Paikallisuutiset

Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston kurssihinnat laskevat reilustikin: "Ilouutinen!"

Kädentaitojen opetus kuuluu suomenkielisen työväenopiston toiminnan ehdottomaan ytimeen. Opiston kangaspuiden äärellä elokuussa kuvattu rehtori Päivi Rosnell iloitsee, että montaa asiaa voi sentään opettaa etänä.
Kädentaitojen opetus kuuluu suomenkielisen työväenopiston toiminnan ehdottomaan ytimeen. Opiston kangaspuiden äärellä elokuussa kuvattu rehtori Päivi Rosnell iloitsee, että montaa asiaa voi sentään opettaa etänä. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren suomenkielinen työväenopisto on perinteisesti kuulunut kaupungin kielivähemmistön tärkeisiin instituutioihin.

Toiminta saa paljon kiitosta, mutta vähintään periaatteellisena kivenä monen kengässä on hiertänyt raha: kurssit ovat usein olleet kalliimpia kuin ruotsinkielisellä puolella eli Arbiksessa.

– Nyt voi sanoa, että enää ei ole näin, kertoo suomenkielisen työväenopiston rehtoriPäivi Rosnell.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yli puolet kurssihinnoista tippui ja jotkut reilusti, hän jatkaa.

"On hienoa, että kädentaitojen opetuksessa on voitu sopeutua poikkeusaikaan." Päivi Rosnell Pietarsaaren suomenkielisen työväenopiston rehtori

Työväenopisto ei tiedotteessaan arkaile kutsua asiaa ilouutiseksi.

Opisto pyrkii tästä lähtien seisomaan hintojen suhteen linjassa ruotsinkielisen Arbiksen kanssa. Molemmilla opistoilla on nyt samanlainen hintataulukko, jossa kurssihinta määräytyy lähinnä tuntimäärien perusteella.

– Samankaltainen taulukko on käytössä monessa opistossa pitkin Suomea, Rosnell tietää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kädentaidoissa kurssihinnat ovat hieman korkeammat, koska opisto voi tarjota kädentaitojen kursseja päätoimisen opettajan avulla. Ostopalveluna sovitut erikoiskurssit ovat muita kädentaitokursseja kalliimpia.

– Meillä on yhteistyötä Taito Keski-Pohjanmaa Ry:n kanssa. Se on elinvoimainen yhdistys, jolla on toimintaa pitkin Keski-Pohjanmaata.

Koronavuosi on tuonut mukanaan verkkokurssien kysynnän ja tarjonnan lisääntymistä. Toisaalta opistolla oli suunniteltu etäopetustarjonnan lisäämistä jo ennen pandemiaa.

Kaikille opettajille ei digitaaliseen opettamiseen siirtyminen ole tuntunut luontevalta. Suurin osa opetuksesta toimii muuten kuin kuukausipalkkaiselta pohjalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eihän ketään voi pakottaa verkkokurssia vetämään, sanoo Rosnell ja painottaa ymmärtävänsä heitä, jotka eivät asialle lämminneet.

Suurin osa verkkokurssien vetäjistä on muulta kuin Pietarsaaresta.

Verkkokursseja tarjotaan eri muodoissa niin sanotusta hybridiopetuksesta perinteisempään sähköpostimallin kirjekurssiin saakka.

Kädentaidoissa on tulossa useita verkkokursseja kynnettäviksi muun muassa koukkuamisen, pitsinnypläyksen, floderi-tykkimyssynpitsin nypläämisen, villasukkien teon ja parsimisen sekä Aurora-makrameen valmistamisen saroilla.

Kädentaidoilla on perinteisesti ollut suuri merkitys Pietarsaaren suomenkieliselle työväenopistolle.

– On hienoa, että kädentaitojen opetuksessa on voitu sopeutua poikkeusaikaan, Päivi Rosnell iloitsee.

Kevään kurssiohjelma on nyt saatavilla. Painetun kurssioppaan voi noutaa kirjastosta, opistolta tai toimistolta.

Kevätohjelma sisältää useita uutuuksia eri oppiaineissa: saksaa matkailijoille ja venäjän alkeita, elävän mallin piirustusta, grafiikan eri menetelmiä, kierrätystaidetta sekä paperimassaveistoksia.

Uutena palveluna opisto vuokraa omatoimiompelijoille työtilaa, jossa on ompelukone, saumari sekä perusompelutarvikkeet. Oman ajan voi varata opiston toimistolta.

Opisto tarjoaa myös nahanompelun mahdollisuuksia Campus Allegron ompelutiloissa. Monipuolisen liikuntaohjelman uutuutena on Booty workout -alavartalotreeni ja kajakkimelonnan alkeiskurssi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä