Paikallisuutiset

Pietarsaari päättää tänään ensi vuoden budjetista – velka lyhenee vauhdilla

Pietarsaaren kaupunginhallituksen budjettineuvotteluissa ei ollut paineita palveluiden leikkauksiin, ja tänään nähdään miten valtuustossa käy.
Pietarsaaren kaupunginhallituksen budjettineuvotteluissa ei ollut paineita palveluiden leikkauksiin, ja tänään nähdään miten valtuustossa käy. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren valtuusto kokoontuu tänään maanantaina talousarviokokoukseensa.

Valtuustolle esitetään budjettia, jossa kaupungin lainaa lyhennetään 15 miljoonalla eurolla. Tällä hetkellä lainaa on 4 501 per pietarsaarelainen, mutta ensi vuoden lopussa velkaa pitäisi olla enää 3 665 euroa asukasta kohti.

Jos Pietarsaaren kaupunki onnistuu tavoitteessaan ensi vuonna, velkaantumisaste on selvästi alle kuntien keskiarvon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun lainakanta vähenee, se tarkoittaa myös sitä, että kaupunki pystyy itse rahoittamaan kaikki investoinnit omilla rahoillaan, kaupunginhallituksen puheenjohtajaOwe Sjölund sanoi Keskipohjanmaalle (KP 9.11).

Viimeksi Pietarsaari lyhensi yhtä paljon velkaansa myydessään energialaitoksensa vuonna 2014.

Nyt Pietarsaari on omistamansa Pietarsaaren Energia Oy:n kautta suurin yksittäinen Herrforsin osakas noin 40 prosentin osuudellaan. Kaupunki on juuri tehnyt viisivuotisen sähkösopimuksen kiinteällä energianhinnalla. Omistuksensa kautta kaupungille on luvassa merkittävät osingot Herrforsilta.

Kaupunginhallituksen budjettineuvotteluissa ei ollut paineita palveluiden leikkauksiin, ja tänään nähdään miten valtuustossa käy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos ensi vuoden budjetti toteutuu kaupunginhallituksen esittämässä muodossa, taloudellinen tulos lähentelee nollaa.

Kaupunginhallituksen esityksessä investoinnit ovat maltillisia. Lontoon kaupunginosan työt saatetaan loppuun ja aloitetaan vastaavat työt Skatassa.

Fäbodantietä aletaan rakentaa ensi vuonna yhteistyössä Pietarsaaren Veden kanssa, mutta hanketta ei saada valmiiksi vielä ensi vuoden aikana.

Pietarsaaren kaupunki ostaa Kristallina tunnetun Pietarsaaren jäähallin Luodon kunnan kiinteistöyhtiöltä Rönnliden Investiltä 600 000 euron hinnalla. Yhtä paljon käytetään rahaa kaupungintalon julkisivu- ja ikkunaremontointiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolpintien varrella sijaitsevaa Pirilön teollisuusaluetta valmistellaan muun muassa Schur Flexiblesin suunnittelemaa uutta teollisuusinvestointia varten. Koulurakentamisen suunnittelulle varataan 250 000 euroa, mutta myöhemmin päätetään mikä koulu rakennetaan ja minne.

Valtuustolta pyydetään myös hyväksyntää 850 000 euron lisämäärärahalle sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle kuluvalle vuodelle.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökustannukset ovat kasvaneet, mikä johtuu lakisääteisestä henkilöstömitoituksesta ja avustajien tarpeen lisäännyttyä kummallakin toimialalla. Perusopetuksen koulukyytikustannukset ylittävät myös talousarvion, kuten myös ateriapalvelujen kustannukset.

Valtuuston hyväksyttäväksi tulee myös 600 000 euron lisämääräraha kunnallisteknisen osaston ostopalveluihin.

Kaupunginhallitus ehdottaa lisäksi kaupunginvaltuustolle, että valtuusto myöntää Kiinteistö Oy Rautatienkatu 22–23:lle miljoonan euron lainan viideksi vuodeksi 1,9 prosentin kiinteällä vuosittaisella korolla.

Budjettikokoukset ovat pitkiä istuntoja. Pietarsaaren kaupunginvaltuusto aloittaakin tänään maanantaina kokouksensa jo kello 15.

Pietarsaari makselee velkojaan – Myös pitkä sähkösopimus rauhoittaa budjetintekijöitä: palveluleikkauksiin ei ole painetta

Fakta

Poimintoja investoinneista

Lontoon kaupunginosan katutyöt saatetaan loppuun.

Fäbodantietä aletaan rakentaa.

Pietarsaari ostaa jäähallin Luodon kunnalta.

Kaupungintalolle tehdään julkisivu- ja ikkunaremontti.

Koulurakentamisen suunnittelu aloitetaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä