Paikallisuutiset

Pietarsaaren vedestä tuoreita tutkimustuloksia: laatupoikkeamat eivät aiheuta terveyshaittaa

Vedenjakelu asiakkaiden astioihin aloitettiin Pietarsaaren torilla viime sunnuntaina. Kuva: Jari Saraniva

Pietarsaaren talousvedestä ei ole todettu enterokokkeja, tiedottaa Kallan Ympäristöterveys torstaina iltapäivällä.

Veden rauta-arvo eri näytteenottopisteissä vaihteli maanantaina 16.10. otetuissa näytteissä 1200–2600 mikrogramman välillä litraa kohti. Tavoitearvo on 200 mikrogrammaa, mutta ylitys ei aiheuta ympäristöterveyden mukaan terveyshaittaa.

Talousveden sameus ei myöskään täytä laatutavoitetta. Sameus oli noin 1,5 – 3,9 -kertainen tavoitteeseen verrattuna. Kohonnut rauta-arvo vaikuttaa sameuteen, mutta se ei tiedotteen mukaan sinänsä aiheuta terveyshaittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Veden heterotrofinen pesäkeluku on eri näytteenottopisteissä yli normaaliarvojen 10–38-kertaisesti, mutta tämäkään ei aiheuta terveyshaittaa.

Ympäristöterveyden mukaan oli odotettavaa, että heterotrofinen pesäkeluku nousee, koska siihen vaikuttavat muun muassa raakaveden laatu, mikrobeille käyttökelpoisten ravinteiden määrä (mm. fosfori, orgaaninen aines), vedenkäsittely, verkoston rakenne ja kunto, desinfiointiaineiden määrä, veden lämpötila ja viipymä.

Jo tiistaina Ympäristöterveys tiedotti, että Pietarsaaren vesinäytteissä ei ollut todettu E.coleja eikä koliformisia bakteereja.

Kallan Ympäristöterveys kertoo seuraavansa talousvesitilannetta nyt tehostetulla näytteenotolla. Normaalisti näytteitä otetaan suunnilleen joka toinen viikko eri näytteenottopisteistä ympäri verkostoa. Valvontasuunnitelmassa suunniteltujen näytteenottojen lisäksi tullaan ottamaan viikottain kaksi näytettä, joilla seurataan mikrobiologisia parametreja ja raudan määrää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun tilanne on palautunut normaaliin, tullaan tehostettua näytteenottoa vähentämään ja palaamaan takaisin valvontasuunnitelman mukaiseen näytteenottoon.

Jatkossa Kallan Ympäristöterveys ei lähetä erillisiä lehdistötiedotteita tehostetun näytteenoton tuloksista. Tulokset tullaan julkaisemaan Kallan Ympäristöterveyden kotisivuilla Pedersöre -Talousvesi (pedersore.fi).

Jos näytetuloksissa esiintyy jotain, mikä voi aiheuttaa terveysvaaraa, Kallan Ympäristöterveys tiedottaa asiasta erillisellä lehdistötiedotteella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä