Kulttuuri

Pohjalainen kirjallisuuspalkinto Ville Verkkapurolle: ”Pete on erottuva, arjenräkäinen ja sydämellisen valloittava”

Pietarsaaresta kotoisin oleva Ville Verkkapuro on voittanut Ilkka-Pohjalaisen jakaman Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon teoksellaan Pete (Kosmos, 2022).

Pietarsaarelaissyntyinen Ville Verkkapuro voitti Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanillaan Pete. Kuva: Markku Jokela

Pete on omaelämäkerrallinen kuvaus itseään etsivästä nuoresta miehestä, joka matkustaa lapsuutensa Pohjanmaalle etsimään selitystä nuorena kuolleen isänsä Peten päihderiippuvuudelle ja oman elämänsä solmuille.

Ville Verkkapuro kirjoitti dokumenttiromaanin 17-vuotiaana menettämästään isästä, mutta myös itsestään. Kirjassa sukelletaan päihteiden maailmaan, mutta teos on ennen kaikkea tarina vapaudesta, luokkaeroista ja hyvästä elämästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palkintoraadin mukaan kirjailijan vilpittömän rosoisessa sanomisen halussa on jotain vastustamatonta. Raatia puhutteli romaanissa myös sen syvä empatia. Tarinan päähenkilö ei syyttele vanhempiaan rikkinäisestä lapsuudestaan ja omista riippuvuuksistaan, vaan päällimmäiseksi nousee rakkaus.

– Pete oli erottuva, yhtä aikaa arjenräkäinen, älykäs, yhteiskunnallisessa kuvauksessaan osuva ja ennen kaikkea sydämellisen valloittava, raati kiittää tiedotteessaan.

Ville Verkkapuro on Pietarsaaresta kotoisin oleva, Helsingissä asuva kirjoittaja ja muusikko, joka työskentelee copywriterina. Pete oli myös ehdolla vuosi sitten Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Pohjalaista kirjallisuuspalkintoa tavoitteli kahdeksan finalistia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjalainen kirjallisuuspalkinto myönnetään joka toinen vuosi. Palkinnon suuruus on 5000 euroa. Tunnustus jaettiin nyt toisen kerran.

Lue myös: Pietarsaaresta kotoisin oleva muusikko ja kirjoittaja tutustui alkoholisti-isäänsä vasta tämän kuoleman jälkeen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä