Paikallisuutiset

Pietarsaarenkin kuvallista historiaa vapaaseen käyttöön – Museovirasto tarjoaa yli 200 000 valokuvaa kaikkien halukkaiden hyödynnettäviksi

Museovirasto on päättänyt avata runsaat 200 000 valokuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuvista löytyy sekä korkearesoluutioinen että kevyt versio.

Viraston Finna-verkkopalvelussa sanalla Pietarsaari tehty haku antaa 271 tulosta 1900-luvun taitteesta nykypäivään.

Kuvat ovat läpileikkaus kansalliseenkin historiaan esimerkiksi vuoden 1905 suurlakon ja talvisodan osalta. Suurin osa osa kuitenkin sisältää kaupunkimaisemia, rakennuksia tai tavallisia pietarsaarelaisia arkisissa askareissaan. Teollisuushistoria on vahvasti edustettuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuvat siis todellakin ovat - kunhan tiettyjä pelisääntöjä kunnioitetaan - vapaasti käytettävissä. Ne saa julkaisulupaa kysymättä painaa tämän tai minkä hyvänsä lehden sivuille, yritykset voivat hyödyntää niitä markkinoinnissaan, yksityiset blogeissaan ja verkkosivuillaan ja niin edelleen.

"Kulttuuriperinnön laaja käyttö luo sille myös uusia merkityksiä ja pitää sen elävänä." Ismo Malinen Museoviraston yli-intendentti

– Kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön on ollut viime vuosina yleistä museomaailmassa, sanoo Museoviraston yli-intendettiIsmo Malinen viraston verkkosivuilla.

– Esimerkkiä on näyttänyt mm. Amsterdamin Rijksmuseum. Kulttuuriperinnön laaja käyttö luo sille myös uusia merkityksiä ja pitää sen elävänä, hän jatkaa.

Kaikkiaan Museovirastolla on 18 miljoonan kuvan kokoelma, josta nyt julkaistaan avoimeen käyttöön pieni murto-osa. Tarkoituksena on tuoda palveluun lisää kuvia vuosittain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Museovirastosta muistutetaan, että kuvien käytön yhteydessä on mainittava kuvaajan tai tekijän nimi sekä kokoelman omistaja eli Museovirasto tai Suomen kansallismuseo. Markkinointi- ja mainoskäyttöön tulee pyytää lupa kuvissa esiintyviltä, elossa olevilta henkilöiltä.

Museovirasto toivoo kaikkien käyttävän kuvia hyvän tavan mukaisesti.

Kuvahakua hyödyntäessä kannattaa huomioida sen toimivan mekaanisesti. Näkymää Viipurinlahdella sijainneesta Pietarsaaren kylästä tuskin kannattaa käyttää vuonna 1652 Perämeren rannikolle perustetun kaupungin historiaa kuvittamaan.

Käytännössä kaikki Pietarsaari-haulla löytyvät kuvat toki liittyvät PS:n lukijoille tuttuun kaupunkiin, joten sielläpä tutkailemista joulunpyhiksi. Monien kuvien resoluutio on niin korkea, että niistä voi teettää komean seinätaulun tai kokoelmana vaikka kokonaisen huoneen teemasisustuksen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkkejä vapaassa jaossa olevista kuvista löytyy päivän (23.12.) painetusta Pietarsaaren Sanomista. Näköislehtitäällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä