Paikallisuutiset

Pietarsaaren teknisiltä palveluilta puuttuu liki 800 000 euroa – jäävätkö lumiaurat talliin vai viileneekö uimahallin vesi?

Pietarsaaren tekninen lautakunta joutuu ensi viikolla valitsemaan ruton ja koleran väliltä, kun sen on löydettävä 788 000 euron edestä uusia säästökohteita. Ne ovat sen laatuisia, että asukkaat tulevat huomaamaan sen nahoissaan.

Kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo luettelee esimerkkejä, kuten katujen talvikunnossapito, puistojen hoito, hiihtolatujen ja jääkaukaloiden hoito, katuvalaistuksen ja kiinteistöjen lämmityksen vähentäminen tai uimahallin aukioloaikojen supistaminen – jopa uimaveden viilentäminen.

– Tulen tekemään ensi keskiviikoksi listan, jossa on miljoonan euron edestä säästötoimia. Lautakunta valitsee sitten ne kohteet, joissa säästäminen on järkevää, Hakosalo kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uimahallin aukioloaikojen supistaminen ja/tai veden lämpötilan lasku ovat mahdollisia säästökohteita Pietarsaaressa ensi vuonna. Kuva: Pirkko Högkulla

Tekninen lautakunta sai muiden hallintokuntien mukana kaupunginvaltuustolta kireät talousraamit. Koko kaupungin on kyettävä 2,2 miljoonan euron säästöihin käyttökuluissaan vuonna 2024.

Keskiviikon 11. lokakuuta kokouksessaan lautakunta onnistui nipistämään teknisen sektorin käyttökuluista siihen saakka, että mikään palvelu ei ole varsinaisesti uhattuna. Näillä toimilla päästiin vajaan 800 000 euron päähän tavoitteesta.

Mika Hakosalon mukaan nyt tarvitaan poliittisia päätöksiä siitä, mistä palveluista voidaan luopua tai heikentää niitä.

– Myös ylemmillä päättävillä elimillä [kaupunginhallitus ja -valtuusto] on mahdollisuus vaikuttaa asiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teknisen sektorin investoinneista säästäminen on yksinkertaisempaa: joitakin kohteita vain jätetään toteuttamatta.

Tekninen lautakunta kokoontuu 18. lokakuuta ylimääräiseen kokoukseen, josta voi odottaa hikistä.

Samaan aikaan toisella foorumilla pohditaan sitä, missä määrin kolmas sektori voisi osallistua tiettyjen palvelujen ylläpitoon. Mika Hakosalon mukaan parhaillaan keskustellaan Fäbodan vaellusreiteistä.

– Tutkimme, voiko palvelutasoa säilyttää mutta samalla säästää. Keskustelemme, voivatko eri yhdistykset ottaa vastuuta reittien kunnossapidosta niin, että palvelun laatu voisi jopa parantua ilman, että kaikki kustannukset jäävät yksin kaupungille, Hakosalo sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa tässä tapauksessa haetaan kokeilua, johon ammattikorkeakoulu Centria etsii kehitysrahoitusta. Mikäli kokemukset ovat hyviä, niitä voidaan soveltaa myös muille alueille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä