Paikallisuutiset

Pietarsaaren vesijohtoihin pääsi humuspitoisempaa vettä – korjausliike maustoi sen raudalla

”Ei merkittävää terveysriskiä, voi ärsyttää vatsaa”

Pietarsaaren hanoista tulevassa vedessä saattaa lähipäivinä olla väri- ja makuvikaa, mutta terveydelle vaarallista sen ei pitäisi olla. Korkea rautapitoisuus saattaa kuitenkin ärsyttää vatsaa. Kuva: Pekka Lassila

Pietarsaaren vesijohtoverkon vedessä on viime päivinä havaittu outoa sivumakua ja kenties väriäkin. Kyse on häiriöstä, joka sattui Ähtävänjoen raakavedenottamon huoltotöiden yhteydessä, kun samanaikaisesti joen veden laatu heikkeni merkittävästi.

Pietarsaaren Vedestä kerrotaan, että johtoveden rautapitoisuus on kohonnut ja aiheuttanut poikkeavaa väriä ja makua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen viitaten vesiyhtiö ilmoittaa, että sen ei pitäisi kuitenkaan aiheuttaa merkittävää terveysriskiä, joskin suuret rautapitoisuudet saattavat ärsyttää vatsaa. Käyttökieltoa tai keittosuositusta ei ole asetettu.

Pietarsaaren Veden toimitusjohtajan Andreas Svarvarin mukaan Ähtävänjoesta otettavan pintaveden laatu vaihtelee, ja runsaat sateet ovat nostaessaan virtaamaa viime päivinä huonontaneet sitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laitoksella oli meneillään aktiivihiilisuodattimien vaihto huoltotoimenpiteenä.

– Työ oli kesken, ja sen aikana otsonaattori pitää ottaa pois päältä työturvallisuussyistä. Huonompilaatuista vettä ehti mennä verkostoon, Svarvar selvittää.

Aktiivihiili ja otsonointi ovat keinot, jolla raakavedestä otetaan hajut ja maut pois. Raakaveden orgaanisen aineen nousun takia veteen jouduttiin sekoittamaan tavallista enemmän kemikaaleja eli rautayhdistettä.

Vesimäärä verkostossa on iso, joten kestää vähän aikaa ennen kuin kaikki vesi verkossa on vaihtunut.

Suuri orgaanisen aineen määrä sai myös vesilaitoksen hiekkasuodattimet hetkellisesti osittain tukkeutumaan, ja rautaa pääsi prosessissa eteenpäin. Tämä aiheuttaa makua myös käyttöveteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vesimäärä verkostossa on iso, joten kestää vähän aikaa ennen kuin kaikki vesi verkossa on vaihtunut. Nyt tuotamme hyvänlaatuista vettä. Sen rautapitoisuuden huippu oli eilen [tiistaina] ja laatu on menossa parempaan suuntaan koko ajan.

Andreas Svarvarin mukaan koko verkoston puhdistumiseen kuluva aika vaihtelee kaupunginosittain.

– Se riippuu siitä, paljonko vettä käytetään tietyissä paikoissa kaupungissa. Putkistoissa joissa vaihtuvuus on suurempaa, vesi on ehkä jopa huomenna parempilaatuista.

Asiasta tiedotus aiheutti Pietarsaaressa hämmennystä. Vesilaitoksen keskiviikkoaamun tekstiviesti ei saapunut kaikille, mistä myös otettiin toimitukseen yhteyttä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Andreas Svarvarin mukaan Pietarsaaren Vesi käytti nyt ensimmäistä kertaa viestiä, jonka tarkoitus oli mennä mahdollisimman moneen talouteen.

– Aiemmin olemme tiedottaneet pienemmillä alueilla esimerkiksi putkitöiden takia. Käytössämme on palvelu, joka poimii liittymät tai joilla on laskutusosoite Pietarsaaressa. Tämä viesti on lähetetty niihin.

– Tarkoitus on, että viesti ei mene kaikille saman talouden asukkaille, vaan jollekulle heistä.

Jos asukkaan käytössä on esimerkiksi toiselle paikkakunnalle rekisteröidyn työnantajan puhelin tai hänen numeronsa on salainen, viestiä ei kuulu.

– Me opimme tästä, miten järjestelmät toimivat, millaiset viestit menevät perille ja missä ovat ongelmakohdat ja yritämme tulevaisuudessa toimia paremmin, Svarvar sanoo.

Myöskään Pietarsaaren Veden kotisivut verkossa eivät olleet ainakaan keskiviikkona kummoisessa kunnossa. Suomenkielinen versio ei auennut ollenkaan, ja ruotsinkielisessä versiossa ollut tiedotuslinkki ei toiminut.

– Huomasimme tämän, ja meille on tullut palautettakin siitä. Olemme laittaneet tiedot Pietarsaaren kaupungin kotisivuille ja sen somekanaviin. Yritämme korjata kotisivuhäiriötä mahdollisimman nopeasti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä