyä, mutta edelleen tarvetta poliiseille löytyy Vaasasta ja Pietarsaaresta.

– Vaasassa on auki pari kolme virkaa, jotka voitaisiin täyttää heti. Pietarsaaressakin on tarvetta ainakin yhdelle poliisille, Keski-Opas kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjanmaan poliisilaitoksen toiminta-alue kattaa Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat. Tällä hetkellä paras poliisitilanne on Etelä-Pohjanmaan alueella, josta on perinteisesti hakeutunut runsaasti väkeä poliisin uralle.

– Ihmisillä on taipumus palata töihin kotiseudulle, Keski-Opas selittää.

Suomessa poliiseja on vaikeinta löytää ruotsinkielisille alueille niiden erilaisten kielivaatimusten vuoksi. Pohjanmaan poliisilaitos on kaksikielinen, ja suurimmalla osalla sen poliisiasemista kielitaitovaatimuksina ovat suomen kielelle hyvät ja ruotsin kielelle tyydyttävät taidot. Poliisilaitoksen alueella kuitenkin esimerkiksi Pietarsaari ja Kristiinankaupunki muodostavat alueet, joissa kielivaatimukset ovat päinvastaiset.

Pohjanmaan poliisilaitoksella työskentelee Keski-Oppaan mukaan eniten ruotsinkielisiä poliiseja Suomessa, ja iso osa ruotsinkielisen koulutuksen suorittavista palkataan sen alueelle. Ruotsinkieliseen koulutukseen hakeutuu ruotsia äidinkielenään puhuvien lisäksi kaksikielisiä opiskelijoita, jotka Keski-Oppaan mukaan ovat usein lähtöisin Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueelta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poliisiammattikorkeakoulun ruotsinkieliseen koulutukseen otetaan kuitenkin opiskelijoita paljon harvemmin kuin suomenkieliseen, Keski-Opas kertoo. Opiskelijoita otetaan ruotsinkieliseen koulutukseen puolentoista vuoden välein, suomenkieliseen koulutukseen neljä kertaa vuodessa.

Suomenkielinen poliisinkoulutus sisältää kielitutkinnon, joka antaa pätevyyden työskennellä kaksikielisellä poliisilaitoksella. Ruotsinkielisessä alueyksikössä, eli esimerkiksi Pietarsaaren poliisiasemalla, työskentelyyn se ei kuitenkaan riitä. Suomenkielinen koulutus ei kuitenkaan ole este ruotsinkieliselle poliisilaitokselle työllistymiseen.

– Riittää, että kielitaito on riittävä. Tiedot ja taidot todistetaan kielitodistuksella, mikäli ei ole saanut koulutusta ruotsiksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä