Paikallisuutiset

Pietarsaari ja Uusikaarlepyy tavoittelevat Itämeren alueen kulttuurihelmen titteliä

Pohjanmaalta neljä kaupunkia hakee Itämeren helmet-tittteliä, niiden joukossa on myös Pietarsaari. Kuva: Markku Jokela

Interreg Eurooppa -hanke Baltic Sea Region Cultural Pearls for more resilient cities and regions (Itämeren alueen kulttuuriset helmet kestävämpiä kaupunkeja ja alueita varten) julisti elokuussa haettavaksi BSR Cultural Pearl -tittelin ja -ohjelman vuodelle 2024.

Pohjanmaalta titteliä tavoittelevat Kristiinankaupunki, Närpiö, Pietarsaari ja Uusikaarlepyy. Ulkopuolinen asiantuntijaraati valitsee ensimmäiset neljä BSR Cultural Pearls -helmeä, jotka julkistetaan 6.12.2023.

Prosessissa on kaksi vaihetta. Esivalintakierroksella valittiin rajallinen määrä hakijoita niiden kelpoisuuden, motivaation ja osallistumismahdollisuuksien perusteella. Toiselle kierrokselle valittuja hakijoita pyydettiin kehittämään yksityiskohtaisempi visio sekä laatimaan kulttuuria ja selviytymiskykyä koskeva toimintasuunnitelma.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tavoitteena on vahvistaa Euroopan mittakaavassa pienten kuntien kykyä lisätä sosiaalista selviytymiskykyään. Kuntia autetaan kulttuurin avulla työskentelemään yhdessä yhteisöjensä kanssa elämänlaadun, houkuttelevuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Samalla vahvistetaan kuntien kansainvälistä profiilia ja näkyvyyttä.

Pietarsaaren hakemusta ovat olleet laatimassa kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Päivi Rosnell ja kehitysjohtaja Johan Lithén.

– Hankkeen avulla kaupunki pyrkii testaamaan, syventämään ja parantamaan kansalaisten sitoutumista ja sosiaalista osallistumista yhdessä tekemällä ja äidinkielestä riippumatta. Hankkeessa pyritään paikallisten toimijoiden, asukkaiden, oppilaitosten, yrittäjien, ja kaupungin avulla kehittämään keskustan hyvinvointia ja ehkäisemään asukkaiden yksinäisyyttä, Rosnell kertoo.

Uudenkaarlepyyn hyvinvointijohtaja Luzilla Backan mielestä BSR Cultural Pearls-hanke antaa kaupungille mahdollisuuden sekä arvokkaaseen näkyvyyteen että kokemuksiin Euroopan tasolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Projektissa on myös jännittävää sisältöä, joka sopii erityisesti Juthbackan kulttuurikeskuksen toiminnan kehittämiseen, lisää projektikoordinaattori Ing-Marie Ohls.

Valituiksi tulevat helmet pääsevät tittelivuoden 2024 aikana osallistumaan kattavaan Cultural Pearls -ohjelmaan, joka sisältää kuntien laatiman toimintasuunnitelman täytäntöönpanon paikallisten asiantuntijoiden sekä kansallisten mentoreiden tukemana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä