Paikallisuutiset

"Pikkuisen tuli tunne että joku mättää" – Pietarsaaren kaupunginvaltuusto palautti koulurakentamisen suunnitteluasian valmisteluun

Pietarsaaren valtuutetut tuntuivat olevan lähinnä hämmentyneitä tavasta, jolla mahdollisen uuden koulun rakentamisen oli tarkoitus lähteä liikkeelle.
Pietarsaaren valtuutetut tuntuivat olevan lähinnä hämmentyneitä tavasta, jolla mahdollisen uuden koulun rakentamisen oli tarkoitus lähteä liikkeelle. Kuva: Kristian Sundqvist

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto näpäytti maanantaisessa kokouksessaan kaupunginhallitusta yksimielisellä päätöksellä. Valtuusto päätti palauttaa hallitukselle esityksen 200 000 euron lisämäärärahasta uuden koulurakennuksen suunnitteluun.

Keskeisenä perusteena useimmilla asiasta puheenvuoron käyttäneillä oli, että olisi ensin syytä tietää, millaista koulurakennusta suunnitellaan, minne ja keiden tarpeisiin.Kenneth Holmgård (r.) esitti asian palauttamista varsin hillityin sanankääntein, mutta häntä kannattaneissa puheenvuoroissa harjoitettiin suorempaa puhetta.

­– Kun päätetään suunnittelumäärärahasta, niin ihmisiä kiinnostaisi tietää mitä suunnitellaan,Ulla Hellén (sd.) muistutti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pikkuisen tuli sellainen tunne, että joku mättää. Eihän tällaisiin summiin voi sitoutua jos ei ole mitään lihaa luiden päällä, sanoiSami Koskinen (kesk.).

Koulurakentaminen on ollut Pietarsaaressa puheenaiheena jo vuosia. Erityisen ajankohtaiseksi asian näyttää tällä hetkellä tekevän Bonäsin ruotsinkielisen alakoulun kunto.

Virkamiesvalmistelun mukaan on Bonäsin koulun oppilaat jo tulevan syyslukukauden alusta alkaen siirrettävä toiseen rakennukseen koulurakennuksen kunnon vuoksi. Käytännössä kyse on parakeista eikä ratkaisu vaadi valtuuston päätöstä.

Valtuustossa herätti silti ihmetystä, että oleellisia dokumentteja Bonäsin koulun kuntoa koskien ei valtuutettujen saatavilla tiettävästi ole ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Tänään soittelukierroksen jälkeen sain tietää, että Bonäsin koulua ei ole tarkastettu 12. maaliskuuta vuonna 2019 jälkeen, sanoiMarita Salmu (Pro Pietarsaari).

Salmun ryhmätoveriHelinä Sipinen huomautti, ettei ole pyynnöistään huolimatta saanut virkamiehiltä nähdäkseen Bonäsin koulun sisäilmatutkimuksen tuloksia.

Kokonaan uuden koulurakennuksen - olisi se suomen- tai ruotsinkielisille - vaihtoehtona olisi jonkin olemassa olevan koulun korjaaminen ja laajentaminen.

Yhä elossa olevana mahdollisuutena olisi suuri suomenkielinen yhtenäiskoulu Etelänummen koululle. Näin Länsinummen koulu vapautuisi ruotsinkielisten käyttöön. Tätä vaihtoehtoa vastusti kaupungin keväällä koululasten vanhemmille teettämässä kyselyssä valtaosa vastanneista molempien kieliryhmien parissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytäväpuheissa tuntuu yhtenäiskoululla olevan valtuutettujen parissa laajempaa kannatusta kuin lasten vanhempien keskuudessa. Kyselyn selkeä tulos eli kahden kolmanneksen vastustus näyttää kuitenkin hillitsevän päättäjien yhtenäiskouluintoa.

Keskustelussa nousi esille myös, että mahdollinen uusi koulu voitaisiin rakentaa entisen Pursisalmen koulun tontille.

– Silloinhan ei tarvittaisi kaavamuutosta, muistuttiIlmari Heinonen (kok.).

Maanantain kokouksen lähtökohtainen pääasia oli kaupungin viime vuoden tilinpäätös, joka päätyi iloisesti runsaat puoli miljoonaa plussalle. Valtuutettu toisensa jälkeen kapusikin puhujapönttöön pääosin havaitsemaan, että ihan hyvinhän Pietarsaarella nykyään menee.

Kurt Hellstrand (kd.) iloitsi kaupungin työllisyystilanteesta ja siitä, että kaupunkiin ollaan halukkaita muuttamaan työn perässä. Samalla hän muistutti, että kaupungin vuokra-asuntotarjonnan on jatkossakin seurattava kysyntää.

Myös esimerkiksi teiden kunnosta, kiinteistöjen kunnossapidosta ja julkisesta rakentamisestakin puhuttiin. Ilmari Heinonen huomautti, että leasing-sopimuksilla toteutettujen hankkeiden ei saa antaa hämätä.

– Se on käytännössä osamaksulla ostamista, mikä ei ole halpaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä