Paikallisuutiset

Pietarsaari etenee tutuin talousluvuin: kaupungin budjetti ei sisällä palveluleikkauksia, ei tosin uusia rakennuskohteitakaan

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Owe Sjölund ja kaupunginjohtaja Anne Ekstrand tutkivat valmista budjettiesitystä, joka ei sisällä suuria yllätyksiä.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Owe Sjölund ja kaupunginjohtaja Anne Ekstrand tutkivat valmista budjettiesitystä, joka ei sisällä suuria yllätyksiä. Kuva: Pentti Höri

Kaupunginvaltuusto tuskin tulee kummoisesti nahistelemaan Pietarsaaren ensi vuoden talousarviota käsitellessään.

Yksimielinen kaupunginhallitus ehdottaa taloudenpitoa, joka ei suuresti poikkea nykyhetken tilanteesta.

– Palvelut säilyvät melko samalla tasolla. Uusia isoja säästöjä ei ole suunniteltu, kaupunginjohtajaAnne Ekstrand kiteyttää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuloveroprosentti pysyy 21,25:ssä ja kiinteistöjä verotetaan samoin prosentein kuin tähänkin saakka. Erillishuomiota saa vielä teknisen sektorin 400 000 euron suuruinen menoylitys, jota puidaan työryhmässä erikseen.

Tarkoituksena on saada puristettua ostopalvelut tarkemmalla läpikäynnillä raameihinsa. Tämä koskee niin Alertelta ostettavia palveluita kun muitakin.

Vuonna 2022 viivan alle on jäämässä pienehkö positiivinen summa, 146 000 euroa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajanOwe Sjölundin (rkp) mukaan tähän päästään kutistamalla investoinnit vuosikatteen sisään.

– Jos budjetti toteutuu ehdotetussa muodossa, kaupungin velkataakka tulee pienenemään ensi vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaari rakentaa ensi vuonna vain välttämättömiä kohteita, ja uusia investointihankkeita ei aloiteta. Oxhamnin-Rådmanin koulun laajennus viimeistellään, loput noin 7,5 miljoonan euron investoinneista menevät pääasiassa kunnallisteknisiin ylläpitotöihin sekä energiatehokkuuden lisäämiseen.

Pietarsaari muun muassa satsaa 400 000 euroa sekä sisä- että ulkotilojen valaistuksen korvaamiseen ledeillä.

Pietarsaaren Veden osuus investoinneista on noin 1,8 miljoonaa euroa.

Kouluverkon uudistamisessaaletaan lähestyä päätösvaihetta. Esillä on kaksi vaihtoehtoa, jotka molemmat sisältävät uudisrakentamista. Nyt käsillä olevassa talousarviossa ja parin seuraavan vuoden taloussuunnitelmassa ei tähän kuitenkaan ole varauduttu toistaiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Työryhmän raportti on parhaillaan lausuntokierroksella ja tulee marraskuun aikana kaupunginhallitukselle takaisin. Keskustelemme sitten ehdotuksesta ja katsomme miten pitkälle pääsemme ensi vuonna. Mitään rakentamista ei kuitenkaan tapahdu vuonna 2022, Sjölund sanoo.

Vuodenvaihteessa sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Pohjanmaan kattavan hyvinvointikuntayhtymän toteutettaviksi. Tämä merkitsee Pietarsaaren isäntäkuntaroolin päättymistä ja noin 1 500 työntekijän siirtymistä kuntayhtymän palvelukseen.

Kaupungin näkökulmasta sote-palvelut rahoitetaan budjetissa vastaavansuuruisina kuin isäntäkuntamallissakin on tehty. Ne vain toteutetaan vuoden 2022 aikana ostopalveluina.

Vuoden 2023 alusta sote-palvelut siirtyvät Pohjanmaan hyvinvointialueelle, joka saa rahoituksensa valtion talousarviosta. Tuolloin kunnallinen budjetointi mullistuu perinpohjaisemmin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä