Paikallisuutiset

Pietarsaaren väkiluku pomppasi kasvuun

Maahanmuutto siivitti kehitystä alkuvuonna lähes 250 hengellä.

Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Pietarsaaren väkiluku on kasvanut 237 henkilöllä. Kaupungin väkiluku oli kesäkuun 2023 lopussa 19 443 henkeä.

Asukasluvun kääntyminen nousuun on varsin tuore suuntaus. Vielä pari vuotta sitten Pietarsaaren väkiluku oli hyvin lähellä laskea alle 19 000:n.

Alkuvuoden väenlisäys Pietarsaaressa on noin 1,2 prosentin luokkaa. Tällä suhteellisella kasvulla kaupunki ohittaa sekä Uudenkaarlepyyn että Pedersören. Uudessakaarlepyyssä lisäys oli 53 asukasta (0,7 %) ja Pedersöressä 31 asukasta (0,3 %).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luodolle Pietarsaari ei edelleenkään pärjää väestönkasvussa. Saaristokunta kasvoi 92 uudella asukkaalla ja 1,6 prosentilla.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen ennakkotilastoista.

Pääasiallisesti luonnollisella väestönlisäyksellä kokoaan kasvattaa vain Luoto. Pietarsaaren tämänvuotinen kasvupyrähdys selittyy maahanmuutolla. Kuvituskuva. Kuva: Jukka Lehojärvi

Luodossa syntyi ihmisiä 47 enemmän kuin kuoli. Pietarsaaressa tämä luonnollinen väestönlisäys oli 31 asukkaan verran negatiivinen. Muissa naapurikunnissa syntyvyys ohitti hienokseltaan kuolleisuuden.

Suomen sisäinen eli kuntien välinen muutto oli hienokseltaan negatiivista Uudessakaarlepyyssä ja Pedersöressä. Pietarsaari sai maan sisäistä nettovoittoa 19 hengen ja Luoto 31 hengen verran.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maahanmuutto on avaintekijä Pietarsaaren väkiluvun kasvussa. Kaupunkiin suuntautunut nettomaahanmuutto oli tammikuusta kesäkuuhun 245 henkilöä.

Kaikissa naapurikunnissa nettomaahanmuutto oli myös positiivisen puolella.

Luvuista ei ilmene, mistä maista tulijat ovat. Tilastokeskuksen mukaan kuitenkin suurin maahanmuuttajaryhmä Suomessa ovat ukrainalaiset.

– Tänä vuonna tilastoihin tulevat tilapäisen suojelun nojalla Suomeen tulleet ukrainalaiset ovat todellisuudessa saapuneet maahan jo viime vuonna. Kyse on siitä, että he ovat voineet saada kotikunnan vasta nyt [maaliskuun 2023 alusta]. On myös syytä huomioida, että kotikunnan hakeminen on vapaaehtoista ja vain osa ukrainalaisista on anonut kotikuntaa, Tilastokeskuksen yliaktuaari Joonas Toivola sanoo tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Filippiinien kansalaisten maahanmuutto Suomeen on kasvanut alkuvuonna voimakkaasti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä