Paikallisuutiset

Pietarsaari osti radan vartta: useita hehtaareja liiketonttimaata syntyy keskustan kupeeseen – kaupunki etsii nyt kiinnostuneita rakentajia

Tehtaankadun varteen Siikaluotoon kaavoitetaan useita liiketontteja. Pietarsaari haluaa rakentajien ilmoittavan nyt mielenkiinnostaan.
Tehtaankadun varteen Siikaluotoon kaavoitetaan useita liiketontteja. Pietarsaari haluaa rakentajien ilmoittavan nyt mielenkiinnostaan. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupunki on ostanut keskustassa rautatien molemmin puolin sijaitsevan maa-alueen Senaatti-kiinteistöiltä. Noin seitsemän hehtaarin alueen kauppasumma on 340 000 euroa.

Hintaa voi pitää edullisena, mutta samalla kaupunki ottaa riskin mahdollisista maansaneerauksista.

– Jos jotain löytyy, työt menevät kaupungin piikkiin, kaupungingeodeettiAnders Blomqvist toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rautatien asema-, raide-, varikko- ja huoltoalueina käytettyjen kauppaan sisältyvien maiden tiettyä saastumista on pidetty todennäköisenä. Viime syksyyn mennessä pistokokeissa ei ollut kuitenkaan löytynyt hälyttäviä haitallisten aineiden pitoisuuksia. Tunnelityömaan yhteydessä oli löytynyt öljystä saastunutta maaperää.

Alue on hankittu liike- ja palvelutoimintojen käyttöön. Anders Blomqvistin mukaan sinne ei ole suunnitteilla raskaampaa teollisuutta eikä asuntoja.

Asemakaavoituksen on tarkoitus alkaa mahdollisimman pian. Pietarsaaren kaupunki toivookin, että alueesta kiinnostuneet rakentajat ottaisivat pikaisesti yhteyttä.

Tiettyä kiinnostusta on jo ollut. Blomqvistin mukaan eräs rakentaja suunnittelee alueelle toimitiloja, jotka se edelleen vuokraisi varsinaisille toimijoille. Varsinaista tonttivarausta ei vielä ole, vaan asia on odottanut maakaupan toteutumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jokaiselle annetaan nyt mahdollisuus ilmoittaa kiinnostuksestaan. Kaavaprosessi käynnistetään, mutta on parempi, että kaikki ovat alusta lähtien samalla lähtöviivalla.

Seitsemästä hehtaarista noin puolet on Blomqvistin mukaan rakennuskelpoista tonttimaata. Ensivaiheessa huomio kiinnittyy radan itäpuolelle Siikaluotoon, Tehtaankadun varteen.

– Siellä on noin kahden hehtaarin verran puhdasta tonttimaata. Aivan rautatien varteen ei voida rakentaa, mutta sitä aluetta voi käyttää esimerkiksi pysäköintiin ja varastoalueeksi.

Radan kaupungin puolen alue linja-autoasemasta etelään tulee myös suunnittelun alle. Anders Blomqvist pitää mahdollisena, että se voidaan suunnitella myös hieman eri tarkoituksiin kuin Tehtaankadun puoli.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maakauppaa on hierottu useiden vuosien ajan. Uuden alikulun myötä neuvottelut vauhdittuivat.

Teknisen lautakunnan puheenjohtajaChrister Tonberg arvioi marraskuussa PS:lle, että tontit voivat kiinnostaa myös isompia kauppaketjuja.

– On ainutlaatuista, että Pietarsaari kykenee tarjoamaan tällaiseen tarkoitukseen tonttimaata näin läheltä kaupunkikeskustaa.

Alueeseen sisältyvät vuonna 1959 rakennettu rautatieasema, jolla ei enää ole käyttöä, sekä vuonna 2005 rakennettu linja-autoasema.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä