Paikallisuutiset

Pietarsaaressa on havaittu hieman sinilevää – muualla pohjalaismaakunnissa levätilanne jatkuu rauhallisena

Sinilevä näkyy vedenpinnassa vihertävinä tai kellertävinä hippuina.
Sinilevä näkyy vedenpinnassa vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Kuva: Ella Kiviniemi

Hanna Rautio

Levätilanne jatkuu edelleen rauhallisena Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksen alueella. Tällä viikolla on havaittu hieman sinilevää Pietarsaaren edustalla.

Muilla Ely-keskuksen pohjalaismaakuntien vakituisilla leväseurantapaikoilla ei ole havaittu sinilevää. Kansalaishavaintoja pienistä leväkukinnoista on ilmoitettu Lappajärven ja Ähtärinjärven

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

alueilta.

Sinilevien esiintyminen on usein paikallista ja levätilanne saattaa muuttua nopeasti sääolosuhteista riippuen. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteesta havaintopaikalla ainoastaan kyseisenä ajankohtana.

Kokkolan edustan merialueella pintaveden lämpötilaksi on mitattu 14,2 celsiusastetta.

Sinilevät tarvitsevat kasvuunsa ravinteita sekä valoa, ja lämpö edistää niiden kasvunopeutta. Lämmin, aurinkoinen ja tyyni ilma suosii sinilevää, jolloin voi muodostua kukintoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sinilevä näkyy vedenpinnassa vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista ja sitä kosketettaessa massa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan.

Osa sinilevistä kykenee tuottamaan myrkyllisiä yhdisteitä, eikä etenkään lasten tai lemmikki- ja kotieläinten pidä antaa uida sinileväpitoisessa vedessä. Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää myöskään pesu- tai löylyvetenä eikä hyötykasvien kasteluun.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus vastaanottaa kansalaisten levähavainnot Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Havainnot voi ilmoittaa leväpuhelimeen numeroon 0295 027 990.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä