Paikallisuutiset

Pietarsaaren tsasounasta varastettiin pyhää esineistöä: “Tämä on ortodokseille häväistys”

Pietarsaaren ortodoksista seurakuntaa kohtasi viime viikonloppuna järkytys. Seurakunnan tsasounaan eli hetkipalvelushuoneeseen oli murtauduttu lauantaina iltapäivällä.

Varas tai varkaat olivat tunkeutuneet sisään rikkomalla sivuseinällä olevan ikkunan. Kovin vahvarakenteisesta rosvoaineksesta ei voi olla kyse, sillä sisään ja ulos oli menty hyvin kapeasta aukosta.

Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Österbottens Tidning.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ortodoksiseurakunnan isännöitsijä Leif Sandvik esittelee ainoaa jäljelle jäänyttä jumalanpalvelusvaatetta, stikaria, johon pukeutuu toimituksessa pappia avustava lapsi. Kuva: Pentti Höri

Tsasounasta oli varastettu muun muassa jumalanpalveluksessa käytettäviä pukuja, kuten papin käyttämä feloni. Jäljelle jäi vain stikari, joka on pappia avustavan lapsen puku.

Toimittajan kysymykseen, mitä iloa varkaille on niistä, seurakunnan isännöitsija Leif Sandvik vastaa:

– Hyvä kysymys. Heille näistä ei ole mitään hyötyä, paitsi ehkä hetken hauskuus.

Sandvikin mukaan murtosaalis on sen verran omaleimaista, että sen myyntiyrityksistä jää kyllä kiinni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kovin raskastekoisia eivät murtautujat voi olla selviytyäkseen tekemästään matalasta aukosta sisään ja ulos. Kuva: Pentti Höri

Pahin isku ortodoksiseurakunnalle on, että tsasounasta katosi sakraaliesineitä, kuten ehtoollisastioita. Leif Sandvik on ollut toimessaan kolmisenkymmentä vuotta ja todistanut muutamia murtoja ja vahingontekoja.

– Tämä on ehdottomasti pahinta mahdollista. Nämä esineet ovat niin pyhiä, että niihin saavat koskea vain papit ja piispat. Minunkin täytyy pyytää siihen erikseen lupaa. Tosin sellainen on hyvin harvinaista, Sandvik sanoo.

– Tämä on häväistystä tälle paikalle ja meille kaikille ortodokseille. Hyvin ruma temppu. Olemme halunneet olla tässä pikkuisen syrjemmällä että saisimme olla rauhassa, mutta näköjään tämäkään ei ole hyvä.

Kaikkea tekijöiden jättämästä sotkusta ei ole vielä ehditty siivota. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren tsasouna sijaitsee pienen metsikön keskellä niin, että sitä on vaikea havaita esimerkiksi yleiseltä kadulta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtumasta on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa. Tsasounassa on turvatekniikkaa, mutta Sandvik painottaa, että tämän jälkeen sitä parannellaan.

– Tulevaisuudessa on melko mahdotonta tulla enää ikkunasta.

Murrossa katosi myös muutamia ikoneita, ja paikkoja oli luonnollisesti sotkettu.

Vainajien muistopöytä oli jätetty rauhaan. Kuva: Pentti Höri

Seuraavat tilaisuudet ovat tulevana viikonloppuna, vigilia lauantaina ja liturgia sunnuntaina. Apua pietarsaarelaiset saavat Kokkolan ortodokseilta, jotka lainaavat esineistöä kadonneen tilalle.

– Autamme toisiamme puolin ja toisin, että saamme nämä tilaisuudet pidettyä.

Pietarsaaren tsasouna rakennettiin ja vihittiin vuonna 1984. Vihkimisen toimitti silloinen Oulun metropoliitta Leo, josta tuli myöhemmin Suomen ortodoksikirkon arkkipiispa.

Leif Sandvikin mukaan Pietarsaaren seurakuntaan, joka on Tampereen ortodoksiseurakunnan ja Vaasan kappeliseurakunnan alainen, kuuluu noin 70 jäsentä. Tavallista on, että tsasounan tilaisuuksissa heistä käy 30 - 35 henkeä.

– Meillä on muuten ihan kiva kirkon sakki, lapsiakin käy kymmenestä viiteentoista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä