Paikallisuutiset

Pietarsaaresta loppuvat teollisuustontit: Kuusisaaresta niitä löytyisi lisää, mutta se edellyttää yhteistyötä Pedersören kanssa

Pietarsaaren asemakaavojen laatijat Sören Öhberg ja Ilmari Heinonen katselevat kaupungin karttaa vähintäänkin mietteliäinä. Öhbergin viivoitin tapailee Kuusisaaren ja Pedersin välistä valkoista aluetta, joka on naapurikunnan puolella. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupungin kaavoitusosastolla katsellaan karttaa tarkkaan. Ilmeitä voi kuvailla vakaviksikin.

– Viimeiset 200, ehkä 300 vuotta, Pietarsaarella on ollut jonkinlainen yritystonttipolitiikka. Nyt olemme 15 vuoden päässä siitä, että sellaista ei enää ole, sanoo toimistoarkkitehdin sijainen Ilmari Heinonen, ja asemakaava-arkkitehti Sören Öhberg nyökkää vahvistuksen.

Logiikka piilee siinä, että tonttimaan loppuessa ei ole tonttipolitiikkaakaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on valtava muutos historiallisesti. Sen jälkeen tämä kaupunki elää sillä, että pelimannit soittavat kaduilla ja ihmiset paistavat croissantteja toisilleen.

Värikkäällä ilmaisulla on faktapohjaa. Pietarsaaren yritys- ja erityisesti teollisuustontit ovat käymässä vähiin. Tällä haavaa kaupungilla on tarjota kymmenkunta tonttia, joiden keskikoko on noin 0,6 hehtaaria.

– Sellaisille voi rakentaa pienen verstaan, mutta jos puhutaan vähänkään mainittavammasta teollisesta investoinnista, tila ei riitä, Heinonen sanoo.

Kaupungilla on sen verran vara-alueita, että niille pystytään kaavoittamaan parikymmentä hehtaaria lisää. Tämä vastaa kaavoittajien mukaan noin 10 vuoden tarpeita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Katseet ovat jo pitkään kääntyneet kolmiomaiseen alueeseen, jonka eteläraja kulkee lihatalo Snellmanin tontilta Kuusisaaresta vanhalle kaatopaikalle, ja jonka muut sivut kulkevat Kolpintietä ja ohikulkutietä pitkin. Sinne olisi mahdollisuus järjestää teollisuudelle tilaa lähes 100 hehtaarin verran, toisin sanoen moninkertaistaa tonttitarjonta.

Pietarsaaren kaupunki omistaa valtaosan alueen maista, toinen omistaja on alueen seurakuntayhtymä. Asiassa on yksi perustavan laatuinen mutta. Maat kuuluvat Pedersören kuntaan, jolla on niihin kaavoitusmonopoli.

– Olemme käyneet [Pietarsaaren ja Pedersören edustajien kesken] neuvotteluja noin vuoden verran koko alueen asemakaavoituksesta. Muutama kokous meillä on ollut, ja mielestäni olemme edistyneet aika lailla, Sören Öhberg valaisee.

Läpimurtoa asiassa ei kaikesta päätellen ole vielä tapahtunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren kaavoittajat löytävät ratkaisuksi kaksi vaihtoehtoa. Joko Pedersöre kaavoittaa kolkan teollisuustonteiksi Pietarsaaren kanssa tehtävällä sopimuksella, tai kunnanrajaa siirretään tavalla tai toisella.

– Pedersöre voi tietenkin pärjätä kehittämällä esimerkiksi Pännäistä ja Edsevötä, mutta Pietarsaaren kaupungin elinkeinoelämän kannalta ei ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin että aluetta kehitetään joko Pedersören tai Pietarsaaren hallinnassa, Ilmari Heinonen sanoo.

Jos kaavoituksesta päästään kuntien välillä sopimukseen, Pedersöre kuittaa tulevista investoinneista kiinteistö- ja yhteisöverot. Pietarsaarelle jää tämänhetkisenä suurimpana maanomistajana tonttien myynti- tai vuokratuotot.

– Pietarsaari hyötyy sikäli, että toiminta tuolla alueella on tärkeää koko Pietarsaaren elinkeinoelämän kannalta. Joko sinne tulee uusia yrityksiä, tai yrityksiä jotka palvelevat jo olemassa olevia yrityksiä alihankkijoina tai huoltotehtävissä, Heinonen kuvailee.

Parhaillaan yritystonttien kaavoittajat työskentelevät pienempien alueiden kanssa Pirilössä, Uusitiellä ja Penvikissä. Näiden jälkeen työt tämän asian tiimoilta alkavat olla lopussa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä