Paikallisuutiset

Pietarsaari talousahdingossa: kaupunki leikkaa palveluista ja korottaa veroja ensi vuonna

Pietarsaaren kaupunki näyttää olevan taloutensa kanssa hyvin vaikeassa tilanteessa. Kolmen seuraavan vuoden aikana toiminnasta olisi löydettävä yli 10 miljoonan euron säästöt, ellei tuloja saada nousuun.

Jo ensi vuonna Pietarsaari varautuu kiristämään asukkaiden verotusta kahdella miljoonalla eurolla. Enin osa hoidettaisiin kaupungin tuloveron noin 0,4 prosenttiyksikön korotuksella.

Kaupunginvaltuuston maanantaina hyväksymien talousarviokehysten mukaan myös kiinteistöveroja kiristetään. Eniten tämä näkyy vakituisen asunnon kiinteistöveron nostona 0,5:stä prosentista 0,6:een. Tällä kerätään kaupungin kassaan noin 400 000 euroa lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kaupunki sopeuttaa talouttaan ensi vuonna 4,2 miljoonalla eurolla. Keinovalikoimassa ovat sekä säästöt että veronkorotukset. Kuva: Juha Neuvonen

Talouden tehostamistoimien kautta tuleva säästötavoite on 2,2 miljoonaa euroa vuonna 2024. Lautakunnista suurimmat eli sivistys- ja hyvinvointilautakunta sekä tekninen lautakunta saavat runsaasti päänvaivaa syksyn mittaan.

Vuosien 2024–2026 aikana sopeutustarve on yhteensä 10,6 miljoonaa euroa.

Ahdinkoon on perussyynä sosiaali- ja terveyspalvelujen siirto kunnilta valtion rahoittamille hyvinvointialueille tämän vuoden alusta, mikä leikkasi niin verotuloja kuin valtionosuuksiakin.

– Kuntien verotulot ja valtionosuudet vähenevät ensi vuonna ja tulevien vuosien aikana. Valtionosuusuudistuksesta on puhuttu, mutta se tulee aikaisintaan 2026. Siihen asti täytyy vai pärjätä. Käyttökuluja on myös vähennettävä. Tämä nyt käsillä oleva kehys on se, mihin meillä on varaa, kaupunginjohtaja Anne Ekstrand sanoi asian avauspuheenvuorossaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustelua taloudesta ei varsinaisesti käyty, sillä ainoan poliitikkopuheenvuoron aiheesta käytti sdp:n Ulla Hellén.

– Raamit sisältävät monta kohtaa, joista on syytä olla huolissaan. Taloutta ja toimintaa suunnitellaan epävarmoissa olosuhteissa. Energian hinta, korkojen nousu sekä materiaalimenojen kasvu ovat tekijöitä, joita joudutaan sietämään mahdollisesti vielä pitkään, Hellén sanoi.

Hän kuitenkin arvioi, että paniikkiin ei vielä ole aihetta, sillä Pietarsaareen on saatu myös hyviä uutisia kuluvan vuoden aikana.

– Väkilukumme on kasvanut 237 henkilöllä. Myös työllisyysaste on edelleen hyvä, 75 prosenttia. Työpaikkaomavaraisuutemme on jopa 135,9 prosentin luokkaa. Nämä antavat meille hyvät edellytykset asukasmäärän kasvattamiseksi edelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hellén arvioi lautakuntien sopeuttamistyön vaikeaksi.

– Meillä on kaupunkina tärkeä tehtävä vastata asukkaidemme sivistyksestä ja oppimisesta sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Meidän tulee myös huolehtia henkilöstömme hyvinvoinnista ja ennaltaehkäistä sosiaali ja terveyspalvelujen tarvetta.

Hän nosti esiin kolmannen sektorin, yhdistykset ja järjestöt, joiden tukea hän ei haluaisi leikata.

– Niin ei saa tapahtua. Järjestöjen merkitys on kaupungin elinvoimaisuuden ja ihmisten hyvinvoinnin kannnalta valtava. Kaupunki ei kehity pelkästään säästämällä, tarvitaan muutakin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä