Paikallisuutiset

Pietarsaaren yhteiskäyttöautojen kysyntä ollut vähäistä – Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand uskoo varausmäärien nousevan

Yhteiskäyttöautot sijaitsevat toriparkki Ludwigissa. Kuva: Viivi Helin

Toukokuusta asti Pietarsaaressa on ollut käytettävissä kaksi yhteiskäyttöautoa. Volkswagen ID.3-sähköautoja voi arki-iltaisin ja viikonloppuisin vuokrata kuka tahansa ajoluvallinen. Arkipäivisin kello 16 asti autot ovat kaupungin työntekijöiden käytössä.

Autot sijaitsevat Pietarsaaren keskustassa toriparkki Ludwigissa. Autoa voi käyttää vapaasti Suomen sisällä, kunhan sen palauttaa käytön jälkeen lähtöpaikkaansa. Vuokraus tapahtuu Omago-sovelluksen kautta.

Kaupunginjohtaja Anne Ekstrand kertoo, että Pietarsaaren Energia Oy on hankkinut autot sekä kaupungin työntekijöiden että muiden kaupunkilaisten käyttöön, ja että tavoitteena on tukea vähäpäästöisten liikennemuotojen kehittymistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ekstrand odottaa parhaillaan tarkkaa raporttia autojen tähänastisista käyttötilastoista. Hän osaa kuitenkin sanoa, että vaikka kaupungin henkilökunta on käyttänyt autoja säännöllisesti, on varauskalenteri muutoin pysynyt valitettavan tyhjänä. Kaikki hänen korviinsa kantautunut palaute autoista on silti ollut positiivista.

– Olen itse yrittänyt ajaa näillä niin paljon kuin mahdollista. Täyssähkö kun on, niin autot ovat nopeita ja hiljaisia, Ekstrand kehuu.

Hän arvelee, että autojen alhaisen kysynnän syynä on yksinkertaisesti se, ettei ihmisillä ole tietoa palvelusta. Toistaiseksi autoja ei ole mainostettu erityisesti, mutta syksylle on suunniteltu mainoskampanjaa ainakin lentokentälle, jotta turistit tietäisivät palvelun olemassaolosta.

Yhteiskäyttöautojen tulevaisuutta pohditaan ajan mittaan. Ekstrand toivoo, ettei niitä tarvitsisi poistaa käytöstä hyödyttöminä. Hän uskoo autojen kysynnän nousevan viimeistään mainostamisen myötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Luulen, että se on tämän ajan trendi, Ekstrand pohtii viitaten yleisesti lyhytaikaiseen autojen vuokraamiseen.

Pietarsaaren kaupunki ei ihannetilanteessakaan pistäisi autoilla rahoiksi.

– Vaikka autot olisivat koko ajan käytössä, niin tulot niistä olisivat pienet, Ekstrand kertoo.

– Ostimme ne, kun ovat ympäristöystävällisiä ja halusimme tarjota tällaisen palvelun.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä