Paikallisuutiset

Pietarsaaren suomenkielisten koulujen yhdistäminen edessä: Itälän koulu sulautuu Länsinummeen kahden vuoden kuluttua

Pietarsaaren suomenkielisen koulutoimen opetuspäällikkö Juha Paasimäki tuo ensi torstaina suomenkielisen koulujaoston käsittelyyn esityksen, jossa ehdotetaan kaupungin suomenkielisten Länsinummen ja Itälän alakoulujen yhdistämistä yhdeksi kouluksi alkaen 1. elokuuta 2025.

Itälän koulu suljetaan kahden vuoden kuluttua, mikäli suomenkielinen koulujaosto päättää torstaina opetuspäällikön esityksen mukaisesti. Kuva: Pentti Höri

Yhdistymisen myötä Itälän koulun toiminta sulautuisi täysin Länsinummen kouluun, ja Itälän koulun kiinteistössä lopetettaisiin kaikki toiminta. Hallinnollinen yhdistyminen aloitetaan jo 1. elokuuta 2024.

Esitys on osa Pietarsaaren kaupunginvaltuuston 1. kesäkuuta 2023 hyväksymää kouluverkkoratkaisua. Jos koulujaosto antaa esitykselle vihreää valoa, se etenee seuraavaksi sivistys- ja hyvinvointilautakunnan ja lopulta kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koulujen toimipisteet ja rehtorinvirat säilyvät muuttumattomina lukuvuoden 2024–2025 ajan,. Esityksessä on varauduttu siihen, että osa opetusryhmistä voisi mahdollisesti jatkaa toimintaansa Itälän kiinteistössä yhdistymisen jälkeenkin.

Itälän koulussa on viime vuosina nähty valmistavan opetuksen oppilasmäärien kasvu. Kiinteistön tekninen kunto sekä sisäilmaongelmat tuovat haasteita. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että toimintaa voidaan jatkaa toistaiseksi nykyisissä tiloissa.

Länsinummen koululla on puolestaan tiloja, jotka on tällä hetkellä varattu varhaiskasvatukseen, mutta ne voidaan ottaa suoraan opetuskäyttöön yhdistämisen yhteydessä. Tällöin tulee myös löytää ratkaisu maahanmuuttajien valmistavalle opetukselle ja esiopetukselle.

Esityksen mukaan koulujen yhdistäminen tarjoaa monia etuja: lukuvuosisuunnittelun yksinkertaistuminen, ohjelmistojen (kuten Wilman, Primuksen ja Kurren) yhdenmukaistaminen, henkilöstöresurssit tulevat tehokkaampaan käyttöön ja yhteishenki vahvistuu. Aamu- ja iltapäivätoimintaakin voidaan tehostaa yhdenmukaisen henkilöstön avulla. Toisaalta yhteen kiinteistöön siirtyminen lisäänee koulukuljetusten tarvetta tulevaisuudessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä